Waarom een draagconsult boeken?

| , ,

Toen ik begon met dragen, kreeg ik een leendoek van de huisarts. Ik had een huilbaby, en de huisarts dacht dat dit zou helpen. En dat deed het!! Dit kan je lezen in mijn eerste blog… 

De huisarts gaf me instructies hoe ik de draagdoek moest knopen. Ik knoopte de doek daar gelijk om met hulp van haar en ik keek wat filmpjes op internet.
De filmpjes op Youtube van zijn best fijn. Maar soms gaat dit te snel of kon ik trucjes niet helemaal volgen. Ik ben daarom eens op zoek gegaan naar iemand die mij persoonlijk kon helpen. En zo kwam ik uit bij een draagconsulente in de buurt. 

Zij heeft me ontzettend veel bruikbare tips gegeven, met name welke maat doek en welke blend (samenstelling van de stof) het prettigst is. Zo kwam ik er achter dat ik bijvoorbeeld een rekbare doek en een doek met bamboe of wol erg fijn vind voor een newborn. En een doek met wol of linnen voor een wat groter kindje. Via haar heb ik mijn eerste doek ook gekocht.
Later ben ik ook naar haar terug gegaan om te leren hoe ik mijn kindje op mijn rug moest krijgen. Ik leerde knopen op mijn rug. Ik vond dit zelf namelijk best spannend, maar met wat goede tips en trucs is het helemaal niet zo eng. 

Maar wat is nu precies een draagconsulent en wat houdt een consult in?

Een draagconsulent is opgeleid door één van de erkende opleidingsinstituten in Nederland. De scholing tot draagconsulent bestaat uit verschillende niveau’s. Er is een basisopleiding, een gevorderden- en certificeringsopleiding. Maar ook een aantal cursussen om je te specialiseren na de basisopleiding. Of om advies te geven over dragen in bepaalde, bijzondere, situaties bijvoorbeeld een prematuur kindje.

Vertrouwen – Een draagconsult vind ik een enorme meerwaarde hebben. Je leert hierbij een specifieke knoop op de juiste manier knopen. Bepaalde problemen waar je tegenaan loopt, kun je gelijk bespreken. Je knoopt je kindje met meer plezier! Er kijkt iemand 1 op 1 met je mee, daardoor leer je vertrouwen te krijgen in de manier van knopen. Ze let op de aandachtspunten en je krijgt tips.

Persoonlijk – Je oefent altijd eerst met een speciale draagpop, dit is handig omdat een baby nogal wat beweegt en maar beperkt geduld heeft. En als je de knoop goed wilt beheersen, is het fijner om eerst te oefenen met een kindje dat perfect stil wil zitten! Je sluit altijd af met oefenen op je eigen kindje. Hierdoor is er altijd een volledig consult nodig om een knoop te leren. Je krijgt dan specifieke instructies, gericht op de persoonlijke situatie van jou en je kindje.

Goede basis– Door de basiskennis van het knopen en de uitleg die een consulent geeft, leer je het niet verkeerd aan. Het verkeerd aanleren is erg moeilijk af te leren. Je leert een veilige en fijne basis voor het knopen van je kindje. En vanuit hier kan je ook andere knopen thuis oefenen.

Kosten – Gemiddeld is een volledig consult ongeveer 1,5 uur en bedragen de kosten tussen de €35 en €55 per consult. Ook heb je soms bij mamacafe’s een gratis inloopspreekuur.
Zelf heb ik toen twee consulten gehad, een consult voor dragen op de buik en een voor dragen op de rug.  Je kunt ook kiezen voor een kort consult, om bijvoorbeeld te leren hoe je je kindje met een draagzak op de rug gedragen krijgt. Of om een knoop op te frissen. Zelfs tijdens je zwangerschap kan je al een consult boeken, om je voor te bereiden op de eerste weken die toch best lastig zijn. Een draagdoek kan deze een stuk gemakkelijker maken. 

Waar vind ik een consulent?

Op de site van “Vereniging van Draagconsulenten” kan je op provincie zoeken en vind je altijd een consulent in de buurt. Ook op de website van “die trageschule” kan je zoeken, alleen vind je hier enkel consulenten die hier ook de opleiding hebben gedaan.

Mocht je nu nog vragen hebben, stel ze mij gerust of vind een draagconsulent bij je in de buurt die je verder kan helpen! Succes en veel draag plezier!

Liefs,

ANIEKE (klik hier voor haar Instagram) 

Plaats een reactie