Het Gezinsbudget van Ismay: “Ik heb een netto inkomen van €1500 per maand” 

| ,

Wil je niets missen, klik HIER en volg KidsenKurken op Instagram

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Wij zijn een gezin van 2: ikzelf (24 jaar) en mijn dochter Maeve (2 jaar). Ik ben alleenstaande ouder, waarbij vader nog betrokken is maar ik wel zelf vrijwel alle zorg draag.

Welk werk doe jij?

Mijn opleiding Luchtvaartdienstverlening heb ik in 2020 afgerond, maar ben daarna in 2021 begonnen aan de opleiding Verpleegkunde Duaal. Dit betekent dat ik 3 dagen in de week in de praktijk werk in Amsterdam UMC, locatie Vumc en 1 dag in de week een lesdag heb. Ik ben in contract voor 32 uur met het ziekenhuis en school. Een ideale manier van leren, zeker als je kinderen hebt en/of je een huishouden moet betalen.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Mijn netto-inkomen is €1500. Hierbij komt nog onregelmatigheidstoeslag (ORT) en OV-vergoeding bij. Hierdoor kom ik minimaal op €1600,- per maand uit. Daarbovenop komen nog een aantal toeslagen: kindgebonden budget: €458, zorgtoeslag: €154, kinderopvangtoeslag: €1119. Zo kom ik op een totaal van ruim €3300,- per maand (dit is vaak nog iets meer in verband met veel ORT bij mijn salaris).

Ik verdeel alles in potjes als ik het binnen heb, waardoor er op mijn lopende rekening vaak maar een paar euro staat. Op mijn spaarrekening staat nu €3900. Op de spaarrekening van mijn dochter staat €5100.

Hebben je schulden?

Ik heb een studieschuld van ongeveer €5000. Ik ga pas beginnen met aflossen als ik klaar ben met studeren en meer te besteden heb per maand.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Sinds oktober ben ik officieel uit huis en woon ik in een appartement van 80m2 in Almere. Er zitten 2 slaapkamers in, een grote badkamer, een berging in huis, een mooie keuken en woonkamer met een soort open kamer erachter. Hier heb ik Maeve haar speelruimte van gemaakt. Verder heb ik een behoorlijk balkon waar ik in de zomer een tuinset kwijt kan. Beneden is er ook een berging en heb ik een eigen parkeerplek. Hierdoor heb ik veel opbergruimte wat heel fijn is met een kindje. De huur is €850 per maand.

Gas/water/elektriciteit: €252 aan elektriciteit en gas + €60 aan water.

Boodschappen: €300. Soms hou ik over, omdat ik nog veel bij mijn ouders eet en soms ook slaap in verband met mijn onregelmatige diensten. Dit gebruik ik dan de maand erna of doe ik in een spaarpotje voor leuke uitjes. Ik ben zelf vegetarisch, maar laat mijn dochter wel vlees eten. Dit moet haar keuze zijn. Ze is een moeilijke eter en is vooral gek op stamppot. Hiervan maak ik 1x per week een grote pan en dit vries ik in. Als ik dan thuis eet, haal ik dit voor haar eruit als ik denk dat ze niet zal mee eten met wat ik zelf eet. Ik doe geen weekboodschappen omdat ik dan te veel haal en dingen weg moet gooien. Ik let wel op boodschappen en neem vaak contant mee naar de winkel zodat ik niet meer koop dan nodig. Het is voor mij wel belangrijk om gezond te eten, maar Maeve en ik zijn ook gek op koekjes en chips. Elke dag één stuk fruit en een koekje. In het weekend mag ze ’s avonds een chipje.

Verzekeringen: In totaal €300.

Auto: Ik heb geen auto, maar wordt vaak door mijn ouders opgehaald en thuisgebracht als ik daarheen ga.

Internet/tv/telefoon: €35 aan een tv- en internet abonnement en ik heb een sim only telefoon abonnement van €18.

Abonnementen: Ik mag gebruik maken van de accounts van mijn ouders en beste vriendin voor muziek, series en films. Verder heb ik geen abonnementen.

Sport: Ik sport nu niet omdat dit eigenlijk niet te doen is met mijn werkrooster, school, huishouden, huiswerk en een kindje.

Kleding: €75 voor mezelf. Hier zit ook de kapper bij. Kleding komt bij mij overal vandaan. Soms ook via Vinted. Ik zet voor Maeve standaard €75 opzij elke maand. Dit is voor luiers, doekjes, kleding, et cetera. Ik krijg geen alimentatie of bijdrage voor haar verder.

Uitjes: Geen vast bedrag. Ik heb een spaarpot staan in de woonkamer waar ik losse muntjes in doe en soms het restbedrag van boodschappengeld dat ik over houd. Vaak doen we wel uitjes met haar vader erbij. Dit betaal ik dan eigenlijk altijd. Dit kan een leuk park zijn, uit eten, speeltuin, balorig, et cetera.

Vakantie: Ik krijg vakantiegeld en ik gebruik geld van mijn spaarrekening. Ik ga twee keer op vakantie dit jaar en twee keer een weekend weg met familie. Deze weekendjes hoef ik zelf niet te betalen, op wat boodschappen na. Ik ga zelf één keer kamperen met Maeve en mijn zusje, en een weekje op vakantie in een resort met Maeve.

Spaargeld: Ik zet bij Maeve €200 op de spaarrekening. Als ik wat over houd van extra ORT, zet ik dit op mijn eigen spaarrekening. Soms is dit €50 en soms €200.

Goede doelen: €3,- voor Save the Children. En soms doneer ik geld aan een goed doel.

Overig: OV kost €150 tot €200 per maand. Hiervan krijg ik ongeveer €50 terug. En ik doe voor ongeveer €100 leuke dingen voor mezelf.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We leven zuinig, maar niet te zuinig. Maeve krijgt veel van familie en vrienden. Ik vind het leuk om met haar leuke dingen te doen, maar thuis blijven vind ik ook heerlijk. Ik eet minimaal twee keer per week bij mijn ouders en soms eten er vrienden bij mij.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik had graag gezien dat wij niet alleen die €100 hadden, maar dat het bedrag nu doordat alles duurder wordt ook verhoogd zou kunnen worden. Wat we twee jaar geleden konden kopen voor die €100 , dat lukt nu echt niet meer.

Waarop kan je bezuinigen?

Eventueel kan ik bezuinigen op kleding voor Maeve en mezelf, maar daar ben ik al mee geminderd. Ik koop wat ik nodig heb, soms meer dan nodig maar let ook op wat ik te besteden heb. Soms halen mijn ouders wat boodschappen voor me als ze naar de winkel gaan en ik iets nodig heb. Ik denk niet dat ik echt heel veel kan bezuinigen en vind dit ook niet nodig.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

Ik heb een spaardoel om eind volgend jaar €5000 op mijn eigen spaarrekening te hebben en €6000 voor Maeve.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Ik heb weinig grote uitgaven gedaan dus een hele slechte aankoop heb ik niet gehad. Mijn beste aankoop is mijn eettafel met stoelen geweest.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Mijn duurste uitgave is volgens mij gewoon mijn telefoon die toen ruim €800 was.

Maakt geld gelukkig?

Mijn enige geldtip is kijk wat je te besteden hebt en wat je belangrijk vindt naast je vaste lasten. Ga niet meer uitgeven dan je hebt, dat zorgt alleen maar voor stress. Geld maakt in zekere zin gelukkig dat je zonder al te veel zorgen wel prima kan leven en leuke dingen kan doen. Het is fijn om lekker op vakantie te gaan. Ook vind ik het heerlijk om alles voor Maeve en mezelf zelf te kunnen betalen zonder hulp nodig te hebben van mijn ouders en de vader van Maeve.

ISMAY

Ismay heeft meer blogs geschreven: 21 Jaar en een baby, Ismay heeft er geen spijt van

Mijn leven als jonge alleenstaande, studerende en werkende moeder

Insta: @_isiparis_

Klik HIER voor nog meer gezinsbudgetten

44 gedachten over “Het Gezinsbudget van Ismay: “Ik heb een netto inkomen van €1500 per maand” ”

  1. €1119 aan kinderOPVANGtoeslag. Maar wordt het daar ook voor gebruikt? lijkt me niet. want dan zou ze €2119 euro over houden. . 2 keer per jaar op vakantie. en 2 keer een weekend weg. Staat er nog ergens iets over alimentatie? Geloof niks van dit verhaal.

    Beantwoorden
    • Je weet dat je de kinderopvangtoeslag een voorschot is en je jaarlijks gegevens door moet geven? Je krijgt alleen KOT als je het afneemt. En de KOT is altijd lager dan de werkelijke kosten.

      Beantwoorden
  2. sorry, maar wil dit niet onafhankelijk noemen. hoe kun je, (zie foto Disneyland), dat betalen als alleen staande moeder? Of was dit een weekendje uit met de familie?
    Lekker andere laten betalen voor benzine en muziek, series en film abonnementen.
    Je mobiele abonnement kan nog verder naar beneden. Die zou naar tien euro kunnen.
    €200 euro sparen voor je kind per maand terwijl je maar €75 euro uitgeeft aan kleding? Ik zou daar misschien iets meer van maken.
    Als je weg gaat met vader van je dochter, zeg je dat jij die uitjes betaald.
    Dus hij betaalt geen kleding voor zijn dochter of spullen als zij dat nodig heeft? Lekker makkelijk voor hem! Je vrienden en familie draaien overal voor op en hij doet lang leve de lol.
    Kortom niet zo zelfstandig.

    Beantwoorden
    • Niet elke alleenstaande ouder kan niet naar Disneyland, he? Als je maandelijks minimaal €3300 te besteden hebt (inkomen en overige inkomsten), kan een weekendje Disney er normaliter heus vanaf.

      Beantwoorden
  3. Ik vind het vreemd dat er zoveel kinderen zonder ontbijt naar school gaan als ik zo dat kind gebonden budget lees.Natuurlijk is het lekker meegenomen maar ik vind de titel erg misleidend 1500😳het is bijna het dubbele.Hoezo 300 voor verzekeringen? Fijn dat ze aan alle kanten wordt geholpen maar ik hoor eerlijk gezegd ook geen klagen van haar. ps heeft ze ook huurtoeslag?

    Beantwoorden
  4. Dit krijg je dus als je als land teveel geld hebt. Ze is niet zelfstandig en kan niets zonder subsidie. In een samenleving waarin de overheid niet alles voor je oplost, blijf je nog even thuis wonen tot je je opleiding af hebt. Je gaat dan een baan zoeken en dan je eigen stekkie.
    Niet in NL, je gaat uit huis, want je bent zelfstandig? en laat de samenleving voor die zogenaamde zelfstandigheid betalen. Ik geef haar niet eens de schuld. Als je alles oplost, gaan mensen zich ernaar gedragen. Had je die regeling niet, was ze wel door haar familie opgevangen.

    Iedere windvlaag willen opvangen, kost geld en zorgt voor onrust bij mensen die hun geld zelfstandig verdienen.
    Ik vind het wel ontzettend goed van haar dat ze keihard blokt voor haar studie.

    Beantwoorden
    • Technisch gezien verdient ze met werken inderdaad €1500 netto per maand. Ze heeft alleen nog aanvullende inkomsten middels subsidie, toeslagen en giften (al dan niet in natura). Maar ja, clickbait-titeltjes (die regelmatig veranderen ook nog eens, dat trekt weer extra aandacht).

      Beantwoorden
  5. Waar in de uitgaven staan de kosten voor kinderopvang? Als je 1150 euro per maand (?!?) ontvangt, neem ik aan dat je dit ook aan de opvang moet uitgeven?

    Beantwoorden
  6. ik woon in belgie wij hebben geen kindgebonden butget ik heb 400 per maand voor 2 kinderen dus bij jullie is het echt veel , die 250 per maand gas en electriciteit schrok ik wel van , in belgie zitten wij met de duurste tarieven en ik betaal maar 121 per maand , ook 300 verzekeringen hoe doe je dat? denk bij mij 100 per maand of zo , auto verzekering heeft ze niet eens , ik vind dat ze goed bezig is ze staat er alleen voor dus wat hulp is welkom , niks mis mee om eens bij je ouders te eten , ze studeert en werkt en voedt een kind op , ga zo door meid

    Beantwoorden
  7. Iedereen heeft het continu over armoede en dat kinderen niet hierin zouden moeten opgroeien, maar op het moment dat er subsidies worden verstrekt zodat dit niet gebeurt, is het ook weer niet goed.

    Dit is het systeem in NL. Je kunt je daarbij inderdaad afvragen of het systeem te veel geeft t.o.v. werkenden of dat er in NL wel sprake is van echte armoede zoals veelvuldig wordt verkondigd. Die meid kan er echter niet zoveel aan doen, zij doet haar best met haar 24 jaar zou ik zeggen. Wees blij: de meid wordt opgeleid voor de zorg en als de dochter naar haar moeder aardt is er over 20 jaar weer een extra handje bij…

    Beantwoorden
    • Iemand die niet voor zichzelf kan zorgen, en onvoldoende voor haar kind want schijnbaar moet financieel iedereen bijspringen hoeft wat mij betreft niet in de zorg te werken. Het zal wel 1 zijn die liever blijft zitten of buiten blijft roken. Vooroordelen, zeker, misselijk wordt ik van dit artikel/persoon.

      Beantwoorden
  8. Fijn dat ze toeslagen krijgt en ik gun het haar kind ook zeker, maar met toeslagen erbij heeft ze maandelijks meer geld dan ik, die geen toeslagen krijgt en werkt. Dat verbaast mij toch wel.

    Beantwoorden
    • Het kindgebonden budget is zo hoog omdat zij alleenstaand is. Dan wordt deze namelijk verdubbeld.
      Wanneer zij een ( voor de belastingdienst officiële) partner krijgt wordt dit bedrag gehalveerd naar 229 euro.
      Een gezin bestaande uit 2 ouders krijgt 229 euro per kind in deze leeftijdscategorie, mits totaal inkomen rond minimum ligt.

      Dat betekent dat alleenstaande moeders met een minimuminkomen of geen inkomen of uitkering en met 3 jonge kinderen wel rond 1500 euro aan kindgebonden budget per maand kunnen krijgen.
      Bij tieners wordt het bedrag hoger.

      De kinderopvangtoeslag valt er een beetje buiten.
      Je kan er vanuit gaan dat die weer in z’n geheel wordt uitgegeven aan de kinderopvang.
      Modale inkomens krijgen ook nog flinke kinderopvangtoeslag trouwens.

      De titel is dus wel misleidend. Haar netto salaris is 1500 euro maar haar vrij te besteden inkomen ligt rond de 2200 euro, dankzij voornamelijk de dubbele kindgebonden budget toeslag.

      Beantwoorden
  9. mee eens!! die kind gebonden budget.. niet normaal meer wat hoog.. Ik word daar pissig van.. . en indd teren van een ander ? prima hoor.. Maar noem je zelf dan niet onafhankelijk

    Beantwoorden
    • Tering wat een toeslagen. in NL loont het dus blijkbaar om minder te werken om een boven modaal salaris te verdienen.

      1500 euro voor een leerling verpleegkundige 32 uur is btw ook belachelijk weinig en fijn dat er toeslagen zijn voor dit soort gezinnen, maar groot verschil met een iemand die 40 uur werkt 2750 netto verdient en nergens recht op heeft.

      Beantwoorden
    • Goed bezig meid.

      Jullie moeten niet zeuren over die toeslagen. Nederland is icm de hoge inflatie de duurste land van de EU. We hebben niet voor niets toeslagen nodig. Als je problemen met toeslagen hebt verhuis je maar naar de VS.

      Beantwoorden
    • ontzettend knap! en hopelijk straks een mooie en nuttige baan als verpleegkundige! je moet als samenleving niet kijken naar wat het nu een paar jaar kost aan toeslagen, maar naar dat zij straks als verpleegkundige aan de slag kan. Wat mij betreft een investering! ontzettend zuur al deze reacties.

      Beantwoorden
      • Ze heeft ongetwijfeld gewoon recht op de toeslagen die ze ontvangt. Ik merk alleen op dat ze niet zo onafhankelijk is als Fenna en de geïnterviewde het doen voorkomen.

        Beantwoorden
  10. De titel is helemaal verkeerd gekozen, het is toch van de zotte dat er zoveel toeslagen bijkomen. Menig Nederlander moet hier 40 uur voor werken, ga nu niet zeggen dat Je maar 1500 euro hebt. Het is geen schoolvoorbeeld van een alleenstaande moeder die het moeilijk heeft. Als je het hiermee niet redt dan is er iets anders mis.

    Beantwoorden
  11. Je schrijft ‘blijf onafhankelijk’ (als ware ze nu onafhankelijk is). Heb jij een ander artikel gelezen? Ik lees het volgende:

    * Het kind is 2 en ze is sinds oktober (geen jaartal, dus ik neem aan de laatste oktober) krap een jaar “officieel uit huis” – daarvoor heeft ze dus bij anderen (wellicht haar ouders) ingewoond.
    * Ze wordt gehaald en gebracht (geen reiskosten) als ze bij haar ouders eet (en doet dat minimaal 2 keer per week – geen kosten voor 2×2 maaltijden).
    * Ze lift mee op andermans accounts voor muziek en series en films (anderen betalen daarvoor, als het al gedeeld mag worden).
    * Ze wordt door familie op weekendjes weg gefêteerd (betaalt alleen wat boodschapjes zelf).
    * Haar kind krijgt veel van familie en vrienden (scheelt haar geld)
    * Ouders halen soms haar boodschappen (en impliciet lees ik dat ze die ook betalen; dat scheelt haar geld).
    * De maandelijkse subsidie van overheidswege (kindgebonden budget, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag) is hoger dan haar salaris. Ze heeft er recht op, heus, maar het is zo hoog omdat ze zo karig verdient).

    Vervolgens presteert ze het zelf om te zeggen dat ze het heerlijk vindt om zelf alles voor Maeve en zichzelf te kunnen betalen zonder hulp nodig te hebben van haar ouders en de vader van haar kind. Ik heb er niets tegen, hoor, maar om nou te zeggen dat ze onafhankelijk is (zoals jij suggereert) en alles zelf kan betalen (zoals ze zelf zegt) – daar heb ik zo m’n bedenkingen bij.

    Beantwoorden
    • Wauw, wat een makkelijke manier om iemand klein te maken.
      Ik lees een meid die keihard werkt om haar dochter en haarzelf een goed leven te geven. Ze doet een opleiding en werkt. En dat alles op jonge leeftijd.
      Dat ze hier en daar wat krijgt betekent niet dat ze parasiteert. Het betekent dat ze mensen om haar heen heeft die van haar houden.
      De vader draagt niets bij he…
      Deze meid mag trots op zichzelf zijn!

      Beantwoorden
      • dan heb je het niet goed gelezen,ze is echt niet onafhankelijk dat zou ze zijn als ze zonder subsidie en zonder aan het infuus gehouden bij haar vrienden en familie zou rooien ,neemt niet weg dat ze alleen is maar ze heeft dus kinderopvang en familie voor de kleine en kan ook nog ruim sparen

        Beantwoorden
      • Ik maak niemand klein, ik kom met uit het interview gehaalde feiten die voor mij maken dat ze niet onafhankelijk is terwijl de gebruiker waar ik op reageerde en de geïnterviewde dat wel suggereren dan wel stellen. Ik zeg niet dat ze niet hard werkt. Ik denk dat de combinatie tussen werken, studeren en een kind (alleen) opvoeden héél hard werken is. Dat zijn wel grotendeels keuzes.

        Beantwoorden
      • Ja, en iedereen heeft het over hand ophouden. Kom op zeg, alsof er mensen zijn die toeslagen, waar ze recht op hebben, weigeren. Deze meid werkt toch gewoon en doet daarbij ook nog een opleiding, beter kan niet toch. En het is toch fantastisch om ook nog eens zo’n sociaal vangnet te hebben.

        Beantwoorden
        • Een (sociaal) vangnet is voor mij iets wat je in geval van nood gebruikt; hier is sprake van structureel voordeel (‘profiteren’, niet per se ‘parasiteren’).

          Beantwoorden
    • ik schuif me hier helemaal bij aan.
      ze wordt onwijs veel geholpen door anderen. Het oneerlijke zijn vindt ik dat al die toeslagen zo hoog zijn. Terwijl hard werkende mensen (met twee inkomens) nergens voor in aanmerking komen.
      Een heel scheef systeem waardoor werken niet zo zeer meer loont. Zeker niet als je kinderen hebt en je opvang moet betalen.

      Beantwoorden
      • helemaal gelijk,
        mijn man werkt al 20 jaar bij dezelfde baas.
        helaas heb ik een WIA uitkering, 35% van het miniumloon, hiervoor 23 jaar gewerkt.
        wij komen niet aan zo nettobedrag per maand.

        ach ja, misgun niemand iets en ik ben blij dat we met onze inkomsten kunnen redden en nog de nodige leuke dingen kunnen doen.

        Beantwoorden

Plaats een reactie