Over seks praten met kinderen is vaak toch een dingetje. De één vindt het gemakkelijk en weet precies het juiste moment (als deze er is) te vinden. Maar er zijn ook vele ouders die dit toch niet zo’n gemakkelijk onderwerp vinden. Vooral wanneer kinderen zelf ineens vragen beginnen te stellen, kan het even een kleine kortsluiting veroorzaken, want wat zeg je dan?!
Maar waarom is het toch zo belangrijk om over seks te praten met je kind(eren)? Jammer genoeg wordt seks en ook praten over seksualiteit met kinderen nog steeds gezien als taboe. Fabeltjes dat het niet goed is om al vroeg met je kind over seks te praten omdat hij of zij dan eerder zou beginnen met seks of een slet of player zou worden bestaan vandaag de dag nog steeds. Waar deze fabels vandaan komen vragen wij ons ook af. Het is juist belangrijk om aan kinderen mee te geven dat seks een gangbaar gespreksonderwerp is. Wanneer je op deze manier met je kinderen over seksualiteit praat zullen zij ook gemakkelijker met vragen komen als ze deze hebben. Dit is niet alleen goed voor de band tussen ouder en kind, maar er is ook bewezen dat deze kinderen in de puberteit vaak een positiever gevoel hebben bij hun lichaam en opener kunnen praten over seksualiteit. Wanneer ze zelf opzoek gaan naar de liefde zal dit grote voordelen hebben, want het is gebleken dat ze beter voorbereid zijn en eerder veilig vrijen. Ook is gebleken dat ze eerder hun grenzen aangeven wanneer seksueel grensoverschrijdend plaats vindt.
Wanneer je zelf met je kind(eren) open over seks bent is er een grote kans dat hij of zij dit op latere leeftijd ook met zijn of haar kinderen zal doen. Hopelijk gaan we seksualiteit dan zien als een van de gespreksonderwerpen waar we het met onze kinderen over hebben. Natuurlijk is het niet zo dat je antwoord moet hebben op alle vragen of dat je overal antwoord op zou moeten geven. Ook kan het vaak moeilijk zijn voor ouders om dit intieme onderwerp te bespreken. Gelukkig zijn er meer opties en heb je voor verschillende leeftijden bijvoorbeeld boekjes met illustraties die kunnen helpen. Op deze manier geef je, je kind(eren) zelf de mogelijkheid om te bepalen wanneer hij of zij dit leest en hoef je dit niet face-to-face te doen. Op deze manier draag je ook bij aan de openheid over seks. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat je iets simpelweg niet weet, durf dit dan ook eerlijk te zeggen en ga zelf opzoek naar antwoorden! Zo leer je zelf ook nog nieuwe dingen en kun je dit weer meegeven aan je kind(eren)!
Veel succes!
Liefs,
ANNE EN LEILA
De seksuologen in spe