Mijn kinderen mogen iedere week 2 keer douchen

| ,

Allereerst: we zijn een enorm druk en groot gezin

We hebben 6 kinderen met de leeftijden 12, 10, 8, 6, 4 en 2 jaar. Mijn man en ik hebben samen een groot bedrijf, waar we allebei werkzaam in zijn. We hebben een stuk van 10 mensen in dienst. Er moet dus veel gebeuren. We komen structureel tijd tekort. We hebben kinderopvang voor slechts 2 dagen. Daar komt nog bij dat alle kinderen twee hobby’s of sport doen. We rijden de kinderen vaak en veel rond in onze woonplaats. Onze zoon van 12 jaar mag nu voor het eerst zelf fietsen naar de clubs, maar de rest nog niet. En dan heb ik nog niet alle feesten, diners en partijen genoemd waar wij voor worden uitgenodigd. Begrijp me niet verkeerd. Dit rijke leven neem ik echt niet voor lief, ik waardeer ons leven ten zeerst. Maar er blijft nauwelijks tijd over voor rust en de douchemomentjes vallen er dus bij in.

We willen de kinderen 1 keer doordeweeks en 1 keer in het weekend douchen

Gelukkig gaan de kinderen van 12, 10 en 8 zelfstandig. Ik hoef alleen maar te zeggen: “Douchen” en ze doen alles zelf. Van haar shampooen tot hun gezicht insmeren. Maar de kinderen van 6, 4 en 2 zijn afhankelijk van ons. Het komt er op neer dat we ze woensdag direct na het avondeten goed soppen en zondag aan het einde van de middag poetsen. Ze genieten er echt van. We leggen een doos vol speeltjes erbij, dan hebben ze dolle pret. Wat hun betreft kan het douchen of badderen elke dag. En nu komt ik op mijn vraag: hoeveel moeten kinderen douchen? Is onze twee keer per week genoeg?

Ik heb gehoord dat elke dag zeep op je haar en huid niet goed is

Daar droogt het van uit en breng je je lichaam uit balans. Zonder zeep en shampoo wil ik niet. Ik ben toch verknocht aan de heerlijke bubbels en geurtjes. Toch vraag ik me wel af hoe vaak de kids dan moeten douchen. Wat is te weinig en vanaf hoeveel is het teveel? Drie keer per week douchen, vinden wij een hele opgave, maar wat moet, dat moet. Tussen de douchebeurten door laten we de kinderen regelmatig hun handen wassen en vegen we iedere dag met poetsdoekjes hun gezichtjes. Ze zullen dus nooit echt vies zijn.

Hoe vaak douche jij zelf en de kinderen?

31 gedachten over “Mijn kinderen mogen iedere week 2 keer douchen”

  1. Wij doen ook gewoon 2x per week met de kids van 6 en 9 jaar, tenzij het echt nodig is tussendoor ivm sport of echt viezigheid. Te vaak is niet goed voor je huid en je haren worden ook gauwer vet als je te vaak wast.
    Gewoon met een washand wassen dagelijks is prima toch?! vroeger ging dat ook zo! waarom nu anders 🙂

    Beantwoorden
  2. Ik doe gewoon elke dag, maar niet elke dag inzepen en haren wassen. In de zomer kan het weleens 2x per dag zijn als ze bv in de zandbak ofzo hebben gezeten even gauw afspoelen. Maar sowieso dus 1x per dag als ze de school leeftijd hebben bereikt die kinderen worden zo vies altijd, ik vind behoorlijk ranzig wanneer je dat niet zou doen, want wat is het kost dat nou aan tijd? het hoort hier bij het avond ritueel. Maar je ziet het wel vaker hoor dat kinderen uit iets grotere gezinnen wat smoezelig overkomen omdat het gewoon flink aanpoten is.

    Beantwoorden
  3. Ieder zijn eigen ding. Onze kinderen hebben en hadden geen last van huid problemen. Dus konden gewoon iedere dag in bad of onder de douche. In de zomer wel zo lekker als ze de hele dag buiten hadden gespeeld. (maar ja dat doen ze tegenwoordig niet echt meer) En in de winter lekker warm voor het slapen gaan. Heerlijk. Zelf zou ik gewoon geen groot gezin willen als je er zo weinig tijd voor hebt. Maar nogmaals ieder zijn eigen ding.

    Beantwoorden
  4. Hoi,

    Ik wil alles behalve commentaar geven. Alleen vind ik het zelf erg belangrijk dat kinderen elke dag douchen. Het hoeft niet lang, maar ivm de hygiëne, zeker de billetjes. T gaat anders ruiken en is niet goed schoon. Ook de zoon van 12 zal gaan puberen, zijn hormonen gaan in werking. Van de een op andere dag zal hij gaan zweten en gaat hij ook ruiken. Vervelend als hij bijv op school zit, voor hem zelf,.maar ook voor klasgenoten. Hygiëne is gewoon heel erg belangrijk. Ik begrijp de drukte met de kids en een eigen zaak. Valt niet altijd mee…maqr uiteindelijk zelf beslissen wat je doet

    Beantwoorden
  5. mijn kinderen moesten elke dag douche of bad in ,vind het nu verschrikkelijk dat dit bij mijn kleinkinderen niet gebeurd,maat is natuurlijk de keuze van hun ,ik vind persoonlijk een kind speelt en ravod een hele dag een dagelijkse wasbeurt is dan toch wel nodig

    Beantwoorden
  6. hoi allemaal 🙂
    het lijkt er een beetje op dat jullie opzoek zijn naar een betere verdeling van activiteiten en dat douchen niet heel hoog op lijstje staat….. ik snap wel dat douchen een hele lastige is met 6 kids. heb er zelf 4 en het is soms puzzelen. wat ik doe als het echt niet kan is 2 in de avond douchen 2 in de ochtend maar vind wel dat je dagelijks moet douchen ivm zweet en ja daar beneden…het is belangrijk om ze hygiëne te leren toch?

    weet niet hoe de situatie is bij jullie is, maar mijn zoon van 7 fietst gewoon zelf naar voetbaltraining die van 12 gaat ook zelf ergens heen. je kinderen kunnen best wat meer zelf (afhankelijj van verkeer afstand etc)als je ze erop traint dan kunnen ze dat wel. heb je ook weer tijd om te douchen🙃😋

    Beantwoorden
  7. 2x p week onder de douche tenzij ze echt vies zijn of zo. en verder ‘s morgens en ‘s avonds wassen met een washandje een keer onder en 2x gezicht en nek, handen, wassen. dat kunnen ze als ze 4 en 6 zijn ook al best zelf.

    Beantwoorden
  8. Kinderen zweten dan misschien wel niet. Maar zodra ze naar de opvang of school gaan komen ze in aanraking met van alles en nog wat. Om te beginnen onhygiënisch wc’s. Alleen een doekje over het gezicht is dan écht niet genoeg!
    Als er bij ons vroeger weinig tijd was, dan werden we even snel gewassen bij de wasbak. En dan minimaal gezicht, oksels, onderlichaam en voeten. Ondertussen kwengelden we met onze handen in het water, dus die werden ook wel schoon. Douchen deden we eigenlijk alleen als we onze haren moesten wassen of heel vies of koud waren.

    Tegenwoordig douche ik mezelf elke avond. Iets dat ontstaan is door lichamelijke pijnen. Mijn oudste 2 kinderen (14 en 12) gingen altijd met 1 van ons beiden mee onder de douche. Daardoor weten zij niet beter dan zich elke dag te douchen. En de jongste (10 maanden) heeft de grootste lol als hij op de grond in het badje mag, terwijl een van ons staat te douchen. Een fijn bedtijdritueel, waardoor hij lekker gaat slapen. Overigens gebruiken we voor hem meestal geen zeep. De pubers begonnen al met stinken toen ze 10 waren. Dus die moeten zich ook wel écht elke dag wassen/ douchen.

    Maar zoals in dit verhaal 2x douchen en voor de rest niets is echt veel te weinig. Met de redenen erbij neigt het inderdaad naar verwaarlozing. Ik zou zelf ook bang zijn voor dingen als blaadontsteking of smetten. Omdat het van onder helemaal niet wordt schoon gehouden…

    Beantwoorden
    • Verwaarlozing?
      Alsjeblieft zeg, dat is echt heel wat anders.
      Wat een gezeur over douchen.
      Ik douche zelf 1 keer per week en verder was ik me wanneer nodig is.
      Blaasontsteking heeft echt een hele andere oorzaak en smetten komt voor als je een paar weken niet doucht.
      Niet zo bang zijn voor dingen die er niet zijn en niet zo oordelen over andere mensen

      Beantwoorden
  9. Hier gaat zoontje van 3,5 jaar met gevoelige huid ook weinig in bad/douche.
    In de winter gaat hij 1x/week in bad. In de zomer 2 à 3x/week onder de douche. De zones die vuil zijn (gezicht, hals, knieën, voeten,…) worden wel 2x/dag met washandje en lauw water gereinigd, alvorens hij helemaal ingesmeerd wordt met beschermende barrièrecrème. Maar wassen met washandje en meteen droogdeppen is veel minder ingrijpend voor de huid dan langere tijd warm water.

    Beantwoorden
  10. In de winter gaan onze kinderen van 3 en 5 om de dag douchen, ongelukjes uitgezonderd uiteraard. De andere dagen gezicht, handjes en onderkant wassen en dagelijks schone ondergoed.

    Maar in de zomer, zeker als ze buiten spelen douche ik ze dagelijks. Maar altijd gewoon snel, afspelen, inzepen, weer afspoelen, klaar.

    En zo nu en dan lekker samen in bad.

    Beantwoorden
  11. Het is prima om 2 x keer per week te douchen. Alleen vind ik de reden een beetje vreemd. Omdat je geen tijd hebt. Waarom heb je dan 6 kinderen? Waarom is er niet 1 van de ouders thuis om deze op te voeden?
    Ja je hebt een goedlopend bedrijf, maar als je dat zo belangrijk vindt, waarom dan niet gewoon 2 kinderen?
    Het is niet altijd én, én. Maar juist óf, óf.

    Beantwoorden
    • Dankzij de PvdA en het prachtige initiatief om vrouwen te laten meewerken, is het heden ten dage heel moeilijk/onmogelijk geworden om van een 1 inkomen rond te komen. En kom niet aan met die geromantiseerde verhalen want de meeste mensen die van 1 inkomen rond kunnen komen hebben of een vreselijk hoog salaris of hele lage woonlasten omdat ze als boomer of kind van boomer hun huis in de gulden tijd hebben gekocht. 2 keer douchen in de week is prima mits er elke dag gewassen wordt, kinderen hebben namelijk de aanleg om zich vies te maken.

      Beantwoorden
  12. Gelukkig hoeven we niet meer in de teil, in het waswater van het kind dat voor jou gewassen werd. Dus lijkt mij 2x per week douchen uitstekend. Jammer dat de wastafels in een slaapkamer in de tegenwoordige huizen zijn afgeschaft. Konden kinderen al op jonge ook leeftijd zichzelf wassen. Droeg m.i. bij aan een vlottere zelfstandigheid. Altijd fijn in een groot gezin, zoals dit waar de prioriteit (en terecht) ligt bij het bedrijf. Een goed inkomen voor zo’n gezin is immers ook van belang

    Beantwoorden
  13. Mijn kinderen zijn eczeem gevoelig. Ze douchen ook maar 2x per week en dan kort. Als de eczeem weer opvlamt op aanraden van de huisarts zelfs zonder zeep (billen en oksels wel).

    Elke dag douche is een luxe idee van de moderne tijd, maar als ze niet bezweet zijn of vies is het overbodig. Het gevoel van hygiëne is cultureel bepaald, maar niet wetenschappelijk. Water droogt de huid uit, zeep tast de natuurlijke bescherming van de huid aan. Een droge huid die dagelijks gestript wordt van zijn oliën is vatbaarder voor bacteriën en infecties. Voor de mensen die niet dagelijks douchen als kindermishandeling zien, moeten misschien de dermatologen eens spreken.

    Beantwoorden
  14. Voor ons is douchen ook minder belangrijk en ik wil de kinderen meegeven dat teveel water verspillen niet goed is. Bij elke douchebeurt gaat de time-timer op 5 minuten en dan moet alles schoon zijn. Als mijn oudste vaker dan 2x per week zou douchen kun je de vellen van zijn huid afstropen. Hij wast 1x per week zijn haren, ondanks dat het ruim een halve meter lang is. Op de andere dagen wassen ze zich met een washand en dan zijn ze weer schoon. Beter voor het milieu en voor de huid.

    Beantwoorden
  15. Echt te smerig, dit neigt gewoon naar verwaarlozing. Hygiene van je kinderen hoort altijd prioriteit te zijn en daar hoort toch minstens elke dag douchen of bad bij. Heel zielig voor de kinderen in kwestie. Als je uit eten belangrijker vindt dan je kinderen verzorgen, moet je geen ouders worden.

    Beantwoorden
    • Hygiëne is meer dan douchen of in bad, moeder-/vadermaffia.
      Tandenpoetsen, elke dag schone kleding en beddengoed om de aantal dagen verschonen (ja ook als je elke dag doucht/in bad gaat), hoe schoon is het bij je in huis bijvoorbeeld horen daar ook bij. Ik lees niet dat zulke dingen niet gebeuren, dus misschien zijn ze verder in hun doen en laten hygiënischer dan u…
      Wellicht wassen ze zich ‘s ochtends en ‘s avonds gewoon met een washandje. En ik haal nergens uit het verhaal dat de kinderen verwaarloosd of niet verzorgd worden. Er is ook vaker vastgesteld dat elke dag onder de douche of in bad niet goed is voor de huid, zeker bij (jonge) kinderen niet (uitzondering van (pasgeboren) baby’s). Dit kan namelijk uitdroging veroorzaken, als je je huid niet verder goed of correct verzorgt (met bodylotion/-butter/-olie). En (te veel) verzorging met bodylotion e.d. is voor een kinderhuid ook niet goed (ook weer uitzondering van (pasgeboren) baby’s). Daarnaast is het ook echt afhankelijk van elk mens/lichaam wat nodig is. Heb je een beroep met veel inspanning of waar je vies wordt, dan is het logisch dat je op werkdagen elke dag doucht. Bij een kantoorbaan zou dat niet perse hoeven. Zo ook bij kinderen/mensen die sporten, die zullen vaker douchen. Ook weersomstandigheden/seizoen kan bepalend zijn ivm transpireren. In de zomer zal men meer douchen dan in de winter. Het is gewoon per persoon/lichaam anders wat de behoefte is voor hygiëne ook. Ga je elke dag onder de douche/in bad, helemaal prima. Ga je een aantal dagen in de week, ook helemaal prima.
      Maar geen gejammer over een ander dat het smerig is dat ze niet elke dag in bad/onder de douche gaan. Ze zullen waarschijnlijk net zo fris ruiken als u (want ik lees nergens dat er door de omgeving wordt geklaagd, anders hadden de kinderen zelf wel gezegd dat ze dat te horen krijgen oid en hadden hun ouders ze wel vaker onder de douche gestuurd), maar daarbij besparen zij kosten en kunnen ze rekening houden met het milieu daardoor, alleen maar fijn voor hun gezin.
      Ook ken ik iemand waar zij en haar gezin dagelijks 2x onder de douche gaat (s ochtends en s avonds), voor haar werkt dat prima. Maar een kind van haar heeft er extreme smetvrees aan over gehouden en is daarvoor in therapie. Dus dat is ook niet wat je wil als ouder dat je kind dat er aan over zal houden, als je dagelijks onder de douche/in bad gaat tenslotte…

      Beantwoorden
      • sorry hoor maar een pas geboren baby behoeft ook echt niet vaak gewassen te worden. er zijn gelukkig steeds meer ouders die weten dat wassen (zeker met zeep of andere ) slecht is voor de algehele gezondheid. men begint nu steeds beter te begrijpen dat zeep en al de stoffen die erin verwerkt zitten echt schade toe brengt aan een mens en dus ook aan een baby. wat je niet kunt eten, behoord niet op je huid gesmeerd te worden want dat beland ook in je lichaam. wassen met backingsoda en je tanden poetsen met niet bewerkte cocosolie en backingsoda draagt bij aan een goede gezondheid voor u en uw kind (ja ook voor de baby)¡. zeep maakt namelijk de poriën dicht en laat een laagje achter op de huid en haren, terwijl backingsoda zuiver en alkalisch werkt. na het wassen van je haar met backingsoda even na spoelen met bio appelazijn en ze zijn supper zacht. indien je dit vaker toepast blijft je haar langer vet vrij. ook als je veel en sterk transpireert en dit toepast dan stopt deze sterke geur. maskeren werkt averechts. veel wijsheid toegewenst.

        Beantwoorden
    • @ouder
      en dit is nu precies de reden dat veel meer mensen eczeem en andere kwaaltjes krijgen. Omdat iedereen zo nodig 2 x per DAG wil douchen.
      Om de dag of minder is voldoende. Mijn kindje gaat 3 x per week en heeft geen allergieën, geen eczeem en is bijna nooit ziek.
      We besparen niet op water, want Nederland is een waterland. We leren dat té veel hygiëne, dus heel de dag met een Dettol spray alles afspuiten, niet gezond is.

      Beantwoorden
    • vroeger gingen de kinderen hopelijk maar 1x per week in het badje waar dan eerst de jongste inging en de oudste als laatste. elke dag douchen of in bad is echt niet nodig. gewoon aan de lavabo met een washandje is meer dan genoeg. hier gaan de kinderen om de dag onder de douche.

      Beantwoorden
      • precies, ik kom ook uit die tijd. allemaal in de zinken teil, ik de jongste dus als laatste. 1x woensdagavond en 1x zaterdagavond en dan gelijk je zondagse goed aan en niet meer buiten spelen.

        Beantwoorden
    • ‘Minstens’ elke dag: dat is een heel stuk schadelijker voor de kwetsbare kinderhuid dan 2 keer in de week. 2 tot 3 keer per week is echt meer dan voldoende voor kinderen (die immers ook niet of nauwelijks zweten). Bij meer douchen lopen kinderen extra risico op huidaandoeningen zoals exceem. Zo adviseert ook onze huisarts. Ik denk dat je je er iets beter in had kunnen verdiepen voordat je anderen beschuldigd van verwaarlozing. En misschien even heroverwegen of die ‘goede hygiëne’ nou echt zo goed is voor jouw eigen kinderen.

      Beantwoorden
  16. Onze kinderen gaan ook 2a3x pw in bad! Goed voor de huid en besparing water! Tussendoor met een doekje, werkt prima! Natuurlijk als ze echt vies zijn een keertje extra. Maar dat is maar weinig nodig.

    Beantwoorden
    • Ik heb 2 kinderen en gaan max 2 keer per week onder de douche. Juist gezond… zolang er nog geen puber zweet en vettige huid is, is dat vind ik meer dan voldoende.

      Beantwoorden
  17. Prima hoor. Hier hetzelfde. Tenzij er een ongelukje gebeurd is/ze opeens heel vies zijn.
    meer is echt niet nodig. En zonde van het water En van de tijd: Werk/school > koken > eten > opruimen > lekker uitgebreid avondritueel (haren/tanden/pj’s aan/kletsen over de dag/voorlezen/liedje)
    Badderen is hier altijd een heel spektakel; ze kunnen er wel een uur in zitten en hebben dan onwijs veel lol samen. Heerlijk. maar dus 2x per week 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie