Annelieke: “Voor deze feestdag is in Nederland weinig aandacht, maar in Finland des te meer”

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

Deel 1: Bevallen en de kraamtijd, dat gaat heel anders in Finland

Deel 2: Finland is een veel beter land om te wonen als je kleine kinderen hebt, ik vertel je uit ervaring waarom

Deel 3: Tweetalig opvoeden, het is een uitdaging

Deel 4: Zes redenen waarom je in Finland een gezin wil stichten

Deel 5: Van de zomer met 21 uur licht naar je kinderen hijsen in laagje over laagje in de winter

Deel 6: Ik kreeg tijdens mijn bevalling 5 keer een ruggenprik

Deel 7: Vijf cultuurshocks als je naar Finland emigreert

Deel 8: Winter in Finland: “Bij een temperatuur van -30 gaat ons leven gewoon door”

Deel 9: Het kinderdagverblijf in Finland: “Het verschil met Nederland qua kosten is enorm”

Deel 10: Opvoeden in Finland, dat gaat duidelijk anders

Mei is inmiddels voorbij, tijd voor een samenvatting. En MEIn (mijn) hemel wat een maand is het geweest. Ik geef je de highlights.

De Dag van de Arbeid is een grote feestdag hier

Het begon al goed op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Dat wordt in Nederland niet echt gevierd, maar hier des te harder. Wat je precies viert, hangt af van je leeftijd. Voor jonge kinderen is het als carnaval. Je mag je verkleden, je krijgt lekkers, je krijgt een grote heliumballon, en er is een kermis. Voor de scholieren in de pre-examenklas is het ook feest, zij zijn nu de oudste van de school. Want de examenklas is net klaar met de examens, dus zij zijn van school af. Reden voor deze jonge mensen om feest te vieren. Studenten op het hoger onderwijs vieren dat ze vakantie hebben. En volwassenen vieren de Dag van Geen Arbeid, gewoon een lekkere vrije dag. Een groot deel van de mensen die in de Helsinki-regio wonen vind je die dag in het Kaivopuisto-park. Een deel gaat daar met het hele gezin picknicken, een deel slaapt zijn roes van de dag daarvoor uit. Vaak is het op 1 mei nog slecht weer, natte sneeuw, regen, vrieskou. Maar dit jaar, wauw. Het was prachtig weer. Een goed begin van de maand dus.

Nog nooit was het zo warm in deze maand

En eigenlijk is het de hele maand zo goed blijven gaan. Het weer is prachtig. Op 23 april moest ik nog 20 centimeter sneeuw van mijn auto vegen en twee weken later liepen we in korte broek en t-shirt. Nog nooit is het in Finland zo warm geweest in mei. Het is 10 graden warmer dan normaal. Dat is natuurlijk eigenlijk slecht nieuws, klimaatverandering, maar na zeven maanden winter is het een zeer welkome verandering. Dus nu zijn we eigenlijk zo veel mogelijk buiten. Als de kinderen uit school komen, gaan we voor het eten nog even buitenspelen. En dan na het eten, gaan we ook nog even buitenspelen. En het is bijna heel de nacht licht, dus je biologische klok is helemaal van de leg. Laatst waren we heerlijk aan het buitenspelen, zonder op de klok te kijken, en ineens was het al negen uur. In de winter ben ik om 16.00 uur doodmoe. Dan is het buiten donker en wil ik gewoon naar bed, maar nu: ik kan wel tot middernacht doorgaan. Daar heb ik dan de volgende ochtend wel spijt van…

Het water was ontzettend koud

We hebben in mei zelfs al in natuurwater gezwommen. Een ruime maand geleden was het meertje nog bevroren en nu konden we er in zwemmen. Kan je je het voorstellen? Oké, het was retekoud, maar toch, we hebben gezwommen. Het Fins heeft daar een uitdrukking voor, voor de eerste keer zwemmen in natuurwater nadat het is gesmolten: je wintervachtje afwerpen. Ik heb in de acht jaar dat ik hier woon nog nooit eerder in mei mijn wintervachtje afgeworpen. Ik ben er extra trots op, omdat mijn (Finse) man zijn wintervachtje nog om heeft. Doe mij maar een Fins paspoort nu.

De huizenmarkt is momenteel lastig

Verder komen er meer spannende dingen aan: ik begin na de zomer in een nieuwe functie op mijn werk. Ik heb er ontzettend veel zin. We zijn ook op zoek naar een nieuw huis. We wonen nu in een appartement van 68m2 met twee slaapkamers en het wordt gewoon te klein. We durfden hiervoor niet zo goed op zoek te gaan naar iets anders, omdat het best een lastige markt is om te verkopen op het moment. Maar mijn schoonouders hebben hun huis verkocht en hebben interesse in ons appartement. Dus het enige wat nog rest is een nieuw huis voor ons. Want het is dan wel lekker weer, we zien het toch niet zitten om in een tentje te wonen.

WORDT VERVOLGD

ANNELIEKE

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram en HIER om ons op Facebook te volgen

Laat je email achter via de roze button onderaan deze blog, dan krijg je een bericht zodra er een nieuw deel van deze reeks wordt geplaatst!

1 gedachte over “Annelieke: “Voor deze feestdag is in Nederland weinig aandacht, maar in Finland des te meer””

  1. Hoi! ik kwam net via Google toevallig je artikel tegen. intressant, want ik ben in maart geëmigreerd. mag ik vragen waar je woont en of je de taal spreekt? hartelijke groetjes ja hyvä päivä!

    Beantwoorden

Plaats een reactie