Wat moet je allemaal geregeld hebben voordat jouw baby er is!?

| , ,

In mijn 27 weken zwangerschap moest ik vanwege achterliggende groei van mijn kleine spruit herhaaldelijk op controle in het Jeroen Bosch ziekenhuis. Met 30 weken moest ik zelfs 6x per week aan de CTG. De wekelijkse controles in het ziekenhuis, bestaande uit groeiecho’s en CTG’s waren zo verschillend. Liv bewoog en groeide wel, maar niet zoals het hoorde. De controles vraten zoveel energie en stress, “wat kreeg ik vandaag te horen, hoe zou ze het vandaag doen en is ze wel gezond?” Je kunt je voorstellen dat ik er niet erg ontspannen en gerust op dit alles was. Uiteindelijk heb ik samen met de gynaecoloog afgesproken dat ik met 32ste weken toch met verlof moest gaan. Ik zocht mijn afleiding in wandelingen met mijn hond, daten met mijn vriendinnen, familiebezoeken en last but nog least shoppen. Vooral door dat laatste voelde ik mij “tijdelijk” goed, behalve in mijn portemonnee dan, maar what the heck. Maar er is nog genoeg om te regelen voor de geboorte dus aan de slag ermee …..

Regeldingen vóór de komst van de kleine 

Wanneer je zwanger bent en je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof wil aanvragen bespreek je dit met je leidinggevende. Dit doe je uiterlijk drie weken voordat je verlof ingaat en tenminste zeven weken voor je uitgerekende bevallingsdatum (Hoogstwaarschijnlijk doe je dit veel eerder). Want je zwangerschapsverlof begint uiterlijk vier weken voor deze datum. Bij de aanvraag geef je een verklaring van je arts of verloskundige waarin de uitgerekende bevallingsdatum staat. 

Zo gingen wij ook naar een zwangerschapscursus. Dat startte in mijn 31ste week en bestond uit vier bijeenkomsten. Ik ging er, denk ik, naar toe omdat het “hoorde”. Zweverig was het zeker niet. Of het bijgedragen heeft aan de voorbereiding op de bevalling en de werkelijke bevalling, geen idee. Het was eerder een cursus van “good the know”. Of ik het nieuwe ouders aanraad, weet ik niet. Persweeën kun je niet plannen, maar mocht je van te voren weten dat je in het ziekenhuis gaat bevallen dan heb je de beste mensen om je heen die je er makkelijk doorheen slepen. Maar mocht je op het moment van de persweeën alleen zijn of met iemand anders, dan is het fijn dat jij weet wat je moet doen. Uiteraard moet je dan altijd je verloskundige bellen die zo snel mogelijk in d’r bolide stapt en naar je toe komt scheuren en jou er doorheen helpt. Als ze op tijd is natuurlijk. Zo heb je tegenwoordig ook:

* zwangerschapsyoga

* zwangerschapsmassage

* zwangerschapspilates

* zwangerschapsfitness

* zwanger fit

* zwangerschapsfysio

* zwangerschapszwemmen

Ben ik nog iets vergeten? Ik had alle tijd van de wereld om hier meer mee te doen en het zal stuk voor stuk goed zijn voor jou, de baby en eventueel je partner maar ik voelde hier niets voor. Ik denk ook dat ieder voor zich moet bepalen of je hier een persoon voor bent of niet.

Ik had ook genoeg tijd om de “babykamer” in orde te maken. Ik woonde in een flat, drie hoog en had niet perse een kamer over om ons meisje te geven. Overigens kregen mijn toenmalige partner en ik, ruim één maand na de geboorte van onze dochter de sleutel van ons nieuwe huis die wij één maand later konden betrekken. De babykamer hadden wij via marktplaats gekocht, net als het badje, de maxi-cosie en de box. De kinderwagen heb ik gekregen van mijn ouders. En al dat andere hebben we nieuw gekocht.

O ja, de kraamzorg moet ook nog geregeld worden maar hoe of wat kies je? Je googelt, kraamzorg + je woonplaats. Gelukkig is mijn woonplaats niet heel groot dus de keuze aan kraamzorg was gelukkig op één hand te tellen. Ik koos de eerste de beste en ben gaan bellen. De afspraak voor een intake was snel gemaakt en de intake zelf verliep prima. Na de bevalling moesten Liv en ik uiteindelijk nog één week in het ziekenhuis blijven, dus bleven er nog weinig kraamzorguren over. De kraamverzorgster was een lieve en zorgzame vrouw die zich 100% inzette voor Liv en mij. Ze heeft mij nieuwe dingetjes bijgeleerd.

Al weken, misschien wel maanden was ik bezig om mijzelf te oriënteren op hét geboortekaartje. Zonder of met flap, rond of vierkant, met of zonder foto, één of meerdere kleuren en weet ik veel wat nog meer keuzes. Vader wilde graag een foto van Liv op het geboortekaartje, ik wilde graag dat het kaartje zonder plakband of punaise kon blijven staan en samen kwamen we uit op een rechthoekige kaart met de standaard teksten.

Opvang regelen. Mijn moeder heeft altijd gezegd dat ze nooit wilde oppassen, alleen als er “nood aan de vrouw was”, want “jij kiest toch voor kinderen!” In ons gezin was ik de eerste die zorgde dat zij opa en oma werden. Toen Liv eenmaal geboren was vertelde ze tegen een familielid dat ze het toch wel leuk zou vinden als ze één dag kon oppassen op Liv. Later die dag kwam ik hier met haar op terug en vroeg ik haar of ze toch wilde oppassen. Dat wilde ze wel heel graag. Net als mijn schoonouders kon Liv ook één dag naar hen. Liv ging op maandag naar mijn ouders, op dinsdag naar het kinderdagverblijf waar ik werkte en op donderdag naar mijn schoonouders. Lieve aanstaande ouders ik raad je echt aan, ga eens bij een kinderdagverblijf kijken als dat in je portemonnee past.

Je kunt natuurlijk ook zonder Google en alle kinderdagverblijven en gastouderopvang uit je buurt bezoeken. Een dagje bij een kinderdagverblijf of gastouder is een hele andere dag dan een dagje bij opa en oma. Vraag die offerte aan en kijk niet naar wat er onderaan de eindstreep staat maar ga ook na wat je terug krijgt van de Belastingdienst!

Erkenning kun je regelen voor de geboorte, tijdens de aangifte van geboorte of op een later moment. Regel je dit in de zwangerschap dan heet het erkenning van de ongeboren vrucht. Dat hebben wij dus gedaan. Je kunt dit in elke gemeente van Nederland regelen. Als de (aanstaande) moeder niet meekomt, moet zij schriftelijke toestemming voor erkenning geven. Ben je zwanger van een meerling, dan geldt de erkenning voor alle kinderen waarvan je op dat moment zwanger ben.

Het kraampakket moet je ook opvragen! Het is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en bij de verzorging na de bevalling, ook al beval je in het ziekenhuis. Zorg dat je hem in huis hebt .Het kraampakket moet zeker zes weken voor de uitgerekende datum in huis zijn. Het kraampakket wordt niet uit de basisverzekering vergoed, wel als je aanvullend verzekerd bent en je zwangerschap voor de vijfde maand is gemeld. Ben je “te laat”, dan kun je tegen betaling (rond de €30,-) je kraampakket kopen bij de zorgverzekering of bij een desbetreffende apotheek, drogist of via het internet.

Zwangerschapsboxen en producten aanvragen. Waarom zou je dit willen? Nou gewoon omdat het kei gratis is, en gratis is altijd leuk toch? Je kunt hiervoor terecht bij verschillende supermarkten, drogisten, babywinkels en internetpagina’s. Voor een uitgebreid overzicht kun je kijken op babydozen.net

Binnenkort volgt DEEL II: Wat moet je na de geboorte nog allemaal regelen? 

Liefs,

SOPHIE (klik hier voor haar Instagram)

Bron: Rijksoverheid.nl

Plaats een reactie