Mijn dochter gaat naar een speciale school 

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Facebook te volgen.

Lees eerst de eerdere delen:

Deel 1: We lieten onze dochter onderzoeken vanwege een achterstand, de uitslag hadden we echter nooit verwacht

Deel 2: Mijn dochter heeft een zeer laag IQ van 62

De start op de nieuwe school

September 2022 start jouw nieuwe avontuur. Het is dan nog maar een paar maanden geleden dat wij te horen kregen dat Jacky een gen afwijking heeft. Maanden gingen voorbij zonder er veel bij stil te staan. En dan breekt toch echt de grote dag aan, op naar je nieuwe school.

Helaas is de school ver van ons huis

Samen met je lievelingsknuffel en je zusjes sta je bij het raam in de keuken te wachten op de taxi. Jouw school is helaas te ver weg voor papa en mama om jou dagelijks te kunnen brengen en ophalen. Na een paar minuten stopt de taxi voor de deur. Een vrolijke vrouw stapt uit: “Wauw, mam zij heeft paars haar, echt cool!” Onzeker en niet wetend wat je te wachten staat, stap je samen met mama in. Je gordel doen we vast en vol spanning kijk je naar de andere kinderen in de taxi. Je staat op het punt om er weer uit te rennen, maar besluit toch om mij een kus en knuffel te geven en mee te gaan met lieve Laurence. Papa, mama en je zusjes zwaaien je uit. Dit herhaalt zich vanaf dan dagelijks. Een knuffel, kus en zwaaien. 

Ik heb het er emotioneel zwaar mee

Eenmaal binnen breek ik. Hoe kan het dat mijn lieve stoere dochter ineens naar het speciaal onderwijs moet, en dan ook nog eens met de taxi. Buiten dat ze misschien niet zo goed leert en achter loopt op haar leeftijdsgenoten, is zij toch gewoon ook een ‘normaal’ meisje. Dit gevoel heeft nog lang aangehouden. Zoveel vragen door mijn hoofd en huilbuien omdat alles ineens zo onzeker is.

Ineens hebben we positieve schoolgesprekken

Maar lieve Jacky, wat heb jij mama geholpen. Elke dag kom jij met een lach op je gezicht thuis, je maakt direct vriendjes en vriendinnetjes en voor het eerst heb jij daar ook verhalen over. Gesprekken op school volgen, daar waar het eerst eigenlijk altijd negatieve gesprekken waren, is de juf nu positief. Ze ziet je groeien en opbloeien. Je hebt je plekje in de klas gevonden en je krijgt aangepast werk zodat je niet meer op je tenen hoeft te lopen. Inmiddels begin jij steeds meer te lezen, dit tegen de verwachtingen in. Maar zoals wij altijd zeggen; als je wil dan kom je er!

Haar gedrag werd lastig en we raakten radeloos

Thuis komen alle spanningen eruit. Je komt vrolijk binnen, maar voor wij het weten is niets meer goed. Meer dan huilen en schreeuwen komt er op dat moment niet uit. Deze momenten komen steeds vaker voor. We zijn radeloos, waar is ons kleine lieve meisje gebleven? Het meisje dat altijd zo positief was en zo verschrikkelijk lief. We gingen van therapie naar therapie. Iedereen kon haar in eerste instantie helpen maar toch werd het elke keer weer op haar IQ gegooid. Dat daardoor de therapie niet voortgezet kon worden want ze begreep niet alles.

We startten met speltherapie

In maart 2023 zijn wij gestart met speltherapie. Ook dit was weer een spannende stap voor Jacky. Weer iets nieuws beginnen en weer haar vertrouwen in iemand zijn of haar handen leggen. Naar mate de sessies volgden, merkte wij steeds meer verschil. Jacky kon haar emoties beter uiten en leerde hoe zij haar rustmomenten zelf kan pakken. Steeds vaker trekt ze zich een moment terug op haar kamer of op ons bed om even geen prikkels van anderen te krijgen. Wanneer er bij ons een feestje is, weet Jacky nu goed aan te geven dat het voor haar te veel is en besluit ze om even naar boven te gaan.

Ze heeft een mooie ontwikkeling laten zien

We zijn er nog lang niet, maar wat is het fijn om niet dagelijks uren lang met strijd bezig te zijn, maar te zien dat zij weer geniet en niet volledig in haar negatieve coconnetje zit. Wekelijks gaat Jacky naar speltherapie, haar uurtje op maandagochtend. Het gaat, stiekem helaas voor Jacky, zo goed dat wij binnenkort gaan afronden. Ergens zijn wij heel blij, maar ook gaan wij onze handvaten straks missen. Wat als we het even niet meer weten?

Lees HIER verder.

JANTINE

Insta: jantinevanhemert

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids & Kurken op Facebook te volgen.

17 gedachten over “Mijn dochter gaat naar een speciale school ”

  1. ik heb ook een dochter met een hele lage eq 65 en kan u vertellen mijn dochter woond nu 8 jaar begeleid en het blijft een dingetje hoor ze is heel maluatief en denkt weinig tot niet door dat kan ze gewoon niet.heel veel sterkte komt vast goed met u meisje

    Beantwoorden
  2. ik heb zelf op.s.o gezeten. voordeel dat ik toch n goede opleiding (ook mbo) en Zit als electro monteur in de jachtbouw inderdaad t eerste jaar met n busje heen daarna de grote bus …. nadeel??? ik ben uit t sociale leven van m’n dorp gerukt
    weing leeftijds genoten van toen die ik nu alleen van gezicht ken.

    Beantwoorden
    • om die reden heb ik mijn slechthorende zoon op het reguliere onderwijs gehouden. toen hij 5 was heb ik hem met behulp van een logopediste lezen en schrijven geleerd. In de 2e helft van de 5de klas ging het mis.
      Hij heeft het voortgezet onderwijs op een slechthorendenschool gevolgd, van vwo naar met de hakken over de sloot mavo diploma gehaald. opleiding tandtechnieker gevolgd en als zodanig gewerkt. En hij is diepongelukkig. als je als ouder toch kon weten wat de beste beslissingen zijn voor al die grote vragen.

      Beantwoorden
    • Hallo Dikkebig,

      Mijn zoon heeft ook 8 jaar lang op het SO gezeten, werd ook van zijn vertrouwde school gehaald maar bleef op voetbal en smiddags gewoon in het dorp spelen waardoor hij er gewoon nog bijwoorden.
      Zit nu op MBO 3 en is 20 jaar en doet het perfect!
      Ik ben zo trots op hem! Hij is een stuk socialer dan zijn dorpsgenoten die wel op de “normale” school zijn gebleven.
      De beste keuze ooit!

      Beantwoorden
  3. Vraag me af wat er mis is om je kind naar speciaal onderwijs te laten gaan? Ik ben vroeger ook thuis opgehaald geworden met een busje om vervolgens savonds weer naar huis te worden gebracht vanuit het M.K.D. (Medisch Kinder dagverblijf). Naderhand ben ik met de fiets naar speciaal school onderwijs gegaan. via een omweg heb ik er toch een MTS Werktuigbouwkundige opleiding succesvol weten af te ronden. Uiteindelijk komen velen toch goed terecht.

    Beantwoorden
    • Men moet zich niet gek laten maken door allerlei aansporingen tot onderzoeken… De maatschappij vindt het maar wat moeilijk om te accepteren dat iedereen anders is… In het begin gingen wij ook naar dat soort onderzoeken, maar we waren al snel klaar met die betweters… Tot ergernis van die nare onderwijzers sloegen we de meeste adviezen van hen in de wind. Gelukkig hebben we onze eigen weg gekozen, en is onze zoon nu een zelfverzekerde jongen die weet wat hij wilt! Nog een paar jaar en dan kan hij dat verschrikkelijke vrijheidsbeperkende “onderwijs” eindelijk verlaten, en zichzelf gaan ontplooien….

      Beantwoorden
      • Jammer dat sommige ouders ook betweters zijn en denken dat hun kind niets mankeert of normaal is.
        Ik wist al vroeg dat mijn kind anders was en ben heel blij met onderzoeken en specialisten.
        Daardoor heeft hij de begeleiding gehad en is hij uitgegroeid tot een zelfverzekerde en sociale jongeman.

        Beantwoorden
  4. mijn zoon zat tot groep 7 op regulier onderwijs en door zijn autisme kon de school het ineens niet meer aan goed te begeleiden.
    ik had er meer moeite mee dat hij ineens naar een andere school moest weg van wat zijn vertrouwde plek leek zijn vrienden en leeftijd genoten.
    maar de speciale school deed hem juist goed en hij kon zichzelf zijn.
    tuurlijk is het moeilijk omdat dingen anders gaan
    zijn autisme staat hem nu niet meer in de weg.
    en is hij nu ook goed opgenomen in zijn groep.
    en gaat leren veel beter ook.
    hij krijgt nu teminste de juiste begeleiding rust en kleine groepjes
    hij gaat hier na weer naar speciaal onderwijs VSO
    maar gewoon zijn eigen niveau vmbo kader.
    ik ben juist trots op mijn zoon nu.
    hij is weer lekker zichzelf en mag met zijn autisme er zijn!

    Beantwoorden
  5. Vond het ook lastig hoor om mijn ventje met de taxi te laten gaan. Dat was vanwege zijn klassiek autisme en cognitieve achterstand . Hij zit nu op SO en de reis was elke dag een strijd . Dat hij er met zoveel moeite inging en regelmatig wegliep , en teveel wisselingen waren met de chauffeurs en best grove fouten werden gemaakt , heeft me doen besluiten om te verhuizen waardoor ik nu op loopafstand naar zijn school toe kan . De overgangsmomenten waren een crime maar dat hoeft niet voor elk kind zo te zijn . Mijn zoon zat een uur eerder in de taxi voor school terwijl het met de auto maar een kwartier was . Het lukte me niet om hem zelf te rijden ivm nog een dochter op het reguliere onderwijs die ook niet zelfstandig naar school kon ( ASS/ADHD ) .

    Al het begin is moeilijk maar als je dochter met plezier met de taxi gaat dan is dat wel heel erg fijn , het went dan wel . Elk begin is moeilijk m Voor mijn zoontje was het zwaar maar ik ken ook mensen waar het super bij gaat met de taxi . Wens je heel veel geluk en geniet van je lieve speciale dochter .

    Beantwoorden
  6. dit jaar voor het eerst een app waar je kan zien waar de taxi van je kind rijd.dit geeft al meer rust. Als ouders zeinde vind ik het een hele opgave. elke keer een vreemde chauffeur. Speciaal onderwijs ben blij dat het bestaat maar waarom ben je bijna verplicht om de dichtsbijzijnde school te kiezen anders vergoed de gemeente het niet terwijl het misschien niet de juiste school voor je kind of kinderen is.

    Beantwoorden

Plaats een reactie