Het Gezinsbudget: “Onze slechte gewoonte kost ons maandelijks een enorm bedrag”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik ben 31, mijn man is 32 en we hebben 1 dochter (4). Ik ben zwanger van de tweede.

Wat voor werk doen jullie?

Ik werk 3-3,5 dag in de week als administratief medewerkster en mijn man werkt full time bij een installatiebedrijf.

Wat is jullie netto inkomen per maand? Krijgen jullie toeslagen?

Ik verdien 1543 netto en mijn man 2209 netto, kindgebonden budget 123, kinderopvangtoeslag 445 en geen zorgtoeslag. En kinderbijslag. Ruim 4000 per maand totaal.

Hoeveel spaargeld heb je?

We hebben zo’n 4000 aan spaargeld, we zijn flink ingeteerd door het kopen van een huis.

Heb je schulden?

Nee, dat hebben we naast onze hypotheek niet.

De maandelijkse vaste lasten

Wonen: Onze hypotheek is 1300 incl aflossing. We hebben een rijtjeswoning van 120m2, helaas pas kunnen kopen toen de rente hoger stond. Daarnaast 120 aan gemeentelijke belastingen.

Gas/water/elektriciteit: 220 euro, de isolatie van het huis kan beter.

Boodschappen: Dit is 700 euro.

Kinderopvang: Onze dochter gaat 3 korte middagen per week naar de bso, in de vakanties 3 hele dagen. Dit kost ons 530 per maand. We hebben helaas geen opa’s en oma’s die gratis oppassen.

Verzekeringen: De zorgverzekering is 340 euro per maand. Overige verzekeringen zo’n 160.

Auto: We hebben 2 auto’s, we tanken voor ongeveer 150 per maand en wegenbelasting samen 100 euro. Jaarlijks zitten er best wat onkosten aan het hebben van 2 auto’s, denk zo’n 130-150 per maand erbij.

Internet/tv/telefoon/abonnementen: Inclusief Netflix en telefoon 105 euro per maand.

Sport: Onze dochter zit op zwemmen, dit is 60 euro per maand. Verder zit ze nog nergens op.

Kleding: Ik denk zo’n 200-250 per maand voor ons alle 3.

Uitjes: Dit wisselt maandelijks, in de zomer (dierentuin, terrasje) meer dan in de winter (af en toe een binnenspeeltuin).

Vakantie: We gaan elke zomer in Nederland op vakantie van ons vakantiegeld, dat is de afspraak: van dat bedrag moeten we het kunnen betalen. Buiten Nederland wordt al snel zo prijzig.

Cadeaus: Voor verjaardagen geven we zo’n 100 euro per persoon uit.

Persoonlijke verzorging: Mijn vriendin is kapster en knipt ons voor 10 euro per persoon en kleurt het voor 20 euro.

Sparen: Helaas houden we weinig over om te sparen, ik weet dat het beter kan.

Overig: We roken allebei, samen 4 pakjes in de week. Ik heel af en toe nu ik zwanger ben. Hier geven we zo’n 175 per maand aan uit.

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

We leven naar ons inkomen denk ik. We geven nergens buitensporig veel geld aan uit is mijn idee.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Het kan misschien minder maar je zit er zo aan tegenwoordig als je vlees, verse groente en fruit koopt.

Waarop kan je bezuinigen?

Uiteraard op het roken, een zeer slechte gewoonte. We hebben al verschillende pogingen gedaan maar stoppen lukt niet.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We hebben niet echt een spaardoel. Een nieuwe badkamer is op den duur wel nodig, maar we geven niet zoveel om de inrichting. Als ik soms wel eens zie wat mensen aan een mooiere badkamer uitgeven, schrik ik me rot.

Wat is je beste en slechtste aankoop ooit?

Beste aankoop mijn smartphone, hij maakt zulke mooie foto’s! Slechtste aankoop een cursus yoga van 250 euro, ik dacht dat het ontspannend zou werken maar het is echt niets voor mij.

Wat is je duurste aankoop ooit?

De woning.

Heb je een geldtip?

Als je te weinig overhoudt is er vaak wel iets waar je op kan bezuinigen.

Maakt geld gelukkig?

Absoluut, als wij meer geld zouden hebben zouden we meer uitjes doen en andere luxere vakanties uitzoeken. Ik word daar zeker gelukkig van.

MIREILLE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

18 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Onze slechte gewoonte kost ons maandelijks een enorm bedrag””

  1. Stop onmiddellijk met roken. Er is niets positiefs aan. Het is duur, het stinkt en het is ongezond. Je beseft volgens mij niet goed wat je je ongeboren kind aandoet. Elke sigaret die je rookt is er een teveel. Je ruïneert jouw gezondheid, als die van je ongeboren kind. Zoek eens op wat roken doet met een foetus, dit zal misschien je ogen openen.

    Beantwoorden
  2. Waarom oordeelt iedereen zo snel? Natuurlijk kan je minder boodschappen doen, kleding via vinted kopen en stoppen met roken. Ik heb pas een kort broekje voor in de tuin gekocht voor 2 euro en was nieuw. Lang leve de Zeeman aanbiedingen etc. Zoek maar eens op wat het roken met je lichaam doet en waarom het slecht is als je zwanger bent. De gezondheid van je kindje staat op het spel. Wie weet maakt dat de stap kleiner. Kan je gelijk meer sparen.

    Beantwoorden
    • zeggen dat iemand snel oordeelt, en 3 zinnen later zelf oordelen.
      beter een sigaretje dan stress.
      en nee ik heb niet gerookt tijdens mijn zwangerschap. toen ik ontdekte dat ik zwanger was ben ik direct gestopt.

      Beantwoorden
  3. tja….

    We roken allebei, samen 4 pakjes in de week. Ik heel af en toe nu ik zwanger ben. Hier geven we zo’n 175 per maand aan uit.

    Af en toe roken tijdens zwangerschap. ik geloof dat ik even maar niks zeg!

    Beantwoorden
  4. Ik kon ook niet stoppen met roken , het ging niet , en ben gaan vapen . Die overstap kostte ook moeite en tijd en doorzetten , maar uiteindelijk gelukt. Stukken goedkoper ,( 70% minder kosten) , geen stank , geen rommel , geen brandgevaar. Maar helaas ook weer in de ban gedaan.

    Beantwoorden
  5. logische manier om te besparen is stoppen met roken. je bespaart zonder in te boete op levenskwaliteit.
    verder kan je ook besparen op het tweede auto. ik reken de kost van een auto op eerder 500-600€ per maand (sparen voor nieuwe, wegentaks, verzekering, garagist,…)

    Beantwoorden
    • En afschrijving, zeker op een wat nieuwere auto, gaat dat ook om minimaal 100 a 200 per maand, 2 auto’s is ongeveer gelijk aan hun hypotheek. Auto is slechte aankoop tenzij er echter geen alternatief is zoals OV of fiets.

      Beantwoorden
  6. eindelijk eens een realistisch beeld over de boodschappen , 700 zit je snel aan.met 3 dat is 175 per week , ik zat deze week aan 160 met 2 wel met alles erbij ook poetsmiddelen, keukenrol , shampo , scheergel enz enz , denk dat je op kadootjes kunt bezuinigen het moet niet altijd duur zijn bv 50 euro ipv 100, verder hebben jullie een hoge hypotheek maar daar kun je weinig aan doen. stoppen met roken is moeilijk , iedereen die roept: dan stop je toch ! heeft makkelijk praten , probeer te minderen zou ik zeggen ,hou het bij 1 pakje per week , 3 per dag en dat zou voor 2 personen 70 euro per.maand zijn dus al 100 euro minder.dan nu

    Beantwoorden
  7. snap je situatie helemaal. jaren geleden zat ik er ongeveer hetzelfde bij. waar te besparen is weet je zelf denk ik al. schrijf al je uitgaven eens op een maand lang, wellicht is dat een eye opener. Mijn kinderen droegen meestal 2e hands kleding maar wat er echt nog goed uitzag voor veel minder geld. in mijn tijd bestond er geen kindgebonden budget en bso stond relatief in kinderschoenen. ook geen opa of oma dus dat was een uitdaging met werk. maar uiteindelijk zijn we erdoor gekomen. is zeker pittig. fijn dat je vakantiegeld daar ook echt heen kan. jarenlang was dit mijn noodpotje om fin. tegenvallers op te vangen. volhouden en doorzetten, het wordt echt weer beter.

    Beantwoorden
  8. Ik zou zeggen dat je niet veel ruimte hebt om te besparen… dat is jammer want jullie budget is erg krap, zeker met een tweede kindje onderweg. Jullie doen je best met de mogelijkheden die je hebt….
    Je kunt naar mij mening wat besparen op kleding, ik vind 3000 per jaar best fors. De kinderen kunnen ook best wat afdankertjes of goedkopere merken aan in mijn optiek. Kijk eens op vinted bijv. Staan ook heel veel nieuwe kleertjes op voor veel minder. Ook spijkerbroeken slijten nauwelijks en kosten op vinted bijna niets…
    Verder zou ik toch kijken naar de tweede auto en naar de kinderopvang. Kun je misschien op een andere manier naschoolse opvang regelen, al is het maar voor een dag. Met andere ouders afspraken maken bijvoorbeeld….
    Veel succes! Zou fijn zijn denk ik om iets ruimer in je jasje te zitten.

    Beantwoorden
    • Nou nou ze hebben een buffertje dat is toch al oke. Ze betalen 530 ,- kinderopvang en krijgen 445,- kinderopvang toeslag dus weinig eigen bijdrage hier zou ik niks aan veranderen, professionele opvang waar je voor betaald lijkt me beter dan aan anderen vragen of ze een dag bij hun mag blijven puur om een paar euro uit te sparen zou ik niet doen. 700 boodschappen vind ik veel maar een ieder bepaald waar hij op wilt bezuinigen. Deze mensen hebben geen schulden. Ze leven !!

      Beantwoorden

Plaats een reactie