Marianne: “Ik pas op mijn kleinkinderen, maar ik wil daar wel geld voor krijgen”

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

Ik geniet van hun gezelschap maar heb ook andere behoeftes

Ik ben 68 jaar en ben oma van vijf prachtige kleinkinderen. Ik heb altijd genoten van het gezelschap van mijn familie, vooral van de kleintjes. Toch merk ik dat ik tegenwoordig meer behoefte heb aan rust en regelmaat. Daarom heb ik besloten dat ik alleen nog op mijn kleinkinderen wil passen als ik ervoor betaald word. 

Mijn eigen welzijn is ook belangrijk

Dit besluit kwam niet van de ene op de andere dag. Het was een gevoel dat geleidelijk ontstond. Toen mijn kinderen klein waren, heb ik jarenlang onvoorwaardelijk voor hen gezorgd. Ik deed het met liefde, maar ik moet toegeven dat het niet altijd makkelijk was. Het huishouden, werk, opvoeding, het was een flinke klus. Nu ben ik ouder en verlang ik naar een iets ander leven, een leven waarin mijn eigen welzijn en tijd ook een grote rol spelen.

Anderen vinden het een vanzelfsprekendheid

Ik merk dat sommige mensen dit niet begrijpen. Ze denken dat ik het vanzelfsprekend zou moeten vinden om op mijn kleinkinderen te passen. “Je bent toch hun oma?”, zeggen ze dan. Ja, ik ben hun oma, en ik hou zielsveel van ze, maar dat betekent niet dat ik verplicht ben om constant voor hen klaar te staan. Ik heb ook mijn eigen leven, mijn eigen behoeften en verlangens.

Na een dag ben ik nu vaak uitgeput

Bovendien ben ik niet meer zo jong als vroeger. Het verzorgen van kinderen vergt veel energie en inspanning. Als ik een dag op de kleinkinderen heb gepast, ben ik vaak helemaal uitgeput. Het is niet meer iets wat ik zomaar kan doen zonder gevolgen voor mijn eigen gezondheid en welzijn. Het voelt soms alsof mensen vergeten dat ik ook ouder word en dat mijn energie niet onbeperkt is.

De betaling staat voor de waardering

Er komt ook een stukje waardering bij kijken. Door te zeggen dat ik betaald wil worden, geef ik aan dat mijn tijd en inzet waardevol zijn. Ik wil dat mijn kinderen begrijpen dat oppassen niet zomaar een vanzelfsprekendheid is. Het is werk, en werk hoort beloond te worden. Ik wil dat ze inzien dat ik niet altijd beschikbaar ben, dat mijn tijd kostbaar is. 

Ze moeten leren dat oma niet altijd beschikbaar is

Sommige mensen vinden dat ik te zakelijk ben, dat geld en familie niet samen zouden moeten gaan. Maar ik zie het anders. Het geld dat ik vraag is niet eens zozeer voor mezelf. Natuurlijk is het fijn om een extraatje te hebben, maar dat is niet de hoofdreden. Het gaat om het principe. Ik wil dat mijn kinderen beseffen dat mijn tijd en moeite niet vanzelfsprekend zijn. Dat ze leren om waardering te hebben voor wat ik doe, en niet zomaar aannemen dat oma altijd beschikbaar is. 

Ik heb ook andere bezigheden

Daarnaast gebruik ik de tijd die ik nu overhoud om dingen te doen die ik leuk vind en die mij energie geven. Ik ben begonnen met schilderen, iets wat ik altijd al wilde doen maar nooit de tijd voor had. Ik ga vaker wandelen, lees boeken en ontmoet vrienden. Deze dingen geven mij vreugde en maken mij een gelukkiger mens. En een gelukkige oma is uiteindelijk een betere oma, nietwaar?

Uiteindelijk is er begrip voor mijn besluit

Mijn kinderen hebben uiteindelijk begrip getoond voor mijn besluit. Het heeft wat gesprekken en tijd gekost, maar ze begrijpen nu waarom ik deze keuze heb gemaakt. Ze zien dat het mij goed doet en dat ik nog steeds met liefde op hun kinderen pas, maar dan op mijn voorwaarden. Het is een win-win situatie: zij krijgen de hulp die ze nodig hebben en ik krijg de waardering en rust die ik verdien.

MARIANNE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Instagram te volgen

91 gedachten over “Marianne: “Ik pas op mijn kleinkinderen, maar ik wil daar wel geld voor krijgen””

  1. Ik vind het heerlijk dat mijn schoonmoeder oppast op mijn kinderen omdat ik ze allebei een goede band met elkaar gun en het prachtig vind om te zien hoe ze die met elkaar hebben.
    Ik snap deze oma wel, oppassen is geen vanzelfsprekendheid maar alleen maar iets heel fijns: een oma houdt toch meer/anders van je kinderen dan het KDV.
    Wij hoeven niet te betalen maar ik zou het wel doen, mocht ze dat vragen. Om bovenstaande reden.

    Waardering voor alle oma’s! Ze zijn zo’n aanvulling in het leven van een kind. (En een extra beetje liefs voor kinderen zonder (groot)ouders)

    Beantwoorden
  2. ik zou heel blij zijn moest ik kleinkinderen hebben, want het niet iedereen gegeven..
    Tevens stel ik mij de vraag wat als ze zelf ouder wordt en hulp nodig heeft of naar een woonzorgcentrum moet..
    dan zijn het ook de Kinderen die hulp moeten bieden of financiël bijleggen voor de kosten.
    is het niet normaal dat we geven en nemen of draait alles rond geld?

    Beantwoorden
  3. Ik pas minstens 1 dag per week op m´n kleinkind. Met mijn minimumpensioen moet ik 6 dagen per maand bijklussen om rond te komen. Ik zou blij zijn als ik een kleine vergoeding kreeg voor de opvang, al was het maar om de onkosten te dekken.
    Goed van je dat je dit besproken hebt en iets geregeld kreeg. Zelf ben ik niet assertief genoeg daarvoor.

    Beantwoorden
  4. Toen mijn eerste kleinkind werd geboren heb ik meteen aangeboden een omadag te krijgen. Toen de andere oma ziek werd en niet meer op kon passen heb ik aangeboden ook die dag over te nemen (ik werkte toen ook) Mijn dochter gaf toen aan dat het wel leuk moet blijven en 2 dagen mss wat veel zou worden naast m’n werk. Nu heb ik een kleinzoon erbij en m’n schouder gebroken ik kan even niks, ook niet oppassen. Geld heb ik nooit voor het oppassen gevraagd. Nu ik thuis ben en niks kan, brengt mijn dochter me eten, doet boodschappen en maakt m’n huis schoon. Haar motivatie? Mam, je doet zoveel voor ons, gelukkig kan ik nu iets voor jou doen. Soms hoef je niet oud te zijn om hulp nodig te hebben. Ik ben 63 en ga nog steeds op mijn omadag naar m’n dochters huis, omdat ik niet alleen oppas ben, maar vooral een oma die graag een goede band op wil bouwen met haar kleinkinderen. Als ik geld nodig heb om wat voor reden dan ook, dan kan ik daarom vragen en krijg het en andersom als dat nodig is

    Beantwoorden
  5. Ik ben het er helemaal mee eens dat het geen vanzelfsprekendheid moet zijn dat opa’s en oma’s altijd maar gratis oppassen. Zeker niet vast hele dagen iedere week (af en toe eens een middagje of een avondje vind ik anders). Je kinderen hebben zelf voor kinderen gekozen en jij hebt je taak als ouder al volbracht. Je hebt een eigen leven en mag dat invullen zoals je wilt. Ik kan me goed voorstellen dat hele dagen oppassen zwaar is en het is heel mooi om tijd te hebben om juist een hobby als schilderen weer op te kunnen pakken. Alleen, als het je daarom gaat, om meer tijd over houden voor jezelf en minder uitgeput zijn, dan snap ik de betaling niet helemaal. Dan is het toch gewoon een kwestie van nee zeggen tegen altijd maar oppassen? Aangeven dat je ook een eigen leven hebt en niet meer vast iedere week de kleinkinderen over de vloer wilt, maar nog wel af en toe wilt oppassen wanneer dit jou uitkomt en het dus in overleg gebeurt.
    Anderzijds snap ik wel dat er opa’s en oma’s zijn die het niet zo breed hebben en een vergoeding vragen voor iedere week een vaste dag oppassen. Bij de opvang ben je een vermogen kwijt en dan is het wel heel makkelijk om maar te zeggen “hier, opa en oma, doen jullie het maar lekker iedere week de hele dag gratis”. Daar mag best iets (financieel) tegenover staan. Alleen lijkt dat hier niet het argument te zijn, want het gaat je dus niet om het geld zeg je. Als je het gevoel hebt dat je kinderen het oppassen als een vanzelfsprekendheid zien en niet echt waarderen, dan lijkt het me vooral belangrijk daar eens een goed gesprek over te voeren en dan vraag ik me af of betaling maakt dat ze het meer waarderen.

    Kortom, ik vind enige betaling voor vaste oppasdagen niet heel gek. (Nogmaals, sporadisch een paar uurtjes oppassen vind ik een ander verhaal.) Ik vraag me alleen af of het de oplossing is voor waar deze vrouw zegt tegenaan te lopen.

    Beantwoorden
  6. jeetje wat een bijzondere reacties lees ik hier. mensen hebben niks meer voor elkaar over tegenwoordig triest om te zien en te lezen.

    ik ben zelf moeder van 3 kinderen waarvan de laatste 2 kinderen 2 dagen in de week naar de opvang zijn gegaan toen dat nodig was niet omdat mijn ouders niet op mijn kinderen wilde passen of mijn schoonouders denk zelf dat ze niets liever hadden gewild om die dagen op te passen voor ons zonder daar geld bedrag voor te willen. maar mijn schoonouders wonen op 1.5 uur afstand en mijn moeder is geestelijk slecht aan toe de laatste 7 jaar ondersteuning mijn moeder daarom en niet omdat het moet maar omdat ik dat zo wil en het belangrijk vind om ervoor elkaar te zijn. ook komt mijn moeder structureel 1 dag in de week bij ons zodat ze mijn kinderen ziet en band blijft.

    maar goed iedereen doet het op ze eigen manier natuurlijk al vind ik de reacties waarin onze genaratie wordt afgeschreven als profiteurs wel echt triest als ik eerlijk ben en dan ook nog wordt gezegd ja als wij wat hebben is er geen tijd voor ons en wordt er niet naar ons omgekeken. zou bijna denken als je zelf niks voor ander over hebt kan je ook niks terug verwachten.

    Beantwoorden
  7. Ik had de luxe dat mijn moeder bij mij thuis kon én wilde oppassen. Op die manier hoefden mijn kinderen niet naar gastouderopvang en stond altijd het eten klaar als ik thuiskwam.

    Wel gaf ik haar het geld dat ik anders aan de opvang zou moeten betalen. Ze heeft er nooit om gevraagd, maar ik vond het niet meer dan logisch.
    Daar deed ze vervolgens leuke dingen mee met de kinderen.

    Beantwoorden
  8. ik heb mijn zoon en zijn 5 kindrren in huis wonen omdat hij geen urgentie krijgt voor een woning .en doe dit met alle plezier elke seconde dat ik met mijn kleinkinderen samen ben geniet ik intens en is met geen euro te vergelijken .ook pas ik 2 dagen in de week op een kleindochter omdat de ouders werken dit heb ik zelf aan geboden .ik zou nooit en te nimmer geld vragen aan mijn kinderen ook al kost het mij mijn vrije tijd .de tijd dat ik met mijn kleinkinderen kan door brengen is het mooiste wat er is .

    Beantwoorden
  9. Ik heb serieus zoiets nog nooit gehoord.
    geld laten betalen door je eigen kinderen om op je bloedeigen kleinkinderen te passen. Ik ben koning te rijk als mijn kleindochter bij mij is waar ik op mag passen!
    hopelijk als je kleinkind straks boodschappen voor je moet gaan doen omdat je t zelf niet goed meer kan dat ze je er ook voor laat betalen
    Liefde heet zoiets en daar kan geen geld tegenop!

    Beantwoorden
  10. Sorry hoor, maar als u eens in de zoveel tijd op de kleinkinderen past is dat toch leuk!
    waarom moet daarvoor betaald worden?
    Niet iedereen is kleinkinderen gegeven en als de kinderen of kleinkinderen niet komen dan worden de oude mensen verwaarloosd.
    een dagje energie en liefde aan uw kleinkinderen besteden, zonder daar geld voor te vragen, zou gewoon moeten zijn.
    Mijn zoon heeft zijn opa niet meer mogen kennen, maar zou er een moord voor doen om hem terug te krijgen. Hij heeft niet lang mogen genieten als opa.
    misschien is waarderen wat u wel hebt en genieten van de kleine dingen. Af en toe een dagje extra vermoeid zou dan geen probleem moeten zijn.

    Beantwoorden
  11. Bij mij was het 34 jaar geleden juist andersom. ik wilde niet dat mijn moeder of schoonmoeder oppaste als ze niet betaald wilden worden. ik gaf aan als ze naar de kinderopvang gaan betaal ik ook. Een dagje tussendoor bij oma is iets anders, maar structureel omdat wij werken daar betaal ik voor. Het resultaat was dat mijn moeder niet heeft opgepast als ik moest werken en mijn schoonmoeder wel. Ik had geen schuldgevoel naar mijn schoonmoeder en ze had een extra zakcentje. Ze vond het best lastig in het begin. Na mijn uitleg begreep ze het wel.

    Beantwoorden
  12. Ik vind ook niet dat oppassen als vanzelfsprekend moet zijn. Onze ouders passen op als ze dat willen en tijd voor hebben. Wij moedigen hun aan om vooral te doen waar ze zin in hebben en dat hun behoeftes altijd voor gaan. Maar geld voor vragen? Te idioot voor woorden. Geef je grenzen gewoon aan. Dat hoeft toch niet met geld. En als t nodig is? Ander verhaal en dan zou ik onze ouders überhaupt iets toestoppen en verwennen omdat ze oppassen. Dat doe ik nu ook, terwijl ze het niet nodig hebben.

    Beantwoorden
  13. als oma zich dan inschrijft bij een gastouder bureau dan krijgen de kinderen ook de toeslag. Mijn moeder was gastouder liepen een aantal kinderen bij haar thuis rond en paste op een van mijn kinderen. Werd gewoon betaald.
    Niets mis mee, want dat was sowieso al haar werk.

    Beantwoorden
  14. nou, ze mogen gerust hun moeder helpen als dat op haar oude dag nodig zou zijn.
    Dat alleen al voor de zorg die jullie zelf hebben ontvangen in kindertijd.
    Dit heeft niets te maken met de oppas over de kleinkinderen.

    Beantwoorden
  15. Ten eerste: Ik kan niet in uw portemonnee kijken.

    Als ze van een AOW moet leven en een klein pensioen. Dan vind ik een tegemoetkoming niet meer dan normaal. Heb je een goed pensioen hebt, kan ik het mij indenken dat je zegt:” Laat maar zitten. Dat is ook logisch. Ook prima!

    Maar in deze: Vooral als je kinderen tweeverdieners zijn en een goed inkomen hebben.

    Echter, stel dat je dit zelf als grootouders niet hebt en wel hoge lasten?

    E zijn ook heel veel opa’s en oma’s die hun kinderen en kleinkinderen niet teleur willen stellen. Zitten wel elke weer bij de huisarts en/of ziekenhuis. En dan staan ze daar bekaf op het schoolplein. Helemaal uitgeblust. Als opa en oma gewoon duidelijk zijn. Hartstikke goed, geef het gerust aan. Bijvoorbeeld: Zoveel dagen pas ik op in de week/maand etc. Ook al krijg je eerst een boze reactie doorpakken.

    Maar je hebt wel je grenzen aangegeven als opa en/of oma. En daar neem ik mijn petje voor af.

    Want hoeveel van ‘uw’ kinderen staan straks aan uw ziektebed als u ze nodig heeft? De praktijk laat vaak helaas iets anders zien. Ja, bij de notaris in het geval van overlijden dan is iedereen er als de kippen bij.

    Heb het helaas de laatste tijd spijtig genoeg te vaak voorbij zien komen.

    Beantwoorden
  16. Ik ben benieuwd of uw kinderen u geld gaan vragen als u ooit mantelzorg nodig heeft, dementerend wordt of slecht ter been.
    Wel fijn dat u minder moe wordt van het oppassen wanneer u wordt betaald.

    Ik hoop oprecht dat uw kinderen, wanneer ze later boodschappen voor u moeten doen, hier aan terug denken en u de rekening presenteren.

    Zoiets als ‘oog om oog, tand om tand’….

    Beantwoorden
  17. prima regeling toch? en als oma hulp nodig heeft in of om het huis later zowel van de kinderen of de kleinkinderen dan is het uurtje factuurtje terug! 😅

    Beantwoorden
  18. als 68jarige omi pas ik 2 dagen per week op op mijn klein zoon. heb hiervoor mijn eigen betaalde werk moeten reorganiseren. werk nu minder uren maar geniet volop van de oppasdagen! vraag wel 5 euro per dag reiskostenvergoeding en 2,50 euro per week voor het poetsen. Ene week boven – andere week beneden verdieping. Voor extra oppassen ivm feestje of een keer uiteten met 2tjes hoef ik niet betaald te worden. Vind dit heel normaal want zo krijg ik ook (financiële) waardering en de ouders worden op een prettige manier (ook financieel) ontlast. Want hoeveel wordt er zo bespaard op opvang en interieurverzorgster? ik ga er niet vanuit dat ik later als hulpbehoevende beroep moet doen op de ouders van mijn kleinzoon. wil zelf zo lang mogelijk zelfstandig blijven en zorg ervoor dat ik professionele hulp ga krijgen mocht dat nodig zijn. zo kunnen de kinderen hun eigen drukke leven blijven leiden en ben ik niemand tot last. geniet volop van mijn kleinzoon nu en hopelijk levert dit voor hem en mij mooie herinneringen op. dat kleine beetje financiële vergoeding levert me wel extra waardering en erkenning op voor wat ik doe voor hun gezin en ik ik zie mezelf helemaal niet als een geldwolf!

    Beantwoorden
  19. ik besef net dat ik dan nog steeds moet werken, op 68ste leeftijd enzo te lezen is oppassen dan al heel vermoeiend.
    kan me dus er ook niets bij voorstellen, hoe dat er uit gaat zien over 22 jaar !
    hoop dan toch zeker wel dat ik daar dan wel tijd en energie voor heb.
    oppassen op je eigen kleinkinderen geeft toch ook positieve energie lijkt me.
    hoop dat me dat ooit nog gegund is.

    Beantwoorden
  20. Ik zelf heb vier kinderen in de leeftijd van 18,13 en een tweeling van 7 jaar oud. Ik heb nooit een beroep gedaan op de grootouders. Aangezien ik vind dat wij voor kinderen hebben gekozen en wij hier verantwoordelijk voor zijn. De kinderen gingen 2 dagen in de week naar de kinderopvang en nu de jongste 7 zijn 3 middagen naar de BSO. Mijn schoonmoeder wilde graag oppassen toen de jongste nog niet naar school gingen. uiteindelijk toegestaan, maar maximaal 1 dag per week. Ik zie dat ze ouder worden en hoe graag ze dit ook wilt enige bescherming in acht nemen kan geen kwaad. Nu ze niet meer 1 dag per week oppast vraagt ze elke schoolvakantie of de kleinkinderen willen komen logeren. Wij als ouders vragen het alleen als wij iets speciaals aan de hand hebben. Mijn schoonouders genieten hiervan en dat vinden wij fijn. Echter vraag ik altijd of het niet teveel is. zo ja dan halen wij ze weer op. Het is een luxe als ze oppassen en dat neem ik niet voor lief. Ik zelf heb ook al aan gegeven dat ik nooit op een vaste dag in de week op eventuele kleinkinderen zou willen passen. Uiteraard wel in nood of gezellig in de weekenden of vakanties. Iedereen moet doen wat goed voelt. En wat anderen hiervan vinden is uiteindelijk niet jouw probleem 😊 Zoals mijn moeder ( helaas al 18 jaar overleden) altijd zei, Leven en laten leven. En daar ben ik het helemaal mee eens.

    Beantwoorden
  21. Wat een geweldig artikel! Ook leuk om de verschillende reacties te lezen. Ik kan mevrouw wel begrijpen en zie daar niets verkeerds in.

    Beantwoorden
  22. ik zou er nooit geld voor vragen veel te gezellig als ze komen.
    en eerlijk gezegd krijg ik juist energie van m8jn kleinzoons.
    mijn dochter moet wel werken tijden z8j veranderd en alles is zo duur.
    maar is voor iedereen anders.

    Beantwoorden
  23. Wij zouden het niet over ons hart kunnen verkrijgen om geld te vragen van je bloedeigen kinderen, en dan te bedenken dat zij met veel kosten te maken hebben, gaan wij zeker geen vergoeding vragen, sterker nog, het kost ons geld, mijn vrouw maakt aan het einde van de middag het avond eten, zodat we met ze allen gezellig eten, en dan sturen we echt geen tikkie. Wij vinden het juist erg leuk om dit één dag in de week te kunnen doen.

    Beantwoorden
  24. Ik snap heel goed dat het veel tijd en energie vraagt. Momenteel ben ik net moeder geworden en mijn ouders passen met alle liefde op. Mijn vraag is altijd aan ze is of ze het willen en ook kunnen en de tijd ervoor hebben. Aan de andere kant zie ik momenteel wat mijn moeder aan mantelzorg doet voor mijn oma, eerst voor mijn opa en nu voor mijn oma waar ze al bijna 10 jaar mee bezig is dagelijks omdat de zorg niet meer zo goed is. Mijn moeder doet dit met liefde omdat mijn opa en oma ook altijd klaarstonden toen wij klein waren. Wat ik me nu afvraag is of u wel besef heeft wat dit kan doen met de gevolgen die later met u mee brengt als u oud bent en mantelzorg nodig hebt. want de verzorging is echt heel slecht tegenwoordig. Gaan uw kinderen u dan ook om geld vragen omdat je zelf niet meer de was, huishouden etc kunt doen. Iedereen moet het het zelf weten natuurlijk maar is het dan niet beter om een maximum aan te geven van dit wil ik en dit kan ik anders ga ik zelf ten onder aan mijn energie en welzijn. Want of u er nu geld om vraagt of niet de energie en welzijn blijft hetzelfde in mijn ogen. als mijn moeder zegt dat ze het niet trekt en het te veel is heb ik daar alle begrip voor namelijk. Mijn kind, mijn verantwoording. Alleen geld is een lelijk ding in dit geval.

    Beantwoorden
  25. Interessant al deze reacties. Ik zou zeggen, laat ieder het doen zoals hij het wil, zonder daaraan meteen een mening te plakken als geldwolf, of je houd niet van je kleinkinderen als je er geld voor vraagt, of dan moet je gewoon nee zeggen. Misschien is het mooier om te genieten van de verschillen tussen ons en die koesteren, ipv iedereen een kopie van onszelf te maken. Zo kleuren we ons leven en onze wereld gezamenlijk in.

    Beantwoorden
    • Wat een ongenuanceerde reactie Henk. Je kunt niet altijd in ieders portemonnee kijken en het blijft uiteindelijk een afspraak tussen moeder/oma en dochter. Het gaat mevrouw (oma) wellicht niet eens om de hoogte van de vergoeding maar meer om het feit dat zorg door oma niet vanzelfsprekend geboden wordt

      Beantwoorden
  26. schande hopelijk laten ze jouw later ook betalen als je hulpbehoevend bent.
    grenzen trekken oke maar geld er voor vragen.
    wij hadden een vreemde betalende oppas ook een oudere dame kon gun oma zijn altijd netjes betaald en soms zei ze laat zitten ik heb me zo geamuseerd …
    en dar was een vreemde laat staan je eigen vlees en bloed
    als je niet wilt moet je nee zeggen ipv geld te vragen

    Beantwoorden
  27. Het word als vanzelfsprekend genomen dat oma en opa op de kleinkinderen passen. Maar als het te vermoeiend is of de grootouders worden ziek dan moeten de kinderen een oplossing zoeken. De grootouders moeten duidelijk laten weten waar hun grenzen liggen. Als je geld vraagt kan je daarmee hulp in de huishouding betalen en anders moeten de kinderen kinderopvang betalen.

    Beantwoorden
  28. Ik mis de informatie in dit artikel of het gaat om elke week structureel (een) vaste dag(en) of om incidenteel in geval van nood of omdat het leuk is om te doen.

    Mijn ouders hebben altijd aangegeven dat ze niet vast willen oppassen en ook als ze straks met pensioen zijn gaan ze dat niet doen. Zouden ze dat wel doen zou ik het niet gek vinden om ze daar voor te betalen of om de reiskosten te vergoeden. Maar als we in de knoei komen of we iets moeten doen waarbij het gemakkelijker is als de kinderen er niet bij zijn (ziekenhuisbezoek oid) kan ik ze altijd vragen. En nee is ook een antwoord 😉

    Beantwoorden
  29. Ik ben het absoluut eens met de gedachte gang. Tegenwoordig krijgt een stel kinderen. Werken beide want oma kan wel oppassen. En denk je nu werkelijk dat ze klaar staan als oma op een bepaald moment zorg nodig heeft? Natuurlijk niet want ze hebben het veel te druk. Oma wordt ergens geplaatst en krijgt geen bezoek meer. Kinderen en kleinkinderen hebben het te druk. Ook op jonge leeftijd worden kinderen al overvoerd met aktiviteiten. Natuurlijk hang e.e.a. wel van de frequentie van oppastijden af . Dagelijks oppassen tja bizar. Opa en oma moeten eindelijk weet tijd voor zichzelf kunnen hebben. Een vriendin past sporadisch op haar kleinkinderen en dat is prima maar ik zie om mij heen dat er vrijwel automatisch van u itgegaan wordt dat grootouders wel gaan oppassen. Ik zou hier nog heel lang over door kunnen gaan. Tja als je niet meer een enerverend leven hebt kun je altijd nog op je kleinkinderen passen. p.s. Voorgaande heeft niets te maken met houden van. En mijn persoonlijke mening: opa en oma veranderen als er heel veel opgepast moet worden. Alleen nog maar praten over de kleinkinderen, ik loop er met een boog omheen.

    Beantwoorden
    • ik ben het helemaal met u eens.
      tegenwoordig krijgen mensen kinderen,moeten door blijven werken en droppen de kinderen heel gemakkelijk bij opa en oma,want die houden zoveel van de kinderen.!! uiteraard doen ze dat ook wel,maar bij niet te kunnen oppassen omdat het op hun leeftijd teveel energie kost,daar word geen rekening mee gehouden,er word ze hier ook nog eens een schuldgevoel aangepraat, voor als ze zelf later hulp zouden nodig hebben.de opvoeding die ze aan hun eigen kinderen hebben gegeven toen ze klein waren dan?? als opa of oma zelf ziek worden is de kans heel groot dat de kinderen ook niet kunnen of willen helpen omdat ze moeten werken duhhhh ik vind dat opa en oma de laatste jaren niet van hun verdiende vrije tijd kunnen genieten omdat de zorg over de kleinkinderen natuurlijk heel intens en liefdevol was ,maar ook erg vermoeiend .op die leeftijd.opa en oma moet je kunnen zijn en uiteraard bij uitzondering oppassen, maar het moet uiteraard niet vanzelfsprekend zijn om je kinderen bij opa en oma onder te brengen als je wil werken,lekker gemakkelijk !!! word hier ook nog meerdere keren aangehaald dat als ze moeten betalen voor opa en oma ze de kinderen liever naar de opvang brengen haha dus eigenlijk doen ze het ook nog niet goed !!! lekker naar de opvang brengen en laat opa en oma genieten van hun kleinkinderen wanneer papa en mama er bij zijn en op bezoek komen!!!.puuuurrrr liefde en kostenloos💖

      Beantwoorden
  30. Toen onze kleinkinderen werden geboren wilde ik wel een Opa en oma dag op een vaste dag. Ik wilde niet gezien worden als oppas Oma en Opa, dat vond ik tekort doen aan het grootouder zijn. Zo als ik het zie zijn grootouders een extra waarde voor de kleinkinderen. Zie je grootouders als oppas, dan zou jé voor hun diensten net als een gewonen oppas kunnen betalen.

    Beantwoorden
  31. Niet meer dan normaal, waarom zouden opa en oma gratis oppassen. ik heb mij eigen ouders ook altijd betaald. Mijn keus voor kinderen, niet voor hun om opa en oma te worden. sommige kinderen gaan er gewoon vanuit dat dit een een taak voor opa en oma is. Als ouder ben je zelf verantwoordelijk voor je kinderen.

    Beantwoorden
  32. Ieder zijn mening, maar vermoeiende kleinkinderen worden niet rustiger als je je laat betalen.. Ik zou me doodschamen moesten mijn kinderen me geld geven. Ze geven me waardering op andere manieren en zijn altijd heel dankbaar. En als het niet past voor mij, of als ik me niet goed voel, dan kan ik het hen gewoon zeggen en hebben ze alle begrip
    Zoals iemand schreef : begin maar te sparen als ze later voor jou iets ´moeten´ doen !

    Beantwoorden
    • Doe ik. Ik maak mijn geld later zelf wel op. En als je zo principieel bent, bedank jij voor een erfenis. Maar dat verwacht ik niet. Je wilt gratis oppas en een erfenis. Wat een verwende generatie wordt er zichtbaar. Realiseer je wel dat je kinderen jouw voorbeeld gaan volgen. Ik gun je dat van harte.

      Beantwoorden
  33. totaal niet mee eens. Als ik opa en oma zou moeten betalen voor oppassen, stuur ik ze wel naar het kinderdagverblijf, deze mensen hebben ervoor geleerd en krijgen ervoor betaald omdat het hun werk is en krijg ik nog kinderopvangtoeslag terug. Geeft oma de extra inkomsten ook daar aan de belasting?

    Beantwoorden
    • Een kdv is een heel stuk duurder iig, en daar krijgen ze toch een soort standaardbehandeling. Ik heb lang boven een kdv gewoond en schrok altijd van de ongeïnteresseerde houding van de leidsters. Dat er ook heel goede kdv’s zijn, staat buiten kijf.
      Ik zou zelf geen geld dúrven vragen voor het oppassen, maar mijn kinderen verdienen heel erg goed, en ik ben na mijn pensioen toch een heel stuk achteruitgegaan. Daarbij komt dan nog het halen en brengen, het koken voor hun gezin etcetera. Iets extra’s zou ik erg waarderen. En dat heeft niets met ijskoud te maken. Zorgen voor kleine kinderen is gewoon heel hard fysirk en mentaal werken.

      Beantwoorden
  34. Dat oppassen niet als vanzelfsprekend beschouwd mag worden snap ik. Dat je waardering mist, snap ik deels, dit kan mijnsinziensook op andere manieren. Maar ik begrijp niet dat je geld vraagt om tijd met je kleinkinderen te spenderen. Ik vind het niet alleen zakelijk, ik vind het ijskoud en liefdeloos. Als ik wist dat mijn moeder mijn oma geld had moeten betalen om een dag met mij te spenderen had me dat zeker gekwetst als kind en iets met mijn eigenwaarde gedaan. Daar wel eens bij stilgestaan oma? Ik zou er dan eerder voor kiezen om te zeggen ik pas niet op, laat ze professionele opvang regelen. Maar als je je kleinkinderen dan ziet laat het dan zijn omdat je van je familie houdt en hen wilt zien zonder tegenprestatie en niet omdat je waardering afdwingt met een betaling. Sorry ik hoor bij de mensen die jou niet begrijpen denk ik. Je grenzen aangeven mag. Maar op deze manier had ik zelf gezegd laat maar zitten oma we regelen wel iets anders.

    Beantwoorden
  35. Het vragen om geld voor het oppassen op kleinkinderen kan als raar worden beschouwd omdat het tegen traditionele familiewaarden ingaat, waar verwacht wordt dat grootouders zonder financiële compensatie helpen. Dit kan jonge gezinnen, die al onder financiële druk staan, extra belasten en de intrinsieke waardering voor familiezorg ondermijnen. Het kan ook emotionele spanningen en schuldgevoelens bij de ouders veroorzaken, en de relatie tussen grootouders en kleinkinderen compliceren. Bovendien kan het vergelijken van grootouders met betaalde kinderopvangdiensten de spontane en persoonlijke aard van hun zorg beïnvloeden.

    Beantwoorden
  36. Sorry ik ben zelf oma met een niet aangeboren hersenletsel. Ik pas 1 ochtend of middag op mijn kleindochter. Ik vindt haar geweldig. En ze komt 1 keer in de maand een nachtje slapen. Ik heb dus heel weinig energie zelfs na 19 jaar revalideren en 3 maanden coma. Daarnaast baarmoeder halskanker gehad. En mijn man is overleden bij het auto ongeluk. Maar geld vragen voor het oppassen van je kleinkinderen . Vindt ik belachelijk het is toch je eigen vlees en bloed en geeft je toch veel liefde terug .

    Beantwoorden
  37. ik begrijp het.Dat wilt op passen op Uw voorwaarden.
    Het niet van zelf sprekend dat je op je kleinkinderen past.Dat denken de meeste kinderen wel.
    Lekker makkelijk

    Beantwoorden
  38. Mijn oma paste vroeger ook op mij. Soms wel 5 dagen per week. Vaak ook erg vroeg al wanneer mijn moeder een vroege dienst had ( 6u beginnen). Oma kreeg eind van de week altijd een bedrag toegeschoven. Mijn moeder wilde dat zelf, geen discussie mogelijk. Als ik er nu over nadenk vind ik dat geeneens zo slecht. Ik vind het als haar kleindochter ook helemaal niet stom. Ze zorgde ook supergoed voor me. Het liefste mens uit m’n leven. Misschien moet iedereen er een voorbeeld aan nemen. En nee de druk wordt er niet minder van. De motivatie misschien wel meer. Kleinkind of niet.

    Beantwoorden
  39. De beschreven bezwaren en overwegingen begrijp ik helemaal. Maar net als de anderen zie ik niet hoe geld vragen de oplossing hiervoor is. Bij vermoeidheid, meer behoefte aan tijd en rust etc., zou ik eerder voorstellen om betere afspraken te maken en grenzen aan te geven. Waardering wordt volgens mij ook niet in geld uitgedrukt.

    Mijn ouders passen op onder voorwaarde (van mijn kant) dat als het teveel wordt, ze het tijdig aangeven. Toen ik de indruk kreeg dat wekelijks te zwaar was, heb ik zelf voorgesteld naar om de week oppassen te gaan. Met kerst hebben we een groot cadeau voor ze gekocht en ook aangegeven dat dit uit waardering is voor het oppassen.

    Het is niet dat ik mijn ouders niet wil betalen, maar als ik ze betaal, heb ik het idee dat het een dienst is waar ik hoge eisen aan mag stellen. Oppassen wordt dan een zakelijke transactie in plaats van een activiteit vanuit liefde voor kind en kleinkind.

    Maar als een geldelijke vergoeding voor iedereen de oplossing is, wie ben ik dan om hier iets van te vinden.

    Beantwoorden
  40. ik vind dit een hele gezonde gedachte, ook omdat ouders dan bewuster na gaan denken over wat ze in ruil daarvoor verwachten. Veel mensen zien het als vanzelfsprekend dat er gratis en veel opgepast wordt door opa en oma. Zowel naar het kleinkind als naar opa en oma toe vind ik het punt van energie heel belangrijk. Het is niet voor niets dat je geen kinderen meer krijgt op je 60e.
    Ik vind betaling en een reiskostenvergoeding als je dan wel een keer komt, niet meer dan logisch.

    Beantwoorden
    • totaal niet mee eens. Als ik opa en oma zou moeten betalen voor oppassen, stuur ik ze wel naar het kinderdagverblijf, deze mensen hebben ervoor geleerd en krijgen ervoor betaald omdat het hun werk is en krijg ik nog kinderopvangtoeslag terug. Geeft oma de extra inkomsten ook daar aan de belasting?

      Beantwoorden
      • Dat is u goed recht, vooral doen zou ik zeggen. Vraagje, heeft u zelf kinderen, kleinkinderen? Wil alleen aangeven dat het ook haar recht is, gelukkig denken we niet allemaal hetzelfde, fijne dag nog.

        Beantwoorden
      • Ik denk dat ik eerder niet zou oppassen, dan geld er voor vragen. je kunt toch ook gewoon op bezoek bij oma en na een uurtje weer vertrekken? en dan af en toe misschien een nachtje logeren als het oma uitkomt, maar niets is vanzelfsprekend. Het krijgen van geld maakt je namelijk na het oppassen niet minder moe. het werk blijft hetzelfde.

        Beantwoorden
      • zo dan stuur je zo toch naar het kinderdagverblijf? opa en oma hebben al opvoeding gegeven aan hun eigen kinderen en zijn vrij om hun eigen tijd in te delen. Jij krijgt toch ook betaald voor je tijd? waarom zouden zij het helemaal voor niets moeten doen

        Beantwoorden
      • Hier spreekt een mijn inziens erg verwende dochter. Opa en oma zijn niet deskundig maar wel goed genoeg om gratis te MOGEN oppassen. Voor zulke kinderen zou ik nooit op hun kinderen voor vast willen oppassen. Wat zijn veel kinderen van jullie generatie toch egocentrisch, maar goed wij hebben jullie veel te veel gepamperd.

        Beantwoorden
  41. Ik begrijp je gedachte, maar toch vind ik het gek dat je er geld voor vraagt.
    Zeg dan gewoon dat je niet kunt oppassen, of maar een halve dag, niet iedere week etc.
    Geld vragen vind ik toch niet helemaal kloppen. Moeten jouw kinderen dan ook geld gaan vragen als je heel oud bent en niks meer in het huishouden kunt doen? Dat je kinderen een deel van het huishouden doen en een deel persoonlijke verzorging van jou overnemen?
    Ik vind dat je kosteloos voor elkaar hoort te zorgen.
    Met geld zorg je er voor dat iemand alleen voor je zorgt als je geld geeft. Liefde hoort geen geld te kosten.

    Beantwoorden
    • Wat een herkenbaar verhaal, bedankt voor het delen! Ik pas zelf ondertussen al 5 jaar op mijn kleindochters, eerst de 2 oudste, 2 dagen in de week en nu nog 1 dag op de kleine van 2 1/2. Tussendoor komen er natuurlijk ook verzoekjes die variëren van een paar uurtjes tot overnachtingen. Laat ik vooropstellen dat ik gek op ze ben maar ik ken het gevoel van uitputting einde dag. Soms overvalt me een soort van droefheid omdat het zo vanzelfsprekend is en ze weten dat ik toch geen nee zeg. (ook al denk ik dan diep in mijn hart, NEE, nu even niet). Ik zou het zelf niet durven om er geld voor te vragen dus heel dapper en mooi dat u dat gesprek bent aangegaan. Het lijkt wel een taboe! Persoonlijk heb ik onlangs aangegeven dat ik me meer oma wil voelen en minder oppas dus we wachten maar af of dat binnen is gekomen. Waarom nu dan ook weer die oordelen? Geloof me, als je eenmaal in die positie zit kom je er niet zomaar uit (spreek voor mezelf). Veel plezier ook met uw hobby’s Mimi 😊

      Beantwoorden
    • Oma heeft toch ook kosteloos voor haar kinderen gezorgd? tenminste tot ze gok ik uit huis gingen. En daarom dient een kind ook voor zijn of haar ouders te zorgen. En vragen de kinderen om op te passen uit liefde ? Of omdat het wel makkelijk is iemand waarvoor je niet hoeft te betalen ?

      Beantwoorden
  42. dus als u betasld krijgt bent u minder uitgeput? wat een onzin. betaald u uw kinderen ook als zij iets voor u doen. volgens mij niet. ook zonder betaling voor het oppassen kunt u afspraken maken wanneer u wel of niet op wilt passen.

    Beantwoorden
    • Nee het oppassen op kinderen kost energie. Als jij werkt voor een werkgever dat kost jou ook energie en dat doe jij ook niet voor niets. Waarom zou een oma dat dan wel ineens moeten ? Als je een oppas in moet huren kost ook geld. Maar mensen vinden het altijd wel makkelijk oh opa en oma passen wel gratis op. Het zijn jou kinderen zorg er dan voor !

      Beantwoorden
    • ik moet zeggen dat dit wat te ver gaat voor ons (opa en oma) wijpassen ook met regelmaat op maar willen er apsoluut geen geld voor maar zodra ik zie dat het misbruikt wordt en voor onzinnige redenen n moeten oppassen zet ik mijn hakken in het zand ik zeggen dat het wel vermoeiend is soms onze kleinkinderen hebben allemaal adhd geweldig maar soms vermoeiend.
      mijn conclusie is dat als gezin je er moet zijn voor elkaar dat kost geen geld maar liefde

      Beantwoorden
    • Wat een verwende reactie! Zelf kinderen op de wereld zetten en eisen dat een ander ervoor zorgt. En nog gratis ook. Je kinderen zijn je blijkbaar niet veel waard als een vergoeding voor oppassen al teveel is.

      Beantwoorden
      • ik vind als je de kleinkinderen kan oppassen er niet voor hoef te betalen ik zou er wat voor over hebben heb helaas geen kleinkinderen

        Beantwoorden
    • Helemaal gelijk … dus als ze geld krijgt is ze niet uitgeput?? Wilt u niet oppassen gewoon nee zeggen … ik ben een gezegend mens van 71 met 5 achterkleinkinderen en vindt het geweldig om ze bij mij te hebben 3 na schooltijd .. de andere 2 soms .. het zijn mijn diamanten.. geld ervoor vragen ? Ik zou mij doodschamen .. dus geld maakt minder moe ? Mijn droppies blijven zelfs eten en ja half 7 move 🥰 dan is het mooi geweest .. en een kus ,, een tekening of wat dan ook en oma ik heb lekker gegeten daar kan geen euro tegenop

      Beantwoorden
  43. Ik wil allereerst voorop stellen dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. En ik vind het absoluut niet fout wat u doet. Ik vind het niet vanzelfsprekend dat oma’s (of opa’s) op moeten passen en ik snap het wanneer het financieel noodzakelijk is om hier een vergoeding voor te vragen.
    Wat ik mij echter wel afvraag is wat een betaling ermee te maken heeft dat het voor u minder energie kost om op te passen? Kunt u hierdoor minder werken (krijg het idee dat u met pensioen bent toch?) en spaart u zo energie uit? Wordt hierdoor de frequentie van het oppassen minder?
    Wat betreft de waardering is iedereen hier natuurlijk anders is. Hier wordt er geregeld iets aan de (gratis) oppas oma’s en opa’s gegeven. Zowel van ons als een knutselwerkje van de kinderen. Ook worden ze elke keer uitgebreid bedankt. Zou ik ze ervoor betalen dan zou ik minder dankbaarheid uiten omdat het als een betaalde baan zou voelen. Hier krijgt de opvang ook telkens wel een korte dank je wel en soms een kleinigheidje maar dat voelt toch anders.
    Maar nogmaals alle respect ervoor.
    Wat ik mij wel afvraag, als u later zorg/hulp van de kinderen nodig heeft, gaat u hen dan ook betalen? Zet de oppasinkomsten dan maar alvast op een aparte spaarrekening!

    Beantwoorden
    • ouwe gold digger dan houd ze dus ook alleen maar van haar kleinkinderen als ze geld krijgt.
      en ze zal het moeten opgeven aan de belasptingsdienst.

      Beantwoorden
      • Verwend kind! Zelf kiezen voor kinderen en dan eisen dat iemand anders er gratis voor zorgt. Ik wens je kinderen toe zoals jij bent en dat ze maar heel veel kleinkinderen op de wereld zetten. Jij moet dan op je oude dag voor ze zorgen.

        Beantwoorden
        • ouders die hun kind ergens voor oppas bieden dan moet je betalen.
          of nu opa of oma buurvrouw
          niet denken wij kinderen dus opa of woe dan ook altijd oppas. nee betalen. groot gelijk
          ik deed zelf nooit opa’s nodig naam ze me mast mij werk.

          Beantwoorden
      • Dan zijn de kinderen profiteurs.
        Ieder doet het op z’n eigen manier en heeft daar vast goed over nagedacht.
        Dus gold-digger door geld voor oppassen te vragen , wat een onzin.
        kleinkinderen kosten ook geld als ze bij oma zijn, eten, drinken, enzovoorts.

        Beantwoorden
    • Wat een vragen. Hoe zou u reageren als een werkgever deze vragen stelde? Werkt u gratis voor uw werkgever? Heeft de betreffende oma al niet genoeg gratis gedaan tijdens het opgroeien van haar eigen kinderen? Bijzonder dat u het oppassen koppelt aan eventuele latere zorg. Als die latere zorg niet nodig blijkt te zijn, heeft u toch maar fijn kunnen profiteren van een gratis oppas. Met als dank van die knutselwerkjes waar niemand op zit te wachten en af en toe een kleinigheidje als blijkt van minimale waardering. Wat is dat toch dat ouders hun kinderen maar zo goedkoop mogelijk bij grootouders willen parkeren en nog vinden dat ze daar recht op hebben? Ik heb altijd zelf alles voor mijn kinderen geregeld. Als zij kiezen voor kinderen, is dat hun keuze en hun verantwoordelijkheid, niet de mijne.

      Beantwoorden
      • Ik vraag mij dus vooral af waarom ze minder moe zal zijn als ze betaald krijgt.
        Ik vind het helemaal niet dat onbetaald oma’s/opa’s op moeten passen (al hebben wij het geluk dat ze dit wel doen).
        Maar als zij mij geld gaan vragen voor het oppassen dan vind ik dat ik dit ook op latere leeftijd mag vragen als ik voor hen moet zorgen. Nou ja, iets minder zwart wit dan ik het zo type. Er zijn genoeg uitzonderingen waarbij dit anders ligt maar als het puur gaat om de waardering (en dus om de een of andere reden minder moe zijn) dan vind ik van wel.

        Beantwoorden
        • Volgens mij hebben jou ouders jarenlang voor jou gezorgd en daar geen geld voor gevraagd. Maar omdat mama niet gratis wil oppassen op jou kinderen vind jij het normaal als mama hulp nodig heeft daar geld voor te vragen ? Jeetje wat een ondankbaar nest ben jij bah bah. En volgens mij is het niet zo dat als ze betaald krijgt ineens meer energie krijgt maar als ze haar energie moet steken in de kleinkinderen ipv iets voor haar zelf te doen dan moet deze energie ook betaald worden. Werken voor een werkgever kost ook energie en daar word je dan voor betaald. Waarom zou je een ingehuurde oppas wel betalen maar omdat het oma is hoeft het ineens niet ?

          Beantwoorden
        • Als je ouders nooit iets gratis voor je hadden gedaan, was jij er niet eens geweest. Als mijn kinderen geld vragen voor hulp op mijn oude dag, koop ik dat zelf wel ergens anders in.
          Ik neem aan dat je ook bedankt voor een eventuele erfenis, als je zo principieel bent, hoort dat er ook bij.

          Beantwoorden
          • Mijn ouders deden en doen nog steeds heel veel voor mij. Daar ben ik ze ook enorm dankbaar voor. Wij hebben gelukkig de luxe dat we ons niet -heel erg- zorgen hoeven maken om geld. Maar bij ons is eerder een discussie wie een rekening mag betalen dan wie hem niet hoeft te betalen.
            Wij proberen al zoveel mogelijk terug te doen voor onze ouders en staan ook voor hen klaar. Net als dat ik dat over een aantal jaar met liefde voor hen zal doen. De erfenis, die zij al zo goed mogelijk proberen te regelen, hebben wij duidelijk van aangegeven dat ze vooral het geld aan henzelf uit moeten geven. Maar onze ouders willen ook iets aan ons geven. Overigens fifty fifty verdeeld met mijn zus en schoonbroer die mentaal niet in staat zullen zijn om voor ze te zorgen.
            Wat betreft zorg inkopen. Ik hoop echt dat dat toereikend is. Ik werk zelf in de ouderenzorg en we doen enorm veel beroep op kinderen. Van het kopen tot etenswaren en douchegel, tot het begeleiden naar het restaurant als eens de ouder naar het toilet helpen of douchen. Helaas hebben wij hier onvoldoende personeel voor.
            Ik heb er absoluut geen moeite mee om oma’s en opa’s te betalen voor het oppassen (al willen die van ons nog geen eens reiskosten) maar ik vraag mij dus oprecht af hoe het vragen van geld Marianne minder moe zal maken.

      • Op het moment dat je voor kinderen kiest, weet je dat de omarol kan volgen. Duidelijke communicatie dat oppassen niet elke dag kan e’ het binnen jouw agenda moet passen is wel iets heel anders dan er geld voor te vragen. Je zou dankbaar moeten zijn dat ze in je leven zijn en dat ook moeten tonen door er tijd mee door te brengen zonder er geld voor te willen krijgen. Walgelijk vind ik dit! Ondanlbaat ook. Ik hoop dat ze je later ook geld vragen als ze bij die oude oma die niet onbezoldigd op hen wilde passen op bezoek komen. Schaam u diep 🤮

        Beantwoorden
        • dus jij zegt ….. ik krijg een kind en ben vetplicht om later op mijn kleinkind te passen.. Wat een onzin… Ik krijg een kind. EN MJJN MOEDER HIEFT NIET OP RE PASSEN. MIJN KIND MIJN VERANTWOORDELIJKHEID. zo ook als mijn kinderen kinderen krijgen. het moet geen verplichting worden. mijn moeder gad 13 kleinkinderen. stel je voor. MAM U bent verplicht op te passen!!! VALERIE JE BENT ECHT NIET NORMAAL.

          Beantwoorden
      • juist helemaal mee eens .
        wij hebben het ook altijd zelf opgelost en gewerkt , wij wilden toen kinderen en als mijn kinderen ook kinderen willen dan mogen ze het ook zelf oplossen .
        ik heb nooit iemand gevraagd om op te passen vroeger , moest daar toen ook veel voor laten.
        Denk gewoon goed na voordat je aan kinderen begint

        Beantwoorden
    • Maar….waarom laat u zich betalen voor uw werk en vindt u het normaal dat de grootouders ten uwe behoefte onbetaald het werk doen, waar overal flink voor betaald moet worden?

      Beantwoorden
          • Niet snappen of niet willen snappen, ik denk het laatste. Je werkt zelf niet gratis.

        • De latere zorg voor ouders lijkt mij meer een compensatie van alle moeite die uw ouders voor u gedaan hebben in het verleden, niet voor het gratis oppassen op uw kinderen. Ik vind dat er veel teveel geprofiteerd wordt van grootouders en pensioen is niet voor niets uitgevonden dus een zware taak op deze leeftijd wordt vaak onderschat.

          Beantwoorden
    • Hahaha idd.
      Ze zegt:”Het is een win-win situatie: zij krijgen de hulp die ze nodig hebben en ik krijg de waardering en rust die ik verdien.”.
      Dan denk ik:” huh? Waardering en RUST dmv geld?”.
      Ik zou als kind dan ook geld vragen voor alle hulp die de moeder evt. zou vragen, want ja, mijn kostbare tijd wordt dan ook gewaardeerd. Hahaha, wat een wereld.

      Beantwoorden
    • Ik denk er net zo over.
      Iedereen mag zijn of haar mening hierover hebben, ik pas heel graag op mijn kleinkinderen,kost veel energie,dat klopt,maar de liefde die je ontvangt(knuffels en kusjes) is onbetaalbaar.

      Beantwoorden

Plaats een reactie