Is het gek dat 1 op de 6 pubers verslaafd is aan social media? Jongeren zitten vrijwel allemaal op social media tegenwoordig, het is een onderdeel van hun leven. In de klassen waar ik les geef herken ik dit beeld als geen ander, de Facebookende puber die zich ‘even’ in een compleet andere wereld begeeft. Die afdwaalt met zijn gedachten en verdrinkt in het verhaal van zijn vriendin Sophie, die gisteravond met haar vier beste vriendinnen ‘losging’ op het Amsterdam Dance Event. Hij scrolt door de verschillende posts van de avond en waant zicht even tussen de dansende mensen… Abrupt onderbreek ik zijn beleving en betrek hem bij de les: “We gaan een minidebat voeren Sander”, vertel ik hem. “Ik neem aan dat je dit ook niet wilt missen?”
Verslaafde puber
Van alle 18- tot en met 25-jarigen beschouwt zo’n 30 procent zichzelf als verslaafd aan social media (CBS, 2018). Maar wanneer moet je je als ouder zorgen gaan maken over een eventuele social media verslaving? Voor sommige jongvolwassenen is het aantal likes en volgers inmiddels een doodgewone afspiegeling van hun sociale succes geworden. Voor anderen is het een obsessie geworden en kan zich dat in de schoolbanken weerspiegelen door een afname van het concentratievermogen, gebrek aan geduld en soms zelfs slaapproblemen.
Omdat ik wat verder van de student af sta dan een ouder en gewend ben aan het gebruik van social media (ja, ik pas dit ook weleens toe in lesverband!), verbaast het mij niet. De informatie is supersnel beschikbaar, een appje zo gestuurd en een ‘Snapje’ zo gedeeld. Het gemak en de snelheid past bij deze doelgroep. Waar ik mij eerder zorgen over maak en ik denk ook als je ouder van een puber bent, is of die soms al overprikkelde hoofdjes social media gebruiken om onzekerheden te compenseren. De constante druk voelen om in contact te blijven met hun vrienden. Het gevoel krijgen er niet meer bij te horen als je even iets mist. Daar zit wat mij betreft het gevaar en kunnen er mogelijk verslavingsproblemen op de loer liggen.
3 tips voor ouders van pubers
Kunnen we jongvolwassenen, onze eigen pubers, behoeden van het verslaafd worden aan social media? Als je het mij vraagt, gezien vanuit mijn rol als docente op een mbo, is niet verstandig is om social media volledig uit het leven van deze hormoonbommetjes te bannen. De online-wereld is onlosmakelijk verbonden met deze generatie. Voor hun is een duimpje omhoog voor een vriend die een post plaats over zijn behaalde sportprestatie, een hartje geven aan een vriendin die net een berichtje plaatst van haar nieuwe zwarte flared jeans, heel normaal.
Tip 1: niet verbieden maar praten
Als ouder lees je dit en denk je wellicht, ja dat is makkelijk praten! Mijn antwoord daarop is JA, dat is het ook! In mijn werk als docent werk ik veelal met jongvolwassenen en praten is en blijft daarin essentieel. Echt luisteren naar wat je puber zegt en oprecht interesse tonen in zijn of haar online-activiteiten. Laat je maar eens meenemen in die Instagram- of Facebookreis; denk eens terug aan toen je zelf jong was en jij je afzette tegen je ouders. Ook al hadden we toen geen Facebook of Snapchat. Niet verbieden maar zaken bespreekbaar maken.
Tip 2: maak samen afspraken over het gebruik van social media
Hoe vaak zit je zoon of dochter op social media? Probeer samen momenten op de dag in te lassen waarop je geen gebruik maakt van je telefoon. Ook als ouders zitten we vandaag de dag steeds vaker verzonken in die kleine schermpjes en daar begint het al. Voorbeeld doet nou eenmaal volgen en door afspraken te maken zoals ‘allemaal geen mobieltjes bij het ontbijt’, geef jij als ouder het goede voorbeeld.
Tip 3: Geeft complimenten
Wanneer je het idee hebt dat je puber onzeker wordt, zich slechter gaat voelen door wat hij of zij op social media doet of ziet, bespreek dit dan. Door de vele filters, influencers op social media en de sociale druk van buitenaf, kan een verkeerd beeld ontstaan over wat nu echt is en wat niet. Niet bij elke puber is dit het geval. In mijn klassen zijn de studenten al heel mediawijs en weten ze meestal goed het onderscheid te maken. Maar als jouw kind net die wervelende wereld van social media induikt, moet hij of zij nog alles ontdekken. Geef ze de tijd, laat ze los zwemmen en geef complimenten in plaats van ze direct de les te lezen. Je zult merken dat je soms onzekere puber het heel fijn vindt om complimentjes te ontvangen.
Liefs,
CHRISTI
Klik hier voor de Instagram van Christi.
Bron: Onderzoek Verslaving jongeren social media – CBS 2018