Mijn kind heeft verlatingsangst

| ,

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen.

Ingestuurde vraag van één van onze volgers:

“Wat als je kind verlatingsangst heeft?”

Hallo lieve ouder, dankjewel voor je vraag. Omdat ik je natuurlijk niet persoonlijk gesproken heb en een antwoord formuleer op basis van de door jou ingestuurde informatie, wil ik erbij zeggen dat het uiteraard kan zijn dat ik hierin nog dingen mis en het antwoord niet allesomvattend is. Ik zal proberen daar waar ik nog belangrijke aspecten mis, vragen mee te geven. Ieder kind, iedere ouder en ieder gezin is uniek. Afstemmen hierop en op de context is de kern van mijn werk. Wat bij jullie werkt hoeft bij een ander gezin niet te werken en andersom. Ik hoop dat jullie in ieder geval verder op weg kunnen met jullie vraag na dit antwoord.

De meeste kinderen ervaren tussen de 9 en 18 maanden verlatingsangst

Jouw vraag gaat over je zoontje van 14 maanden, met verlatingsangst heb ik begrepen. Je vraagt wat je kunt doen als dit speelt. Allereerst is het goed om te weten dat dit volkomen normaal is en bij de leeftijdsfase van je kindje past. De meeste kinderen ervaren tussen de 9 en 18 maanden (en zelfs ook nog erna) verlatingsangst. Dit komt doordat ze rond het half jaar gaan beseffen dat ze een losse persoon zijn en dat hun vader of moeder dus ook weg kan gaan en mogelijk niet terugkomt. Ondanks dat dit dus heel normaal is kan het nog heel lastig en pittig zijn voor zowel ouders als kind.

Enkele tips en adviezen

Hieronder een aantal dingen die je zou kunnen doen:

  • Speel spelletjes waarbij je kort (heel) even verdwijnt, maar altijd weer terugkomt (zoals kiekeboe of verstoppertje). Zo kan je kindje op een speelse manier leren omgaan met het gevoel van jou/jullie even niet zien én een gevoel van veiligheid ervaren elke keer als je gewoon weer ‘terugkomt’ in het spelletje. Tevens kunnen deze spelletjes ervoor zorgen dat je kindje hard gaat lachen, wat ontladend kan werken voor momenten dat hij het lastig vond en verlatingsangst ervaarde.
  • Zoveel mogelijk geduld hebben als je kindje overstuur is (geweest) omdat je (even) weg was. Stel je kind gerust dat je er weer bent, en laat alle gevoelens er zijn. Probeer het huilen niet te stoppen, dit is een manier voor je kind om deze moeilijke gevoelens kwijt te komen en is dus eigenlijk iets moois. Je zoon vasthouden, knuffelen als hij dat wilt en letterlijk en figuurlijk ruimte bieden voor hem en zijn gevoelens.
  • Heeft je zoontje (ook) een moeilijke of negatieve ervaring meegemaakt toen je een keer weg was? Dit kan de verlatingsangst in de hand werken of versterken. Als je weet welk moment of welke ervaring dit was, zou je dit kunnen naspelen zodat je zoontje gevoelens hieromheen kan verwerken. Je zou met poppetjes kunnen naspelen dat een kindje heel verdrietig of boos is als de papa of mama gaat werken.
  • Praat tegen je zoontje en geef overzicht/duidelijkheid. Vertel duidelijk van tevoren wat er gaat gebeuren (bijvoorbeeld ‘zo meteen als mama gaat werken komt oma hier met jou spelen. Als je dan wakker wordt uit je slaapje en fruit hebt gegeten komt mama weer terug’.  Ook bij hele jonge baby’s is dit helpend, ook al lijkt het soms alsof ze nog niet alles begrijpen wat we zeggen, wat deels natuurlijk ook zo is. Maar je intonatie en energie die je uitstraalt kunnen al geruststellend werken.
  • Geef ook ruimte aan gevoelens op de momenten dat je bijvoorbeeld weggaat. Er wordt wel eens gezegd om het afscheid op een opvang bijvoorbeeld zo kort mogelijk te houden. Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Je kind mag het moeilijk vinden dat je gaat en even extra ruimte hiervoor, naar zijn verdriet luisteren of een extra dikke knuffel kan zo’n enorm (positief!) verschil maken voor je kind.
  • Hou vertrouwen, hoe lastig dat soms ook is; dit gaat echt weer voorbij!

Ik hoop dat jullie hiermee op weg kunnen!

EEFJE

Dit is een onderwerp welke ook vaker aan bod komt in mijn praktijk waarin ik, ontwikkelingspsycholoog gespecialiseerd in bewust opvoeden (gebaseerd op Aware Parenting) en ACT (Acceptance & Commitment Therapy), ouders help om meer vanuit verbinding op te voeden. Soms is één sessie genoeg, soms zijn er meerdere nodig. Ik geef zowel live als online begeleiding en cursussen, met als kern dat alle gevoelens er mogen zijn, verbinding de basis is, liefdevolle grenzen belangrijk zijn en dat zowel de behoeften en trauma’s van kind alsook ouder belangrijk zijn. Onlangs is mijn nieuwste online cursus ‘liefdevol begrenzen van je kind’ van start gegaan, waarin verbinding, ontladen en begrenzen zonder straffen en belonen belangrijke onderdelen zijn. Je kunt je alvast aanmelden voor de wachtlijst voor de volgende ronde door mij een DM op Instagram te sturen.

Plaats een reactie