Birgit: “Zo vals, een donkere hond viel mijn kleine kind aan, uit het niets”

| ,

Ik besloot met mijn zoontje Thor een wandeling te maken door onze buurt. Thor, ruim drie jaar, huppelde vrolijk naast me met zijn kleine rode laarsjes, en sprong af en toe in een plas. We hadden deze route al talloze keren gelopen, een route die voor ons beide bekend voelde.

Toen we de hoek van onze straat omsloegen, veranderde de rustige middag plotseling in een nachtmerrie

Uit het niets schoot er een bruine hond op Thor af. Voordat ik kon reageren, hoorde ik Thor schreeuwen. De hond had zijn tanden in zijn beentje gezet. Mijn hart sloeg over. Ik raakte in paniek en rende naar Thor toe, schreeuwde naar de hond die uiteindelijk losliet en wegrende. Ik tilde Thor op en zag direct de schade. Zijn broek was gescheurd en uit de wond kwam bloed. Thor huilde, zijn kleine lijfje trillend van de schok. Zonder een moment te verliezen, rende ik met hem in mijn armen terug naar huis, pakte mijn autosleutels en reed zo snel als ik kon naar de Spoedeisende Hulp. Onderweg belde ik mijn man Edwin en zette hem op speaker. Hij vond het vreselijk. Hij zou eerder thuis komen van zijn werk.

Bij aankomst in het ziekenhuis werden we onmiddellijk opgevangen door het medisch personeel

Thor werd in een behandelkamer gelegd, terwijl een verpleegkundige zijn wond inspecteerde. De arts kwam erbij. “We gaan de wond schoonmaken en hechten”, legde hij uit, “en we moeten ook een tetanusvaccinatie geven, aangezien de tetanusstatus van kinderen elke vijf tot tien jaar moet worden bijgewerkt, afhankelijk van hun laatste vaccinatie.” Hij pauzeerde even. “Heeft de hond zijn vaccinaties gehad, weet u dat?”, vroeg hij vervolgens. Ik was niet zeker, dus antwoordde ik dat ik dat zou vragen aan onze buurvrouw, zodra we thuis waren.

De dokter knikte begrijpend

“We zullen voor nu de tetanusprik geven, en afhankelijk van de informatie over de hondsdolheidsvaccinatie van de hond, moeten we mogelijk ook een rabiesvaccinatie starten. Het is het beste om voorzichtig te zijn.” Thor huilde zacht toen hij de prik kreeg, zijn kleine hand zat in de mijne, hij kneep. Ik dacht continu aan tetanus en rabies. Ik maakte me ontzettend veel zorgen. Ik vroeg me af hoe dit had kunnen gebeuren.

Toen we eindelijk thuis kwamen, was het al avond

De gebeurtenissen van de dag spookten door mijn hoofd. Niet lang na onze thuiskomst, stond onze buurvrouw voor de deur. Ze was in tranen en bood haar excuses aan. “Ik had nooit gedacht dat hij iemand zou bijten”, zei ze snikkend, “Dat heeft hij nog nooit gedaan. Het spijt me zo verschrikkelijk.” Ik had medelijden met haar. “Voor iedereen is deze situatie vreselijk”, zei ik. Ze bevestigde dat haar hond alle benodigde vaccinaties had, inclusief die tegen hondsdolheid. Ik belde ik het ziekenhuis om de dokter te informeren, die opgelucht was dat we geen rabiesvaccinatieserie hoefden te starten.

De volgende dagen waren gevuld met telefoontjes van de dierenarts, de lokale politie en gesprekken met onze buurvrouw over het lot van de hond

Uiteindelijk werd besloten dat de hond, vanwege het gevaar dat hij vormde, geëuthanaseerd moest worden. Het was een trieste afloop voor iedereen. Onze buurvrouw was begrijpelijk verscheurd tussen het verdriet om haar hond, maar ook om Thor. Bij een laatste gesprek, waarbij ze nogmaals haar excuses aanbood, huilden we samen.

De weken daarna probeerden we de draad weer op te pakken, maar het was duidelijk dat de aanval een diepe impact had op Thor

Hij werd angstig zodra hij een hond hoorde blaffen en wilde niet meer in de buurt van onze eigen achtertuin spelen, bang dat er een hond over de schutting zou kunnen springen. Wandelingen maken was al helemaal uit den boze. Daarbij had Thor regelmatig nachtmerries. “Hoe pak je dit aan?”, overlegde ik met Edwin. Het beïnvloedde Thors leven zo. Hier moest iets aan gedaan worden. Dat moest. We besloten hulp van een choach/psycholoog in te schakelen.

Thor praat daar over zijn angst

Ook gaat hij zijn angsten aan, exposure noem je dat. In kleine stapjes. Ik vind dat het erg traag gaat. We zitten nu al maanden in therapie en Thor durft nu eindelijk de auto uit, vanaf een parkeerplaats voor onze deur. Dan rent hij naar de voordeur. Hij durft nog niet een tijdje voor onze deur of in onze tuin te staan, laat staan spelen. Ook durft hij niet te wandelen in de buurt. Ik hoop dat hij er binnen dit jaar overheen is, maar ik gok dat we hier nog maanden, zo niet jaren mee bezig zijn.

BIRGIT

43 gedachten over “Birgit: “Zo vals, een donkere hond viel mijn kleine kind aan, uit het niets””

  1. Das helaas 1 kant van de story. Om iets daadwerkelijk als feit te worden beschouwt moet met getuigen en verslagen zien. Das de wet, das de normaliteit. We worden allemaal gebeten in ons leven, door honden, katten,,…enzovoort, en vooral door mensen. Toch moet je verder, al kan die angst heel je wereld kapot maken, vooral door beten van mensen.

    Beantwoorden
  2. dit is waarom je een hond niet zomaar op straat los kunt laten lopen. ik heb zelf een hond wat superlief us voor kinderen. naar het blijft een hond! enkel in het losloopgebied loopt hij los. mensen die daar komen met hun kinderen kiezen hier zelf voor.

    Beantwoorden
  3. Een ware pest…al die loslopende honden!!!
    De hondenbezitters moeten een veel grotere verantwoordelijkheid opnemen.
    En mensen kunnen te makkelijk een hond aanschaffen en bezitten. Hier zouden striktere regels vanuit de overheid moeten kunnen toegepast worden.

    Beantwoorden
    • nou dat kan wel. Ik heb zo’n hond die ‘zomaar’ bijt. gewoon omdat iemands loopje, kledingstijl, stem of watdanook haar niet aanstaat. Een kindje die aan het rennen is met regenlaarzen aan zou daar goed onder kunnen vallen. Natuurlijk valt er misschien terug te redeneren aan bepaalde gebeurtenissen in haar leven (weten wij niet, we hebben haar geadopteerd). Een hond kan ook vanuit pijn ‘zomaar’ bijten. oftewel noooooit je hond los laten lopen in een woonwijk.

      Beantwoorden
    • We hebben kinderen en kleinkinderen en altijd honden gehad. Onze honden waren gek op de kinderen, ‘baby-proof’ zeg maar. Toch hielden wij de kinderen en honden in de gaten. Kinderen kunnen pijn doen, honden ook!

      Overigens zijn er honden die wel zomaar kunnen bijten. Tijdens de wandelingen is mijn hond vanuit het niets vijf keer door de zelfde loslopende hond aangevallen. De hond kwam dan in de verte aanstormen en pakte mijn hond drie keer bij de nekvel en begon dan te schudden, een keer bij z’n zij dan schudden, een keer bij zijn kop, net boven zijn oog.

      Beantwoorden
    • ja klopt ik ben hondenterapeut oftewel als er een hond in beslag genomen word door een bijtincident komt het bij ons terecht en wij kijken hoe nu verder
      kan zijn dat het kind rende en de hond dacht leuk spelen

      Beantwoorden
  4. Wat een rare reacties. Hoop dat die mensen zelf geen kinderen hebben. Deze vrouw verteld het verhaal over hoe haar kindje is gebeten door een hond. En hoe traumatisch dat is. Ik vind het goed dat jullie hulp hebben voor de kleine. En hoop dat hij snel weer , lekker, buiten kan spelen. En hoop ook dat hij geen nare littekens heeft over gehouden op zijn beentjes. Heel veel sterkte. En trek je niks aan van , domme, reacties. Die komen ,waarschijnlijk, van mensen die zelf niet buiten komen en niks anders te doen hebben

    Beantwoorden
    • beste Rachel,
      Als kind ben ik op ongeveer dezelfde wijze als jou zoon nu door een hond in mijn beentje gebeten.
      Ik denk dat mijn moeder het grootste trauma heeft gehad.
      Ik kan niet eens meer vinden in welk been het geweest moet zijn, haar angst heeft daarentegen best wel veel invloed gehad.
      Pas toen ik zelf een hond kreeg en daarmee op de hondentraining zat, ben ik gaan leren dat honden niet zomaar bijten. Als ze iets niet prettig vinden geven ze zowiezo een paar waarschuwingen vooraf, en dan moet je het wel behoorlijk bont maken wil een gezonde hond dan bijten Voor dit incident is een aanleiding geweest, waarvan ik denk dat die net zoals toen bij mij, bij jou zoon als bij mij niets met hem te maken heeft gehad.
      Wij kunnen het niet meer terugdraaien of reconstrueren, omdat je een hond niet uit kunt horen. Een voorval als dit is een noodlottige samenloop van omstandigheden. Zeg maar gewoon een ongeluk. En het is gebeurd.
      Ik ben een voorstander van een verplichte cursus ‘hondenopvoeding’ bij de aankoop van een pup, en op de middelbare school een cursus ‘dierengedrag lezen’ voor iedereen.
      Daarmee zou het aantal misverstanden omlaag moeten gaan. In het geval van Thor zou het echter geen verschil hebben gemaakt. Ik ga er van uit dat de hond in principe goed opgevoed was, en een peuter kon hier ook echt niks aan doen.
      Ik heb mijn eerste hondje 19 jaar gehad. Ben met mijn tweede hond gewoon weer naar de cursus geweest en een aantal jaren op hondensport. Ja, de hond is opgevoed en ja, ik heb de hond bijzonder goed onder appel, en Ja, ze kan ook bijten.
      Je kunt niet ieder risico uitsluiten als je ook wilt genieten van het leven.
      Ga eens kijken bij een puppencursus, doe mee met de spelletjes met de hondjes.
      Je gaat toch ook weer autorijden nadat je een aanrijding hebt gehad, je gaat weer fietsen als je met je fiets gevallen bent, je gaat weer tennissen met een arm die ooit gebroken was.
      Kom op, Laat het achter je en ga wat leuks doen!

      Beantwoorden
    • Van de ene kant snap ik die reacties wel. Mijn hond kon nooit de tuin uit, maar er st9nden on het gangetje achter ons huis wel kinderen met stokken door de poort te steken naar onze hond. Wij zien niets, maar de hond ruikt ze wel, dus zou er zoiets op straat kunnen gebeuren. Nu moest de hond boeten en hebben ze in latej slapen, terwijl het met rrn gedragscursus waarschijnlijk ook goed was gekomen. En ja ik heb ook kinderen.

      Beantwoorden
  5. De hond heeft gebeten en moet je altijd afvragen waarom. Heeft dat jnulletje die hond wel eens getreiterd waar mamie er niet bij was.. Een hond bijt nooit uit xich zelf. Er moet wat gebeurt zijn met die jongen en de hond. Als iemand bang is voor een hond en die hond ruikt dat is de kans groot dat hij jepakt. De eigenaar huilde omdat het nooit gebeurd is. Toch willen die moeder en zoontje die hond in laten slapen. Daar ben ik heel boos over. Ik ben een gigantische hondenriem en heb m’n levenlang al honden. Aanrader voor hondenliefhebbers. Mocht je naar uitlaat hondenveld gaan en je hebt een grote hond vermijd dat veldhe of vraag aan die kinderen die geen hond hebben om te verlaten. Mijn hond een Ierse Setter is onstuimig en heel speels maar als hij een sjaal of handschoenen ziet is dat voor hem. Je krijgt dat niet afgeleerd. Mijn hond ziet dat als spelen maar kinderen ziet dat als aanval. Zodra ik kinderen ziet op hondenuitlaat veldje en ze hebben geen hond dan stuur ik ze weg.

    Beantwoorden
  6. Ik vind het dus wel erg rigoreus om een hond die nooit eerder heeft gebeten in te laten slapen. Het is spijtig dat het zo loopt en er iemand gewond is geraakt maar mensen kunnen ook klappen uitdelen, een hond kan bijten, en doet dit meestal niet zomaar en niet meteen. Er zijn ook genoeg kinderen die dieren pijn doen en die laten we ook niet inslapen. dan leer je ander gedrag aan of je houdt het kind weg van dieren. Ik vind dat bij een eerste incident (tenzij er nadrukkelijk iets van hersen problemen wordt vastgesteld zoals een tumor), niet meteen tot euthanasie over moet worden gegaan. Uiteraard zal de eigenaar van de hond passend met de hond in kwestie moeten omgaan maar het is tot dusver een incident en wil niet zeggen dat het weer zal gebeuren. lk vind wel dat niet iedereen zomaar een hond zou moeten mogen nemen ( evenals kinderen trouwens) maar daar eerst een scholing voor zou moeten volgen want een hoop mensen verpesten het voor mensen die wel hun hond goed lezen en er goed mee omgaan, hoe goed hun bedoelingen soms ook zijn.

    Beantwoorden
  7. Onze zoon (toen 9) is in 2022 gebeten door een herder vanuit het niets. De eerste maanden was hij ook zeer angstig. Het hielp ook niet echt dat de hond nog een jaar in een straat verderop heeft gewoond. Gelukkig hebben ze daarna een ander huis voor de hond gevonden.

    Hij heeft een paar maanden na de gebeurtenis EMDR therapie gevolgd, dit heeft wel geholpen. Nu hebben we zelf een hond in huis (stond al op de planning, maar uitgesteld doordat hij gebeten is). Hij is helemaal niet bang meer, met uitzondering van grote honden dan is hij wat meer op z’n hoede en dat is ok.

    Beantwoorden
    • Waarom is de hond ingeslapen? Het kind is niet doodgebeten, ik dacht dat dit pas een reden was om een dier te laten inslapen. Nu is mevrouw haar “kindje” kwijt (hond).
      Uiteraard natuurlijk 100% schuld van die mevrouw, die haar hond los liet lopen. Maar tussen niks doen en inslapen zit nog een hele hoop, zoals vastmaken, muilkorf, binnen laten etc…

      Beantwoorden
  8. Wel apart dat de hond direct geeuthenaseerd kon worden. Normaal gesproken wordt, als de politie ingeschakeld wordt, de hond eerst geobserveerd door een honden begeleider van de politie en vaak de melding gegeven dat de hond een muilkorf om moet. En, als je een goeie dierenarts hebt, de hond niet meteen na 1x bijten geeuthenaseerd. Dan moeten er wel meerdere meldingen/aangiftes bij de politie bekend zijn voordat een dierenarts dat doet.
    Heel sneu dat fit gebeurt is want de aanleiding van het bijten is niet bekend en dan al direct zo’n besluit. Herplaatsing had in mijn ogen een diervriendelijkere optie geweest.

    Beantwoorden
  9. nadat ik het bovenstaande allemaal heb gelezen ,kan ik alleen bedenken hoe dom sommige mensen zijn. inderdaad een hond bijt niet zonder reden , reactie van moeders nogal overtrokken misschien eens een EHBO cursus volgen daar leer je rustig te blijven en dat is weer goed voor je kind. En laat nooit je kind langs een hond lopen maar zorg er voor dat je zelf tussen hond en kind bent, dit leer je op hondencursussen (rangorde ) zou eigenlijk ook in opvoed cursussen thuis kunnen horen. en ja ik heb zelf 30 jaar honden gehad en niet van die kleintjes, mijn kinderen zijn er mee opgegroeid en ook mijn kleinkinderen.Ik ben zelf ook gebeten door een hond maar kon deze aanval relativeren oorzaak was mijn nogal snelle loopje vlak lans de hond in kwestie (beschermend gedrag ) ik heb hem de volgende dag flink geknuffeld het was niet zijn schuld !

    Beantwoorden
  10. wat erg wat je zoontje overkomen is en dat hij nu een trauma heeft.
    ik kan emdr aanraden. dit doen ze ook al bij kleine kindjes en dat helpt snel en is goed.
    ik vind het wel heftig dat de hond ingeslapen is na 1 bijt incident. ik neem aan dat de hond uit de tuin ontsnapt is en is geschrokken van je zoo tje die langs rende en daarom waarschijnlijk heeft gebeten uit angst. hij heeft ook na 1 beet losgelaten en is weggegaan, wat sommige honden niet doen die gaan door.
    een muilkorf had misschien ook een oplossing kunnen bieden en dan had hij nog geleefd.
    maar goed, ik was er niet bij natuurlijk en weet niet of er nog vaker incidenten zijn geweest.
    wens je veel sterkte toe met thor en hoop dat hij weer snel lekker kan buiten spelen!

    Beantwoorden
  11. Wat een nare reacties van sommige mensen, waarbij de schuld wordt gewezen aan zowel het 3 jarig kindje als de moeder, en dat de moeder maar cursus moet doen. Ik geloof dat de eigenaar verantwoordelijk is voor de hond, niet de moeder. Wat laf! Het zal je kindje maar zijn! Sommige honden kunnen wel onverwachts dingen doen, er zijn ook valse honden, honden die erg waakzaam zijn of vals getraind zijn. Ik kan genoeg voorvallen opnoemen die ik zelf heb mee gemaakt of in mijn directe omgeving. Zowel ik als mijn zus zijn achterna gezetten op de fiets door twee compleet verschillende honden, en mijn vader is uit het niets gebeten door een hond tijdens een wandeling, mijn man heeft een keer ook een kindje gered van een aanval van een hond. Ik ben gek op honden, maar laten we realistisch zijn dat helaas er wel voorvallen zijn waarbij honden onverwachts kunnen reageren. Hopelijk komt het kindje snel over deze nare ervaring heen.

    Beantwoorden
  12. ik zou ook emdr gaan doen….bij mijn zoontje van 3 heeft dat na een heftige gebeurtenis heel erg goed geholpen….de angst die hij had was daarna echt weg. al na 2 sessies

    sterkte met alles

    Beantwoorden
  13. Natuurlijk blijft de hondeneigenaar ook daar verantwoordelijk. Maar dan wel specifiek voor agressief gedrag van zijn hond. Door spelende honden op een HONDENlosloopveld kunnen honden, die met elkaar aan het spelen zijn, kleine kinderen omver lopen. Niets agressiefs aan. Met kleine kinderen naar een losloopgebied gaan en dan (zoals ik het vaak meemaak) niet op hun eigen kinderen letten of bij hun kinderen weglopen … dat is gewoon vragen om problemen. ‘Eigenaren’ van kinderen hebben op losloopgebieden hun eigen verantwoordelijkheid.

    Beantwoorden
  14. vreselijk naar voor alle partijen. ik hoop dat het inmiddels beter gaat .. nog wel 1 klein dingetje. kinderen voelen haarfijn aan als de ouder ergens bang voor is en om eerlijk te zijn krijg ik de indruk dat je enorm in paniek bent geraakt. ook dat is voor een kind traumatiserend. ben je ook angstig als je een hond tegenkomt? dat voelt Thor heus wel en ook dat maakt hem bang. misschien is het ook voor jou goed om hier ‘ iets’ mee te doen. je hoeft niet meteen een hond in huis te halen natuurlijk maar misschien kan je over een tijdje samen een buurhond uitlaten? dar vinden eigenaars vaak wel leuk. overigens bijten gezonde honden niet zomaar, maar als ik lees over honden uit hondenfarms en uit het buitenland houd ik echt mijn hart vast. ee Jan altijd iets mis zijn, en dat hoeft beslist niets met Thor te maken te hebben. en dan zijn er inderdaad alleen maar verliezers.

    Beantwoorden
  15. één dier valt nooit zonder reden aan. waarom word da nooit onderzocht en meteen met de dood als gevolg. verdomme. mens en dier gaan echt niet samen. net als wolven. ze leven in roedel en als ze een jaar oud zijn.gaan ze op ontdekking. en ja het is nu eenmaal gemakkelijk geworden want voedsel ligt voor te grijpen. maar moeten ook gedood worden. echt mensen en natuur zouden prima samen kunnen leven. we staan er nie boven.

    Beantwoorden
  16. werkt niet bij iedereen maar misschien het kind juist in contact brengen met een lieve hond om te laten ervaren dat niet elke hond zo is
    zou kunnen helpen met verwerking van het bijtincident

    Beantwoorden
  17. als reactie op Rob, wat vreemd dat je er vanuit gaat dat het jongetje wel wat gedaan moet hebben om de hond te laten bijten. Het jongetje is drie dus zal echt niet zonder begeleiding alleen buiten zijn geweest. Ik ben zelf ook een enorme hondenliefhebber maar een hond die bijt ook al heeft die dat nooit eerder gedaan is gewoon een gevaar nu was het het beentje maar wat als die in het gezicht zou bijten. Ik zou zelf nooit mijn honden alleen met kinderen laten, maar ik leer mijn kinderen ook wat ze wel en niet kunnen doen bijvoorbeeld niet langs een hond rennen geen hond aaien zonder toestemming etcetera. Maar als eigenaar van de hond ligt de verantwoordelijkheid toch echt altijd bij jou.

    Beantwoorden
    • en moest de hond gelijk worden afgemaakt .waarom heeft hij meer mensen gebeten .zo niet dan vindt ik dit wel erg .jammer voor dat kindje .onze oudste zoon ging een keer bij de buurman de koeien stal in en toen greep de herder van de buurman hem in het gezicht .een jongetje van 2 jaar en waarom die hond had een hekel aan de dierenarts en die was net geweest onze zoon heeft nog geen autootje gehad nog niet van 2 guldens maar wel een scheur naast zijn oog en de hond werd niet afgemaakt

      Beantwoorden
  18. Nooit dieren in de buurt van kinderen laten. Dieren blijven dieren en zijn nooit honderd procent te domesticeren. Naast gevaarlijk is het ook gewoon onhygiënisch. De eigenaar die zijn hond niet onder controle heeft zou ik juridisch aansprakelijk stellen. Laat haar maar fors betalen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie