Anouk: “Opa en oma, mijn ouders, wonen bij ons in huis”  

| ,

We kochten een samen een bouwval

Toen mijn man en ik deze oude boerderijwoning kochten op onze 25e, was het een bouwval. We zagen echter direct de charme en het potentieel van de plek. Mijn man, met zijn eigen aannemersbedrijf, ging de uitdaging aan om het op te knappen. Samen met onze twee jongens, Moek en Faas, hebben we er sindsdien een thuis van gemaakt. Het is heerlijk wonen in een dorp dichtbij de grote stad.

We werken vaak nachten door terwijl de jongens sliepen

De eerste jaren waren intensief. We brachten elke vrije minuut door met renoveren. Waar anderen misschien een paar jaar vakantie planden, besteedden wij onze tijd aan het herstellen van oude balken, het leggen van nieuwe vloeren en het bouwen van een keuken. Ik herinner me de vele nachten waarin we doorwerkten tot in de vroege uurtjes, terwijl Moek en Faas sliepen. Maar uiteindelijk wierp het harde werken zijn vruchten af. Onze oude boerderijwoning is een prachtige plek geworden, waar onze jongens kunnen opgroeien.

Toen het huis naast ons vrij kwam, was dit voor ons heel interessant

Een paar maanden geleden kwam het huis van onze aangrenzende buren vrij. Dit huis was oorspronkelijk deel van dezelfde boerderij, maar was jaren geleden gesplitst. De buren verhuisden naar de stad, en mijn man en ik zagen direct mogelijkheden. We besloten het huis te kopen, deels om onze eigen woning uit te breiden, en deels om mijn ouders een plek dichtbij te geven. Mijn vader heeft medische problemen en mijn moeder is de liefste partner die heel graag voor hem zorgt. Maar wat als ook zij fysiek ongemakken krijgt? Ik ben hun enige kind en dit gaf me al jaren kopzorgen. Een plek voor mijn ouders in praktisch hetzelfde huis zag ik dan ook als de oplossing.

We renoveerden een deel voor mijn ouders

Mijn man ging meteen aan de slag met de renovatie. We sloopten een deel van de muur tussen de huizen en maakten een doorgang naar wat nu een uitbreiding van onze woonkamer werd. Dit gaf ons niet alleen meer ruimte, maar ook een prachtige, open leefruimte. Het andere deel van het huis renoveerden we voor mijn ouders, een compact maar prima gelijksvloers appartement.

Het voelt als één groot gezin

Het is een win-winsituatie. Opa en oma zijn dolblij met hun nieuwe woning, en wij hebben hen nu altijd dichtbij. We hebben goede afspraken gemaakt met elkaar over het onderlinge contact. We spraken af dat als een van ons het niet lekker vond lopen, we dit altijd met elkaar zouden bespreken. Moek en Faas moesten in eerste instantie wennen dat opa en oma opeens in ons huis konden verschijnen, maar ze vinden het nu geweldig. Zo rennen ze elke ochtend naar opa en oma voor een dikke knuffel voordat ze naar school gaan en na school zijn opa en oma de eerste die hun gemaakte tekeningen te zien krijgen. Het voelt alsof we één groot gezin zijn, met alle voordelen van het wonen dicht bij elkaar.

ANOUK

4 gedachten over “Anouk: “Opa en oma, mijn ouders, wonen bij ons in huis”  ”

  1. ik woon al anderhalf jaar bij mijn dochter, schoonzoon en 3kleinkinderen in huis. ik heb mijn eigen slaapkamer. Doe de was kook en help met andere lichte dingen. Het bevalt van beide kanten prima. Eén ding heel belangrijk bemoei je nergens mee alleen als ze het vragen. ik zou niet meer terug willen naar mijn oude huis.

    Beantwoorden
  2. Wat mooi om te lezen hoe jullie hier in staan. Ook dat je man zich zo inzet voor jouw ouder.
    Keihard werken aan de toekomst, soms even afzien, maar nu hebben jullie het ook prima voor elkaar. Ik gun jullie van harte dit geluk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie