Mijn ex zorgde er op het laatste moment voor dat onze vakantie niet door kon gaan 

| ,

We hadden de knoop doorgehakt

Na een aantal jaar van elkaar voorbij leven, hadden mijn man en ik afgelopen januari de knoop doorgehakt: we gingen scheiden. Het was een besluit dat we samen hadden genomen, vooral omdat we beseften dat de enige binding die we nog hadden, onze drie kinderen waren. Het was pijnlijk, maar ergens ook een opluchting om eerlijk te zijn over onze situatie.

We raakten in een heftige strijd

In het begin leek het nog redelijk goed te gaan. We spraken af wie wat zou krijgen en verdeelden de financiën zo eerlijk mogelijk, dachten we. Maar al snel ontstonden er meningsverschillen. Kleine irritaties werden grote conflicten en al snel was de communicatie tussen ons tot een dieptepunt gedaald. Wat ooit een gezamenlijk besluit was, leek nu op een strijd die elke dag heviger werd.

Ik wilde onze jaarlijkse vakantie continueren voor de kinderen

Ondanks alles wilde ik dit jaar met de kinderen naar Griekenland, zoals we al jaren deden. We hadden altijd geweldige vakanties gehad in een specifiek hotel. Voor mij voelde het alsof deze vakantie de eerste stap naar een nieuwe start kon zijn. Ik hoopte dat het de kinderen ook een gevoel van continuïteit en stabiliteit zou geven in deze moeilijke tijd. Tot mijn opluchting gaf mijn ex direct toestemming en tekende hij zonder problemen de benodigde toestemmingsformulieren om als gescheiden ouder met de kinderen te kunnen reizen.

Hij vond telkens een nieuwe reden

De paspoorten waren echter nog in zijn bezit omdat hij in de eerste week van de zomervakantie met de kinderen weg was geweest naar het buitenland. Toen hij de kinderen terugbracht, merkte ik tot mijn verbazing dat hij de paspoorten niet had meegenomen. Het leek een simpele vergissing. Maar na een paar dagen vragen en aandringen, begon de stress toe te nemen. Zou hij ze nog op tijd brengen? De dagen gingen voorbij, en telkens weer verzekerde hij me dat hij ze zou geven. Maar telkens vond hij een nieuwe reden om het uit te stellen. Hij verweet me dat alle onrust die tussen ons was ontstaan in het scheidingsproces mijn schuld was. Op een gegeven moment zei hij zelfs ronduit dat hij de paspoorten “mooi niet” zou geven.

Ik probeerde op allerlei manieren tot hem door te dringen

In paniek besloot ik een hele duidelijke mail naar hem te sturen dat hij nu echt een grens over ging. Ik dacht dat dit wel effect zou hebben, maar er kwam geen reactie. Mijn kinderen belden hem op, maar ook dat leverde niets op. Zij waren net zo in de war als ik en begrepen niet waarom papa zo moeilijk deed. Zelfs zijn ouders en broer die ik op de hoogte had gesteld en die altijd redelijk waren geweest, stonden machteloos. Zij begrepen er ook niets van en probeerden hem te overtuigen dat dit niets anders was dan een straf voor de kinderen. Kinderen die juist ontlast moesten worden, omdat ze al genoeg te verduren hadden.

De dag van vertrek

Ik had me tot het laatste moment vastgeklampt aan een sprankje hoop. Misschien zou hij inzien dat hij te ver was gegaan, dat de spanning en het verdriet dat hij had veroorzaakt al straf genoeg waren. Misschien zou hij op het laatste moment toch nog voor de deur staan met de paspoorten. Maar nee, het bleef stil. Het vliegtuig vertrok zonder ons naar Griekenland. De vakantie die we zo hard verdiend hadden, onze eerste vakantie met zijn vieren, ging niet door.

Verdrietig, boos en onmachtig

De kinderen waren ontroostbaar. Ze hadden zich zo verheugd op deze vakantie, op een beetje normaliteit in een jaar dat verder allesbehalve normaal was geweest. Ik voelde me machteloos en boos, maar vooral verdrietig. Dit was een klap die ik niet had zien aankomen, en het zou nog lang duren voordat ik dit kon verwerken. Maar boven alles had ik te doen met mijn kinderen, die nu de dupe waren geworden van een strijd waar ze nooit om hadden gevraagd. 

SANNE

51 gedachten over “Mijn ex zorgde er op het laatste moment voor dat onze vakantie niet door kon gaan ”

  1. wat een lamlul zeg kinderachtig gedrag echt weer zo’n vent die nu denkt dat hij stoer is. Maar hij vergeet dat hij zijn kinderen er het meete mee heeft en ze zo alleen maar een hekel aan hem krijgen. Zou teggen hem wille zeggen wordt eens volwassen stumpert. En als ik jou was ging die paspoorten bij hem op halen met de politie er bij want als de Kids bij jou wonen moeten de paspoorten daar ook zijn kijken hoe hij dan piept. Ben zelf namelijk gepensioneerd politieagente.

    Beantwoorden
  2. en natuurlijk valt moeder niets te verwijten. zij heeft alles goed gedaan in de scheiding. alles in het belang van de kinderen. ja, ja. en papa heeft het gedaan. waarom lezen wij niets over waarom hij zo reageert. heeft mama misschien toch niet alles en allemaal eerlijk geregeld waardoor papa nu het nakijken heeft. wat een kul verhaal.

    Beantwoorden
  3. Wat rot voor jullie. Ik denk dat deze vader een groot probleem heeft. En in dat geval zullen de kinderen in de toekomst nog meer te verwerken krijgen.Ik wens jullie heel veel sterkte toe.

    Beantwoorden
  4. Goedemiddag Justin,

    Een misverstand is dat kinderen met 12 jaar mogen kiezen waar ze komen ze wonen. De rechter kan een kind aanhoren, maar dat wil niet zeggen dat de rechter altijd naar het kind luistert, als hij/zij dat niet in het belang acht van het kind.
    Het klopt dat je toestemming van beide (ex) ouders moet hebben ivm een nieuw/vervangend paspoort/idkaart en voor het reizen naar het buitenland. In het verhaal van de moeder met 3 kinderen, is mijn mening dat vader er een machtsspel van maakt door zijn ex en kinderen dwars te zitten. En dat is zeer kwalijk, daar de kinderen het hun vader kwalijk nemen. Ik zou zeggen, neem een goede advocaat en leg zoveel mogelijk zwart op wit vast. Sterkte.

    Beantwoorden
  5. Ik wilde op vakantie naar familie in het buitenland en mijn ex wilde geen toestemming geven en geen formulier ondertekenen voor de aanvraag van een paspoort. Hierop heb ik een advocaat ingeschakeld en deze heeft naar zijn advocaat gecommuniceerd dat wanneer hij niet binnen een x-aantal dagen deze formulieren zou ondertekenen er een verzoek naar de rechtbank zou gaan. Hier heeft hij niet op gereageerd tot het verzoek bij de rechtbank lag en toen kon het ineens wel. Dit heeft mij wel geld gekost voor een advocaat maar niet iedereen kan dit natuurlijk missen.

    Beantwoorden
  6. vanaf 12 jaar mag een kind zonder toestemming ouders zelf een id kaart regelen en vanaf 16 jaar een paspoort.

    aan instanties heb je niks. als moeder niet mee werkt en is duidelijk te zien aan het kind dat het niet goed gaat, gebeurd er nog steeds niks.

    Beantwoorden
  7. Wow wat een verschrikkelijke nare actie, niet te geloven.
    Uiteindelijk heeft hij zichzelf er ook mee, omdat hij de band met zijn kinderen keihard beschadigt. Ik hoop dat jij er nog wat leuks van hebt kunnen maken en dat het jou en je kinderen goed gaat.

    Beantwoorden
  8. Helaas zitten wij ook in zo’n situatie. Mijn man zijn ex geeft ook nooit ergens toestemming voor. Dus al jaren niet met zijn dochter op vakantie. Geen dagje uit school mogen halen. Geen wisselen mogelijkheden maar wel geëist als het uit haar vandaan komt. Alle soorten hulpverleners er al bij. Maar zoals die zeggen, ze mogen alleen advies geven. Dus daar gaat het gemeenschapsgeld want dat advies volgt ze nooit. Brief van een advocaat wordt ook niet op gereageerd. Mag allemaal gewoon.
    Advocaten leggen ook uit. Geld kan je afdwingen maar een kind ergens krijgen is andere koek.
    En in Nederland wordt er per onderdeel gekeken en als je iets meer verdiend kost ieder ingebracht punt zo’n 5000 euro. Dus begin maar eens als op alle punten niet meegewerkt word. En reken deze kosten op bij een vakantie. Telt lekker aan. En de stress die dit opleverd.
    Je bent bij scheiden verplicht een ouderschapsplan op te stellen. En deze zijn natuurlijk ook niet gratis. Maar niemand controleert ook maar eens 1x of deze ook nageleefd wordt.
    Ga er maar eens aanstaan. Wij zien een meisje dat het allemaal mee krijgt dus die gaan we niet belasten met ook nog de verhalen dat haar vader, haar moeder voor de rechter sleept. Ze hoort, ziet en ervaart al genoeg omdat het blijkbaar heel moeilijk is voor sommige ouders om niet aan zichzelf te denken maar aan het totaal plaatje

    Beantwoorden
  9. Verschrikkelijk om te lezen dat mensen zo rancuneus kunnen zijn met alle gevolgen vandien, om de ex een hak te zetten.

    Dan ben je als vader wel heel diep gezonken als je zo je eigen kinderen raakt. Maar klaarblijkelijk wil hij zichzelf graag centraal zetten. Schreeuw om aandacht.

    Hij heeft gewoon hulp nodig, die man is psychisch niet in orde, ziek in zijn hoofd Een gezond en normaal denkend mens doet dit niet.

    Beantwoorden
  10. wat een eikel, en wat ontzettend klote voor jou en de kinderen. ik zou het aanvechten bij de rechter en hem de gemaakte kosten van de vakantie terug laten betalen. je hebt zwart op wit dat hij toestemming heeft gegeven toch.

    Beantwoorden
  11. Als de kinderen bij hem ten laste staan, dan komen de nieuwe kidsID’s ook bij hem aan via de post. kan je niet veranderen! wat je wel kan doen is de versnelde procedure inzetten en zo nieuwe kidsID’s aanvragen, wat nog steeds enkele dagen duurt EN dat heeft mij meer dan 200euro heeft gekost!

    Beantwoorden
  12. je kunt geen nieuw paspoort keijgen als beide ouders gezag hebben over de kinderen.

    nu meteen een zaak starten voor alleen gezag de kinderen zijn gebroken door hun vader en dus de praten wel met de rechter zo mogelijk gaat de rechter in mee. ik heb ook alleen gezag over mijn dochter. ik ben een man. en ben blij dat ik alleen gezag heb dus geen geflikker

    Beantwoorden
  13. Wat een zielig verhaal!
    Ik ben vooral ook benieuwd hoe het verder gaat. Hier kom je niet makkelijk van terug lijkt me en zal voor altijd een nare stempel drukken op de relatie. Wat mensen hun kinderen, degenen waar ze het meest van houden, toch aandoen. Triest.

    Beantwoorden
  14. Volgende keer op tijd een advocaat bellen, die kan jou wel helpen. De rechter zal beslissen dat er geen reden is om niet op vakantie te mogen en dan betaald vader alle kosten.

    En dan ook heel goed om alles te bewaren aan mailing en berichten. En juist een rechter erbij te halen.

    Als een ouder de kinderen keer op keer inzet voor machtsmisbruik, dan valt dat onder kindermishandeling.

    Heel veel succes komende tijd en stel je grenzen voor jezelf en de kinderen.

    Beantwoorden
    • wat dacht je van kan ze niks schelen hoe kinderen beschadigd worden?? Heel soms wordt zelfs een kind omgebracht door een partner om de ander kapot te maken, gelukkig gebeurt dat bijna nooit.

      Beantwoorden
  15. Jongens wat een haat reacties naar haar toe . Zij probeerde hem tot rede te brengen. Meneer is in dit gevat degene die omwille van haar iedereen te laten barsten . Helaas kan je pas met 12 jaar er voor kiezen om alleen bij een ouder te wonen. Een goede ouder zet zichzelf niet voor op de kinderen.

    Beantwoorden
    • Tjonge, wat een onzin, aangifte, nieuwe paspoorten, kort geding. Vanwege buitenlanders die met een Nederlandse trouwen en dan kinderen meenemen naar hun eigen land na een scheiding is alles ontzettend streng geworden met kinderen, beide ouders moeten overal voor tekenen. Valse aangifte van vermiste paspoorten terwijl je weet waar ze zijn?? En een kort geding.. als je daar geen ervaring mee hebt, vlak voor een vakantie?? Gigantisch nerd gehalte bij deze reactie, misschien wel autisme, in ieder geval niet menselijk en totaal onrealistisch.

      Beantwoorden
    • Dat dit vanaf 12 jaar zou mogen klopt helemaal niet.
      De rechter kan, als hij dit wil, eventueel een voorkeur van het kind meenemen in zijn besluit over waar een kind komt te wonen.
      Maar meer heeft het kind er niet over te zeggen.
      En gelukkig maar, want een kind een keuze laten maken tussen zijn ouders is echt een bizarre keuze die een kind nooit maar dan ook nooit zou moeten maken. Dat is een verantwoordelijkheid die je een kind nooit mag geven.
      Vanaf de leeftijd van 18, heeft het kind een keuze.

      Beantwoorden
  16. er wordt wel heel makkelijk gezegd nieuwe paspoorten, maar voor een noodpaspoort moeten beide ouders aanwezig zijn voor ondertekening. voor een gewone had ze sowieso te weinig tijd en geldt volgens mij ook dat de andere ouder ook moet tekenen.

    wat ontzettend vervelend voor jou en de kinderen. Ik hoop dat jullie toch een leuke andere vakantie hebben gehad ondanks deze enorme teleurstelling.

    Beantwoorden
    • Voor een noodpaspoort bij de Marechaussee op Schiphol (ervan uitgaande dat ze daarvandaan vlogen) heb je volgens mij genoeg aan één ouder met haar eigen paspoort én de al ondertekende toestemmingsformulieren van de andere ouder. Anders zou het betekenen dat je de ex partner moet laten komen als je de paspoorten vsn de kids kwijt beht terwijl hij al toestemming gegeven heeft. Dan melden dat je de paspoorten van de Kids vergeten of verloren bent. Grote kans dat je dan gewoon noodpaspoorten voor de reisduur kreeg. Dan had je alleen de kids moeten uitleggen dat de paspoorten zoek waren en dat je dat ging proberen te regelen. En dat de kans was dat jullie alsnog niet zouden gaan.

      Beantwoorden
  17. paspoort vermist opgeven en nieuwe paspoorten laten maken lijkt mij goedkoper.
    En dan zouden de kinderen niet verdrietig zijn. Of is dit de bedoeling? Kinderen gebruiken in jullie onenigheden?

    Beantwoorden
  18. Goh, en het kwam niet in je op om gewoon even langs te rijden om ze op te halen? Of om aangifte te doen en nieuwe paspoorten te regelen? In plaats daarvan liet je het gereserveerde vliegtuig zonder jullie vertrekken en de geboekte kamer leeg staan…?

    Beantwoorden

Plaats een reactie