Mijn kindje (5 mnd) start pas om 21.30 uur met haar nachtslaap, wat kan ik hieraan doen?

|

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Slaapexpert Anouk adviseert ten aanzien van de volgende ingestuurde vraag van één van onze volgers:

Ik wil mijn dochtertje (5 maanden) ’s avonds eerder naar bed brengen. Ik breng haar vroeg in de avond naar bed en ze slaapt dan 45 minuten. Pas om 21:30 uur begint ze aan haar nacht. Ik geef borstvoeding.

Lieve mama,

Jij kan niet controleren wanneer jouw kindje moe is voor de nacht, of wanneer jij aan jouw avond kan beginnen. Jij kan niet controleren hoe lang jouw kindje slaapt, of wat ze nodig hebben om in slaap te vallen.

Waar heb je invloed op wat betreft slaap?

Er zijn heel wat dingen dat je wel kan controleren; hoe jij je kindje in slaap helpt, hoe jij omgaat met frustraties rond slaap, wat je kiest los te laten, of je hulp wilt zoeken. Elk kindje heeft zijn of haar eigen specifieke slaapbehoeften. Op vijf maanden oud doen de meeste kindjes nog drie dutjes en slapen ze gemiddeld 14 uur per 24 uur (met een variatie van 1.5 uur ongeveer, volgens de studie van Pavoonen et al., 2020).

Bron: pexels.com

Zoek naar een verklaring

Er kunnen hier verschillende dingen aan de hand zijn:

  • Je kindje is niet moe genoeg en je probeert haar te snel in bed te stoppen ’s avonds; er is niet genoeg slaapdruk opgebouwd en ze slaapt deze er snel af, waarna ze opnieuw slaapdruk moet opbouwen om aan de nacht te kunnen beginnen.
  • Je kindje doet haar derde dutje op dit uur en begint haar echte nacht (pas) om 21:30 uur.
  • Je kindje is oververmoeid, heeft niet genoeg geslapen overdag en kampt met valse starts tijdens het begin van de nacht. Ik vermoed dat dit hier NIET het geval is, omdat ze opnieuw lange tijd wakker is.

Bioritme, slaapsignalen, dagslaapjes

Wat kan je hieraan doen?

  • Zet in op een sterk bioritme: veel daglicht en buitenlucht overdag, dutjes overdag niet in de donker en veel donker ’s nachts (zo weinig mogelijk licht tijdens de voedingen/verzorging)
  • Volg de slaapsignalen van je kindje, de niet-wakkertijden, of vaste ideeën over wat een goede start van de nacht zou moeten zijn. Dat kindjes op deze leeftijd niet om 19: 00 uur in bed liggen, kan heel erg normaal zijn.
  • Bekijk de dagslaapjes. Heeft jouw kindje nog wel drie dutjes nodig? Zou het tijd zijn om over te stappen op twee dutjes? Slaapt jouw kindje te veel overdag? Kan je een dutje inkorten?

ANOUK

The Nurturing Kind

Baby-Led Slaap & Welzijn Expert

@the_nurturingkind

Wil jij ook niets missen van deze verhalen en artikelen?! Klik HIER om Kids&Kurken op Instagram te volgen

Plaats een reactie