Het Gezinsbudget: “Mijn man en ik verdienen gemiddeld, en we zijn een groot gezin”

| ,

Vandaag krijg jij inzage in het huishoudboekje van een gezin ergens in Nederland.

Hoe is jouw gezin­ssamenstelling?

Ik ben Tamara en 41 jaar oud. Ik woon samen met mijn man Jeffrey (40 jaar), Fynn (11 jaar), Kjell (6 jaar) en Phoebe (4 jaar). We zijn dus een gezin van 5.

Welk werk doe jij en je par­tner?

Ik werk in de ouderenzorg voor 24 uur als verzorgende en Jeffrey werkt fulltime bij de pickup-point van de Jumbo.

Wat is jullie net­to inkomen per maand?

Ons netto inkomen is elke maand anders. Gemiddeld is mijn salaris rond €1900 en van mijn partner rond €2000.

Wat staat er nu op de betaal- en spaarrekening?

Op onze gezamenlijke rekening staat €1294, op onze spaarrekening €375 en op de spaarrekening van de kinderen bij elkaar staat €1963.

Hebben jullie schulden?

Wij hebben geen schulden.

De maandelijkse vaste lasten

Hypotheek: €801,93. Wij wonen in Tilburg, in een rijtjes huis met drie slaapkamers en een tuin. Wij krijgen per maand van de belasting â‚¬284 terug. Totaal €517,93 per maand.

Gas/wa­ter/elektriciteit: â‚¬252

Boodschappen: Ik doe elke week rond de €150 aan boodschappen. De ene keer is het meer en de andere keer minder, net wat ik nodig heb. Bij de bakker ben ik rond €5 kwijt en bij de kaasboer €8. Ik haal voor heel de week boodschappen. Verder koop ik om de dag vers brood bij de bakker. Ik heb niet echt een lievelingsgerecht. Totaal €652 per maand.

Verzekeringen: Voor de zorgverzekering betalen we samen €329,70. Verder zijn we €162,56 kwijt voor de auto-, brommer-, reis- en annuleringsverzekering, opstal en inboedel. Voor de levensverzekering betalen we €17,11.

Goede doelen: Postcode loterij â‚¬14,50.

Auto en benzine: Benzine is €150 per maand. Wij tanken dan twee keer in de maand. 

Internet/tv/telefoon: Internet en tv €55,42 euro en mobiel tweemaal €53. Totaal €161,42 per maand.

Abonnementen: Netflix €10,99 en Videoland €2,99 euro. Totaal €13,98 per maand.

Sporten: Mijn partner sport voor €33,99 en onze middelste twee kindjes zitten op zwemles voor €92. Totaal €125,99 per maand.

Kleding: Ik slaag tegenwoordig veel bij mezelf bij Norah. Voor de kleinste kinderen, dus Kjell en Phoebe, koop ik bij Shoeby of Kleertjes. Voor de oudste kopen we kleding van Black Bananas. Ook mijn partner koopt bij Black Bananas en bij Eddy’s in Eindhoven.

Uitjes: Wij gaan graag met de kids naar de bioscoop, maar ook met zijn tweeën vinden we dit soms leuk. Verder gaan we zwemmen, het bos is of naar de Efteling (toen we nog een abonnement hadden). Ook de dierentuin, uit eten en de speeltuin vallen hier goed in het gezin.

Vakantie: Wij proberen elke jaar op vakantie te gaan als de portemonnee het toe laat. Nu zijn we aan het sparen voor Euro Disney waar we voor 4 dagen naar toen gaan, voor ons 12,5-jarig huwelijk. Daarbij zijn we aan het sparen voor de vakantie in Italië in augustus. Onze laatste zomervakantie was van Capfun in Nederland en we hadden vorig jaar een weekendje Lommerbergen bij Landal.

Spaargeld: Wij sparen €75 per maand op onze eigen spaarrekening. Daarnaast sparen we €15 per kind per maand. Ook voor algemene dingen sparen we zoals Sinterklaas, de auto en vakantie. Totaal €270 per maand.

Gemeentelijke belastingen: â‚¬30

Geldvragen

Kun je ons meenemen in je levensstijl?

Wij vinden het belangrijk dat de kinderen er goed en verzorgd uitzien en dat we ze alles kunnen geven, zodat ze niks te kort komen. Regelmatig iets leuks doen met de kinderen, vinden we ook erg belangrijk. Af en toe iets samen doen zonder de kinderen, mag niet ontbreken.

Wat vind je van het bedrag wat je uitgeeft aan boodschappen?

Ik vind boodschappen doen niet echt leuk meer, nu alles veel duurder geworden is. Soms schrik ik echt van wat ik moet afrekenen. Toch pak ik wel wat ik nodig heb. Ik ga daar niet op bezuinigen.

Waarop kan je bezuinigen?

Ik weet niet waar ik op kan bezuinigen, want zo veel gekke dingen doen we niet. We gaan niet vaak uit eten of lunchen. En met boodschappen haal ik ook niet veel gekke dingen.

Heb je een spaardoel voor je gezin?

We willen erg graag naar Euro Disney en aankomende vakantie naar Italië.

Wat is jouw beste uitgave ooit geweest en wat de slechtste?

De beste uitgave is toch wel de nieuwe keuken die we in 2020 hebben laten plaatsen. Tot nu toe heb ik nog geen slechte aankoop gedaan.

Wat is je duurste aankoop ooit?

Die nieuwe keuken in 2020 en een nieuwe auto in 2021.

Heb je een geldtip?

Maak spaardoelen aan op je (spaar)rekening en zet daar elke maand een vast bedrag op wat je kunt missen. Zo spaar je voor wat je graag wil hebben of bijvoorbeeld alvast voor een vakantie.

In hoeverre maakt geld je gelukkig?

Geld maakt niet per definitie gelukkig, maar als je genoeg hebt om van te leven, maakt dat het leven wel gemakkelijker.

Lees HIER en HIER over een ander Gezinsbudget.

TAMARA

16 gedachten over “Het Gezinsbudget: “Mijn man en ik verdienen gemiddeld, en we zijn een groot gezin””

  1. Ik zou echt ont-zet-tend slecht slapen als mijn totale spaarsaldo €375 zou bedragen. Hebben deze mensen geen buffer nodig voor een tegenslag en gemoedsrust?

    Geen schuld en wèl hypotheek is overigens een onmogelijke combinatie. De maandelijkse hypotheekkosten bestaan uit rente (en hopelijk aflossing). Rente vanwege het feit dat het geleend geld is (met vastgoed als onderpand).

    Beantwoorden
  2. Ik vind het spaar bedrag wel echt extreem laag. Ik zou persoonlijk eerst sparen voor een goede buffer en dan pas sparen voor vakanties.

    Beantwoorden
  3. Vraag me toch af vanwaar slechts 75 euro per maand sparen, waneer ze na de vaste lasten en boodschappen een behoorlijk bedrag overhouden? Is dan de kleding en uitjes dicht bij huis toch een vaste grote uitgave?
    Omdat een spaarsaldo van slechts 375 euro mij wel stress zou geven…

    Beantwoorden
  4. Ik vraag me geregeld af hoe al die mensen merken zoals black bananas betalen. Hebben die nu allemaal zoveel geld te besteden of leven ze boven hun stand? Dit verhaal bevestigt mij dat het laatste zeker het geval kan zijn.

    Als ik deze mensen was zou ik minder in het moment proberen te leven en meer aan de toekomst denken. Wat heb je aan merkkleding als één van jullie zijn of haar baan kwijtraakt in een economische crisis en je vervolgens geen brood op tafel hebt omdat je nooit iets hebt gespaard? Sparen voor gezin en kinderen zou ik nu voorlopig voorrang geven op andere zaken zoals twee vakanties per jaar en black bananas…

    Beantwoorden
  5. ik vind het knap dat deze mensen nog niet zo lang geleden een nieuwe keuken en nieuwe auto hebben gekocht. mijn man en ik hebben in het verleden ongeveer zelfde salaris gehad met kleine kinderen, maar sparen was er bijna niet bij en vakantiegeld ging naar rekeningen. Dat deze mensen nog kunnen sparen voor Eurodisney en Italie is erg knap. Wij konden dat geld echt niet missen. Ik gun het ze van harte.

    Beantwoorden
  6. er gaat hier wel wat fout (of de bedragen kloppen niet?) Want tussen inkomen en vaste uitgaven zit 1200,- en dan is bij inkomen kinderbijslag en kgb nog niet opgeteld. blijkbaar doen ze toch iets “geks” want 270,- sparen voor feestdagen, spaarrekening en kindertekeningen is wel weinig als er 1200,- + geld weg ‘lekt’ Ben erg benieuwd waar dat dan heen gaat.
    Geen verwijt, oprecht nieuwsgierig.
    want 3900,- netto (nog zonder kinderbijslag en kgb) is best een stevig inkomen.

    Het loont misschien om etns goed te kijken waar dat geld naar toe lekt. Dan kan je wellicht meer sparen voor een goede buffer (wat met kinderen zeker erg prettig is om te hebben) Succes en bedankt voor het delen.

    Beantwoorden
  7. jeetje zeur niet zo..jij hebt ws een hoger inkomen en meer spaargeld. ik vind dat zij het super goed doen. geluk is het hoogst haalbare in het leven en niet geld. en zolang je uit kan komen met je salaris…en alles kan doen wat jij wilt! dat is geluk

    Beantwoorden
  8. ik vind het knap dat ze bij de bakker €5 per week uitgeeft! Een heel brood is al rond de €3 euro of haalt ze dan alleen bruine/witte of krentenbollen voor het weekend? En €8,- bij de kaasboer, heb je dan een kilo kaas?
    En hun spaargeld is ook weinig, als je wasmachine kapot gaat dan is je buffer op!
    Tip: bespaar op de kinderkleding want ik denk dat black bananas een duur merk is. Kinderen zien de waarde van kleding niet.
    waarom niet gewoon leuke kleding bij h&m ? Wat is daar mis mee?

    Beantwoorden
    • Anderhalf brood lijkt me wat weinig voor 5 man voor een week. En een kilo kaas bij de kaasboer is waarschijnlijk duurder dan €8.

      Beantwoorden
  9. Inderdaad, fijn dat deze mensen hier rustig mee kunnen blijven, maar ik zou het echt niet kunnen. Als je kinderen 4x de hoeveelheid spaargeld hebben dan dat je zelf hebt maak je ergens keuzes die ik persoonlijk niet begrijp.

    Hypotheek is inderdaag gewoon schuld, een schuld die veel mensen hebben, maar het is gewoon een lening en dus schuld. Ook zou ik de postcode loterij niet als goed doel omschrijven 👀

    Beantwoorden
  10. Als ze de keuken en auto cash betaald hebben, was het spaarbedrag zeker meer. maar ik zou zeker proberen meer te sparendo per maand. Dingen gaan nu eenmaal stuk en moeten vervangen worden.
    Voor kinderen zou ik ook geen merkkleding kopen, ze zijn er zo uitgegroeid.
    In ieder geval hebben jullie samen een mooi salaris

    Beantwoorden
  11. Mijn vriendin en ik verdienen een paar euro minder dan dit en kunnen makkelijk 650 euro per maand opzij zetten. We hebben geen meerdere kinderen wel één baby daar heb ik 50 euro budget per week voor qua kleding of meubeltjes en etc buitenom basisbehoefte.
    Dit budget voor de baby gaat vaak niet op ook. Verder goerd verzekerd duurder zelfs dan deze mensen 370 euro per maand huur is 820 euro in een huurhuis, helaas niet echt kapitaal behalve de auto. Wij hebben schulden voor studie vooral ik die ik tegelijk afbetaal (dit jaar worden allemaal afbetaald) of dingen die we gewoon gespreid betalen om koopkracht hoog te houden en auto op afbetaling 197 euro omdat we een redelijk inleg bedrag betaalt hebben voor een auto van 14,000 euro. Dit gaat helemaal super sinds dit jaar. Schulden zijn niet erg, het is maar net hoe je ermee omgaat en terugbetaalt. Consequent jarenlang 50 euro terugbetalen is hoe ik mijn eerste studie van 3000 euro terugbetaalde. Tegenover de studie die ik nu volg van 9000 euro ongeveer. Met eten kopen we in bulk en maken we kleine zakjes en spreide het uit en eten gewoon gevarieerd en luxe zelfs qua vlees lam, kalfs, maar wel heel veel kip en afentoe varken. internet 32 euro per maand voor 800mb ziggo internet zakkelijk. energie en gas proberen we ook enorm qua apparatuur en rekening op te besparen, zitten nu bij budget energie bedrag vast gezet op een gunstige prijs voor één jaar. Het zijn de kleine dingen die tellen ook, wij gaan ook gewoon lekker naar een bos vaak om even eruit te zijn of een leuk stadje ergens best leuk en hoeft niet veel te kosten. Ik mag absoluut niet klagen wat mogelijk is met onze inkomsten. Ik heb het idee dat voor deze mensen ook veel meer mogelijk is. Kleding koop ik amper mijn, vriendin wel wat meer, maar via vinted of aanbiedingen en goedkope winkels.

    Beantwoorden
  12. Die zorgen over hun spaargeld zijn overbodig. Ze hebben genoeg inkomen om met dat beetje spaargeld apparatuur te kopen mocht het stuk gaan, zeker tweedehands. Een auto aanschaffen hoeven ze voorlopig niet. Wordt hij total loss gereden dan hebben ze genoeg inkomen en naast hun hypotheek geen schulden om een eerste keer een lening af te sluiten. Juist goed dan ze sparen voor de kinderen prioriteit geven. Je wilt je kinderen na hun opleiding liever niet met schulden de wereld in sturen. Dan lopen ze meteen 10 meter achter m.b.t. hypotheek aanvragen e.d. En ik ga ervan uit dat ze kleding kopen van de merken tijdens sale. Daarnaast kopen ze dat voor het oudste kind, dus kan het weer gewoon worden doorgegeven aan de volgende als de oudste eruit groeit.
    Mocht het onverhoopt gebeuren dat iemand arbeidsongeschikt wordt uit het gezin, dan kan je altijd de broekriem nog aantrekken. Hoeven de kinderen en minder naar de opvang waarschijnlijk, ontvangen ze hogere toeslagen, kan de ander meer gaan werken. Leef zo door!

    Beantwoorden

Plaats een reactie