Allereerst maar weer een disclaimer, want als ik ergens geen behoefte aan heb nu, is het de borstvoedingsmaffia. Het gaat nu even een keer niet over borstvoeding. Deze blog is voor de flessenmama’s. De mama’s die misschien wel wilden borstvoeden, maar niet konden. De mama’s die het juist niet wilden, de mama’s die overstappen van borst naar fles. De mama’s die zich een weg proberen te banen door de weinige (betrouwbare) informatie die er te vinden is over flesvoeding.
Ik ben net weer opnieuw moeder geworden. En waar ik dacht dat ik alles al wist, kom ik van een zeer koude kermis thuis. De eerste paar tegenslagen kon ik nog wel verklaren: mijn oudste dochter heeft een lastige start gehad en daardoor kon ik misschien ook niet alles weten. Zij lag een week in het ziekenhuis, daar krijg je kant en klare melk in een wegwerpflesje. Je hoeft niet zelf cc’s af te meten, hoeveelheden bij te houden en dergelijke. Dat doen zij. Als het flesje niet opgedronken werd, gaven ze de rest door de sonde.
Bij mijn tweede dochter lag ik in het ziekenhuis op een kamer met een borstvoedende mama. Onze kinderen scheelden een paar dagen. Zij een vaginale bevalling, ik een keizersnede. Ze kwam de kamer op, net van de bevalafdeling af en wilde gaan voeden. Er kwam een verpleegkundige helpen. Ik heb het getimed, de verpleegkundige heeft een uur (!) lang geholpen met het aanleggen, uitleggen en assisteren. Heel fijn! Voor die vrouw en voor haar baby. Maar ondertussen kreeg mijn dochter honger. Ik drukte op de bel en een collega kwam vragen wat ze voor me kon doen. Ik vroeg om een flesje. Aangezien mijn eerste dochter een moeilijke drinker was, wilde ik perse dat dochter nummer 2 met eigen fles, goed drinkend, het ziekenhuis zou verlaten. De voeding werd gebracht en ik vroeg of het overgegoten kon worden in haar eigen flesje. De verpleegkundige deed dat netjes en verliet de kamer. Niks geen hulp, niet even meekijken. Klaar. Ik kon nog niet lopen en lag daar het alleen te proberen. Best heftig, als er naast je net zo’n kwetsbare baby als die van jou zo zorgvuldig geholpen wordt. En toen kwam ik thuis. Met een bus poeder en een kraamhulp. Die al bij honderden baby’s, ouders hetzelfde aanleert. En die weer gaat. En dan mag je naar het consultatie bureau. Die nemen het geven van advies over van de kraamzorg. En misschien is dit niet bij elk consultatiebureau zo, maar die van mij heeft een objectief standpunt ingenomen wat betreft het advies geven. Ze vinden alles goed. Wat jij wil. Dieetvoeding proberen? Zelf weten. Voedingen ophogen? Ja hoor, dat mag. Mag? Mag? Moet het of niet? Ik wil gewoon duidelijkheid. Ik wil precies weten wat ik moet doen, want in tegenstelling tot de borst, luistert een fles wel nauw. Aanbod en vraag worden niet automatisch op elkaar afgesteld, water kan te heet zijn, voeding te dik, de speen te lastig.
Adviezen over welk merk fles of speen hoef je al helemaal niet te verwachten. In het ziekenhuis is het lopende band werk en hebben ze flesjes die iedere baby pikt. En op het consultatiebureau doen ze niet aan reclame. Bij mijn eerste hebben we stad en land afgezocht naar de juiste combinatie van fles en speen. Die combinatie kwam door een tip van een opvoedwebsite. Waar honderden moeders en vaders zochten naar DE oplossing wat betreft hun flesvoeding. Want over borstvoeding is van alles te vinden, over flesvoeding wordt maar weinig geschreven door de professionals. Dit omdat de Wereldgezondheidsorganisatie niet wil dat er reclame wordt gemaakt voor zuigelingenvoeding, omdat ze borstvoeding willen stimuleren. Ja, dat weten we nu wel! Ik wil gewoon het beste voor mijn kind, net als iedereen, maar als de betrouwbare informatie ontbreekt en je gaat maar wat aanmodderen met verschillende soorten voeding, spenen en flessen, daar wordt toch niemand vrolijk van? Natuurlijk werkt voor ieder kindje iets anders, is er nooit een hapklare oplossing. Maar een betrouwbare website in plaats van vele forums, wat zou dat fijn zijn!
Net zo fijn als een huisarts die gewoon zegt: geef die voeding, gebruik die fles. Of een consultatiebureau dat ervaringen bundelt en wat meer info in het groeiboekje zet, behalve dan: “kook de fles uit. Maak uw handen schoon voor u de voeding bereidt”. Maar het lijkt of niemand zijn handen wil branden aan het verkeerde advies. Uiteindelijk heeft mijn oudste leren drinken door het bezoeken van een logopediste in het ziekenhuis. Zij had waardevolle tips wat betreft spenen, flessen, drinkhouding en boertjes laten. Maar waarom kan ik die informatie niet vinden op het wereldwijde web? Waarom is er geen specialist op gebied van fles voeden?
Gelukkig zijn mama’s niet beroerd elkaar te helpen. Meerdere keren heb ik DE oplossing gevonden door een vriendin, mama in een app groep. Maar wat zou het fijn zijn als er een lactatiekundige was op gebied van flesvoeding. Een fleskundige, een melkkundige, een babyvoedingskundige. Ondanks dat we ondertussen met zijn allen heus wel snappen dat borstvoeding ‘het-allerbeste-is-voor-je-kind’, worden we er nog mee doodgegooid en wordt fles (of nog erger kunst-) voeding in het verdomhoekje gestopt. Hoeveel #normaliseerborstvoeding weken heb ik al voorbij zien komen? Waarom geen #flesvoedingisookgoed week? Alle mama’s willen het beste voor hun kind, op een zo goed mogelijke manier doen. Maar zonder hulp kan niemand het.
Wat is volgens jou DE tip voor succesvolle flesvoeding?
KELLY